Bezglutenowe knedle z truskawkami

jemsession,knedle,truskawki,co na obiad, latwy przepis, bezglutenowy, bez glutenu,

Ostatnio odkrywam dietę bezglutenową – na gruncie ciast raz wygrana, raz porażka więc nie mogę powiedzieć, że zawsze z tych potyczek wychodzę zwycięsko, ale nie poddaję się i próbuję dalej… Na rynku jeszcze sezon truskawkowy i przypominają mi się czasy dzieciństwa kiedy moja babcia robiła dla mnie knedle. Polewała je roztopionym masłem, posypywała cukrem i oprószała cynamonem.. Były przepyszne … dzisiaj u mnie też knedle ale bezglutenowe

Bezglutenowe knedle z truskawkami
Wydruk przepisu
Bezglutenowe knedle z truskawkami
Wydruk przepisu
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Ziemniaki gotuję w mundurkach. Następnie obieram i ugniatam je tak jak ziemniaki na puree.
  2. Dodaję sól i mąkę ziemniaczaną i wyrabiam ciasto. Jeśli będzie się za bardzo kleiło można dodać jeszcze mąki ziemniaczanej.
  3. Z ciasta robię około 24 kulki, które rozpłaszczam i układam na środku każdego tak przygotowanego placuszka pokrojoną w plasterki truskawkę. Sklejam ciasto i formuję ponownie kulkę.
  4. Wrzucam do wrzątku na około 3-4 minuty aż do wypłynięcia knedli. Z pozostałych truskawek robię mus truskawkowy, którym polewam knedle. \
  5. Smacznego!

Malinowe knedle

knedle,maliny,jemsession,cynamon

Knedle co  prawda ze śliwkami to jeden z ulubionych smaków dzieciństwa. Moja babcia robiła najlepsze knedle – cienkie ciasto, rozpływający się owoc i do tego tłuszczyk wymieszany z cukrem i cynamonem .. mniam ,,. Ja dopiero zapoznaję się z knedlami i mimo że to dość łatwe danie do poziomu babci jeszcze trochę mi brakuje

 

Malinowe knedle
Wydruk przepisu
Malinowe knedle
Wydruk przepisu
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Ziemniaki obieram i kroję na mniejsze kawałki. Następnie gotuję, odcedzam i przeciskam przez praskę. Dodaję jajką, szczyptę soli.
  2. Zagniatam składniki na jednolitę ciasto i formuję w kształt wałka.
  3. Odcinam około 2 cm kawałki, w dłoni formuję placuszek na który nakładam malinę.
  4. Zlepiam brzegi jak przy pierogach i formuję kulę. Gotowe kule wrzucam do wrzącej wody na około 5 minut.
  5. Gotowe knedle polewam rozpuszczonym na patelni masłem, posypuję cukrem i cynamonem.
  6. Smacznego!

Tortilla espaniola czyli hiszpańskie jaja

 

jemsession,tortilla,jajka,ziemniakiPrzepis na tortillę to jeden z wielu skarbu z podróży do Hiszpanii. Mieliśmy oboje po 20 lat, nasz hiszpański pozostawiał wiele do życzenia, a pierwszą noc mieliśmy spędzić w domu uroczej 80- letniej pani, która gdy przyjechaliśmy powiedziała, że zrobi nam tortille. My oczywiście powiedzieliśmy, że chętnie pomożemy i zaczęliśmy odmierzać mąkę bo tortilla kojarzyła nam się tylko z meksykańskim naleśnikiem. Pani załamała ręce, ponieważ bariera językowa była jednak zbyt dużo, usadziła nas na krzesłach i sama raz dwa zrobiła jedną z najlepszych tortill jaką w życiu jadłam,

 

