Tarta na spodzie daktylowo-owsianym

jemsession,tarta, zurawina,migdaly, serek, jogurt grecki

Pogoda trochę się do nas w tym roku uśmiechnęła i lato przyszło wcześniej. Ochota na słodkie taka sama jak zawsze ale gdyby to słodkie było jeszcze przyjemnie chłodne oj byłoby cudownie 🙂 I taki jest dzisiejszy deser, Panie i Panowie tarta na spodzie daktylowo-owsianym

Tarta na spodzie daktylowo-owsianym
Wydruk przepisu
Tarta na spodzie daktylowo-owsianym
Wydruk przepisu
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Daktyle zalewa gorącą wodą i moczę około 20 minut. Potem blenduję je na gładką masę, dodaję resztę składników i wszystko razem blenduję. Formę do tarty wykładam papierem i na na nim rozkładam równo masę. Wkładam na pół godziny od lodówki.
  2. Jogurt ucieram razem z serkiem, a następnie dodaję miód i wiórki. Żelatynę zalewam wodą i czekam aż napęcznieje, podgrzewam lekko do rozpuszczenia i dodaję około łyżki masy do żelatyny cały czas mieszając. Następnie całość przelewam do masy jogurtowej.
  3. Dokładnie mieszam, wylewam na spód i wkładam do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem dekoruję bakaliami - żurawina, orzechy i migdały.
  4. Smacznego!

Drożdżówki z dżemem żurawinowym

jemsession, zurawina, drozdzowki, proste, szybkie, deser, cos slodkiego

Zawijańce robiłam już prawie ze wszystkim. Czekając na świeże owoce i jak zwykle mając ochotę na coś słodkiego, wpadłam na pomysł, żeby tym razem zrobić drożdżówki z suszoną żurawiną. Sami spróbujcie, rozpływają się w ustach, a żurawina równoważy słodycz ciasta.

Drożdżówki z dżemem żurawinowym
Wydruk przepisu
Drożdżówki z dżemem żurawinowym
Wydruk przepisu
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Zaczynam od przygotowania dżemu żurawinowego. Żurawinę zalewam wodą tak by przykryła owoce. Gotuję około 20 minut na małym ogniu (lub do czas gdy żurawina napęcznieje). Miksuję na gładką masę i dodaję sok wyciśnięty z cytryny.
  2. Wpierw przygotowuję zaczyn. Podgrzewam mleko, do mleka dodaję łyżkę cukru, 2 łyżki mąki i drożdże. Mieszam wszystkie składniki i zostawiam w ciepłym miejscu by drożdże zaczęły działać.
  3. Na patelni rozpuszczam masło i czekam aż wystygnie. Do miski przesiewam mąkę, dodaję cukier, jajka, zaczyn drożdżowy i rozpuszczone masło. Wszystko mieszam razem i wyrabiam ciasto. Ciasto odkładam do miski i zostawiam w ciepłym miejscu na 1,5 godziny żeby wyrosło.
  4. Gdy ciasto wyrośnie jeszcze chwilę je wyrabiam i rozwałkowuję je na cienki placek na oprószonej mąką stolnicy. Placek smaruję dżemem żurawinowym i zawijam w roladę. Kroję na około 2 cm kawałki (bez obaw jeszcze urosną) i układam w tortownicy wyłożonej papierem z zachowaniem dość sporych odstępów miedzy jedną a drugą drożdżówką.
  5. Odstawiam jeszcze na około 10 minut, a potem wierzch każdej drożdżówki smaruję żółtkiem zmieszanym z mlekiem. Wstawiam na około 15 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni.
  6. Smacznego!

Batoniki owsiane z żurawiną

zurawina, jemsession, proste, ciastka, owsiane, platki, zdrowo, slodko

Dzisiaj kolejny przepis z cyklu – wow, to można zrobić samemu w domu. Wystarczą płatki owsiane, ulubione orzechy lub suszone owoce i praktycznie w mgnieniu oka macie domowe batoniki zbożowe – proste, szybkie i zdrowe

Batoniki owsiane z żurawiną
Wydruk przepisu
Batoniki owsiane z żurawiną
Wydruk przepisu
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Masło kroję na mniejsze kawałki i rozpuszczam w garnku. Dodaję cukier i miód i mieszam aż do połączenia składników.
  2. Dodaję płatki, żurawinę i słonecznik i mieszam wszystkie składniki razem.
  3. Formę o wymiarach 25x25 wykładam papierem i równomiernie nakładam masę. Piekę 25-30 minut w temperaturze 180 stopni.
  4. Po upieczeniu kroję ostrym nożem jeszcze ciepłe ciasto na mniejsze części (trzeba uważać, żeby batoniki się nie rozpadły przy krojeniu bo ciasto jest jeszcze dość miękkie). Po ostygnięciu batoniki będę znacznie twardsze i chrupiące
  5. Smacznego!