Śmietankowa tarta z figami

jemsession,tarta, figi, slodkie, deser, szybki, cos slodkiego

W ostatnim miesiącu z powodu remontu w mieszkaniu musieliśmy się przeprowadzić. Chwilowa przeprowadzka ma kilka plusów, z których największym jest obecność rynku/bazarku niedaleko naszej nowej lokalizacji. Ryneczek jest wzorcowym rynkiem nie tylko z owocami i warzywami, ale także ze stoiskiem z domowym hummusem, piekarnią ormiańską czy naturalnymi serami z Podlasia.. I na tym ryneczku zdobyłam też figi, których niestety nigdy nie było na naszym przydomowym bazarku. Dlatego dzisiaj zapraszam na tartę z figami

Śmietankowa tarta z figami
Wydruk przepisu
Śmietankowa tarta z figami
Wydruk przepisu
Składniki
Ciasto
Do dekoracji
Sposób przygotowania
  1. Na stolnicę wysypuję mąkę, cukier i drobno posiekane masło, zagniatam i dodaję jajko. Zagniatam dalej następnie rozwałkowuję i wykładam ciastem formę (uprzednio wysmarowaną masłem i oprószoną mąką). Wkładam na około 30 minut do lodówki.
  2. Po tym czasie wkładam formę do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 15 minut.
  3. Mascarpone miksuję z syropem z agawy, dodaję jajka i dalej miksuję aż do czasu otrzymania gładkiej masy. Na koniec dodaję śmietankę i skrobię ziemniaczaną i jeszcze chwilę miksuję.
  4. Wylewam masę na podpieczony spód i wkładam na około 20 minut do piekarnika nagrzanego na 180 stopni. Gdy tarta ostygnie wkładam ją do lodówki. Przed podaniem dekorują ją figami i polewam dodatkowo syropem z agawy.
  5. Smacznego!

Sernik z nektarynkami

jemsession, sernik,nektarynki, mascarpone,łatwy przepis,

Z niewiadomych powodów ulubionym ciastem mojego męża jest sernik. Właściwie nie muszę pytać na jakie ciasto miałby ochotę, bo odpowiedź znam – sernik. Dobrze chociaż że zgadza się na urozmaicenie w postaci owoców czy innych dodatków i w ten sposób w weekend na naszym stole zawitał sernik z nektarynkami.

Sernik z nektarynkami
Wydruk przepisu
Sernik z nektarynkami
Wydruk przepisu
Składniki
Ciasto
Sposób przygotowania
  1. Składniki na ciasto zagniatam i zawijam w folię, wkładam do lodówki na minimum 30 minut.
  2. Po wyjęciu ciasta z lodówki rozwałkowuje je i wkładam do formy wysmarowanej masłem i oproszonej maka. Nakłuwam widelcem i wykładam papierem do pieczenia, a na papier sypie ryż lub groch.
  3. Wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut
  4. Wszystkie składniki na masę powinny być w temperaturze pokojowej. W mikserze ubijam masło z cukrem. Dodaję jajka i cały czas miksując dodaję ser i mascarpone. Na koniec dodaję dwie łyżki mąki ziemniaczanej.
  5. Masę wylewam na podpieczony spód i na wierzchu układam pokrojone na cząstki nektarynki.
  6. Piekę około 60 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu czekam aż sernik ostygnie w piekarniku.
  7. Smacznego!

Ciasto śliwkowo – orzechowe

sliwki orzechy laskowe ciasto I przyszła jesień… a z nią oprócz chłodu i szarugi, jesienne pyszności – śliwki, dynie, orzechy.. Gdy ostatnio odwiedziłam moich teściów i zobaczyłam podłogę w ich piwnicy wysypaną zebranymi orzechami laskowymi pomyślałam, że byłby to istny raj dla każdej wiewiórki, która szuka schronienia na zimę.. Sama także zakosiłam niemałą porcję tych smakołyków i dlatego dzisiaj przyszedł czas na ciasto orzechowo- śliwkowe.

Ciasto śliwkowo - orzechowe
Wydruk przepisu
Ciasto śliwkowo - orzechowe
Wydruk przepisu
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Mąkę przesiewam i dodaję proszęk do pieczenia. Masło ścieram na tarce i dodaję do mąki. Następnie dodaję jajko i pół szklanki zmielonych orzechów.
  2. Zagniatam ciasto i wstawiam do zamrażalnika na 30 minut.
  3. Tortownicę smaruję masłem i wysypuję mąką. Rozwałkowuję ciasto i układam na nim ciasno śliwki (wcześniej je myję, kroję i usuwam pestki).
  4. Śmietankę miksuję z cukrem trzcinowym i resztą zmielonych orzechów i wylewam masę na śliwki.
  5. Piekę 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
  6. Smacznego!

Quiche z fetą i oliwkami

quiche tarta feta oliwki

 

Tarty to mój pierwszy wybór gdy nie mam czasu na długie gotowanie i gdy zapasy w lodówce są już na wyczerpaniu. Przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę, a smak jest naprawdę obłędny.

Quiche z fetą i oliwkami
Wydruk przepisu
Czas przygotowania
80 minut
Czas przygotowania
80 minut
Quiche z fetą i oliwkami
Wydruk przepisu
Czas przygotowania
80 minut
Czas przygotowania
80 minut
Składniki
Składniki na ciasto
Składniki na masę
Sposób przygotowania
  1. Masło ścieram na tarce i łączę z pozostałymi składnikami na ciasto. Szybko zagniatam, owijam w folię aluminiową i wkładam na 30 minut do lodówki.
  2. Ciasto wykładam na tartownicę i piekę przez 10-15 minut w temperaturze 180 stopni.
  3. Połowę fety kroję na mniejsze kawałki. Oliwki także kroję na mniejsze części i układam na cieście.
  4. Mieszam śmietanę z jajkiem i resztą fety tak by powstała jednolita masa. Dodaję soli, pieprzu, oregano i papryki.
  5. Wylewam masę na ciasto i wkładam do piekarnika na kolejne 40 minut na 180 stopni.