Tortilla espaniola czyli hiszpańskie jaja
Wydruk przepisu
Tortilla espaniola czyli hiszpańskie jaja
Wydruk przepisu
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Ziemniaki obieram i kroję w plastry i podsmażam razem z cebulą (pokrojoną w drobna kostkę) i czosnkiem przeciśniętym przez praskę przez około 10-15 minut
  2. Rozbijam jajka i wlewam je do miski, dodaję sól i pieprz i następnie mieszam aż do uzyskania jednolitej masy.
  3. Przelewam masę jajeczną na ziemniaki i smażę na małym ogniu aż spód się zetnie.
  4. Przykrywam tortillę pokrywką lub talerzem i odwracam i zsuwam na patelnię by podsmażyła się z drugiej strony.
  5. Do tortilli można dodać też pieczarki, starty ser żółty lub paprykę - w zależności co macie w lodówce 🙂
  6. Smacznego!

Kapuśniak z prażuchami

kapusniak,jemsession,cebula,boczek,prazuchy

Ostatnie dni spędziłam w łóżku pokonana przez wredne przeziębienie, kichając i marząc o gorącej zupce. Na takie sytuacje najlepsze są rosołki lub właśnie kapuśniaki – talerz takiej zupy i przeziębieniu mówimy do widzenia

Kapuśniak z prażuchami
Wydruk przepisu
Czas przygotowania
90 minut
Czas przygotowania
90 minut
Kapuśniak z prażuchami
Wydruk przepisu
Czas przygotowania
90 minut
Czas przygotowania
90 minut
Składniki
Kapuśniak
Prażuchy
Sposób przygotowania
Kapuśniak
  1. Jeśli kapusta jest zbyt kwaśna wpierw ją myję, a następnie kroję. Wszystkie składniki (poza majerankiem) wkładam do garnka i zalewam wodą tak by wszystkie składniki zostały przykryte.
  2. Gotuję około godziny na małym ogniu. Następnie dodaję na ostatnie 5-10 minut majeranek (jeśli dodamy go wcześniej zupa będzie miała gorzkawy smak).
Prażuchy
  1. Kartofle obieram i wkładam do garnka z wodą, dodaję sól i gotuję.
  2. Pod koniec gotowania, odlewam połowę wody i kartofle zasypuję mąką i przykrywam pokrywką aby mąka się zaparzyła.
  3. Odlewam resztę wody, a kartofle ubijam aż do uzyskania jednolitej masy.
  4. Cebulę i kiełbasę kroję na małe kawałki i smażę na patelni. Następnie wykładam je na ciepłe prażuchy.
  5. Smacznego!

Dorsz pod śmietanową pierzynką

dorsz zapiekanka ziemniaki Skoro już jesteśmy w morskich tematach to zdradzę Wam dzisiaj jeszcze przepis na pyszną zapiekankę ziemniaczaną z dorszem. Jest tam element, który wzbudził troche mój niepokój – kto to słyszał o tym by rybę gotować w mleku – ale jak się okazuje to świetny sposób na to by dorsz był delikatny i niewysuszony.

Dorsz pod śmietanową pierzynką
Wydruk przepisu
Czas przygotowania
60 minut
Czas przygotowania
60 minut
Dorsz pod śmietanową pierzynką
Wydruk przepisu
Czas przygotowania
60 minut
Czas przygotowania
60 minut
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Dorsza kroję na kawałki i wkładam do wrzącego mleka i gotuję około 3 minut.
  2. Gotuję ziemniaki, z których następnie robię puree i dodaję czosnek wyciśnięty na prasce, oliwę, sól i pieprz.
  3. Dokładam dorsza i dodaję połowę śmietanki oraz doprawiam gałką muszkatałową.
  4. Przekładam wszystko do naczynia żaroodpornego ( pamiętajcie by je wcześniej nasmarować oliwą lub masłem), dodaję resztę śmietanki i wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
  5. Po około 15 minutach posypuję zapiekankę startym serem i zapiekam kolejne 15 minut aż ser się pięknie zrumieni.