Zupa dyniowa z suszoną papryczką chili

jemsession.pl, zupa,dynia, chili, szybko, mleko kokosowe

Dostałam wielką dynię, która każdego dnia miałam wrażenie, że patrzy na mnie z wyrzutem i pyta – dziewczyno, zrób w końcu coś ze mnie. Dawno nie robiłam żadnej zupy więc przy okazji robienia musu dyniowego (przepis tu: http://jemsession.pl/recipe/dyniowe-ciasto-nie-tylko-na-halloween/) stwierdziłam, że zrobię też zupę dyniową ale taką wyrazistą, rozgrzewającą, idealną na jesienną pluchę.

Zupa dyniowa z suszoną papryczką chili
Wydruk przepisu
Zupa dyniowa z suszoną papryczką chili
Wydruk przepisu
Sposób przygotowania
  1. Rozkrawam dynię, wyciągam łyżką pestki, obieram ze skóry i kroję na mniejsze kawałki. Cebulę i czosnek obieram i siekam i podsmażam na rozgrzanej oliwie. Po 3-5 minutach dodaję do nich dynię i smażę jeszcze około 5 minut.
  2. W osobnym garnku gotuję bulion i dodaję do niego dynię, z cebulą i czosnkiem. Dodaję obrane i pokrojone ziemniaki, rozkruszam papryczkę i dodaję obrany i starty na tarce imbir oraz zmielone ziarna kolendry i gałkę muszkatołową.
  3. Pod koniec gotowania (kiedy dynia i ziemniaki są miękkie) dodaję mleko kokosowe (pamiętajcie, żeby przed otwarciem dobrze wstrząsnąć puszkę) i solę i pieprzę do smaku.
  4. Ugotowaną zupę miksuję i przyozdabiam świeżą kolendrą.
  5. Smacznego!

Pikantna zupa z soczewicy

soczewica,papryczka,zupa,czosnek

Rośliny strączkowe często witają na moim stole. Latem zajadam się bobem, w międzyczasie robię hummus z ciecierzycy, a z soczewicy pastę do smarowania chleba. Niedawno odkryłam, że soczewica świetnie sprawdza się w zupie, zwłaszcza jeśli lubicie kremowe, gęste zupy.

Pikantna zupa z soczewicy
Wydruk przepisu
Czas przygotowania
40 minut
Czas przygotowania
40 minut
Pikantna zupa z soczewicy
Wydruk przepisu
Czas przygotowania
40 minut
Czas przygotowania
40 minut
Składniki
Sposób przygotowania
  1. W garnku na oliwie podsmażam drobno posiekaną cebulę i czosnek i papryczkę. W moździerzu ucieram kumin i kolendrę i dodaję do cebuli.
  2. Opłukuję soczewicę i dodaję razem z pomidorami, marchewką pokrojoną w talarki i ziemniakami do cebuli. Następnie dolewam bulion i gotuję aż warzywa będą miękkie (około 30-40 minut)
  3. Doprawiam solą i pieprzem. Czekam aż zupa ostygnie i blenduje ją na gładką masę.
  4. Smacznego!

Placki dyniowo-ziemniaczane

placki dyniowe,jemssesion, dynia, przepis

Znów w domu mamy wielką dynię. Po obdzieleniu rodziny i znajomych i tak pozostało całkiem sporo więc stwierdziliśmy, że na obiad dziś będą placki dyniowo-ziemniaczane – proste, szybkie i niewymagające wielu składników.

Placki dyniowo-ziemniaczane
Wydruk przepisu
Czas przygotowania
40 minut
Czas przygotowania
40 minut
Placki dyniowo-ziemniaczane
Wydruk przepisu
Czas przygotowania
40 minut
Czas przygotowania
40 minut
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Dynię ścieram na tarce, dodaję sól i czekam aż puści sok. Sok odsączam.
  2. Obieram ziemniaki i czosnek i też ścieram je na tarce.
  3. Drobno kroję cebulkę i mieszam z dynią i ziemniakami. Dodaję jajka, przyprawy, sól i pieprz oraz mąki i mieszam wszystko do uzyskania w miarę zwartej konsystencji. Jeśli masa jest zbyt rzadka dodaję jeszcze trochę mąki
  4. Smażę na oleju aż placki uzyskają złoty kolor. Idealnie do placków pasuje sos czosnkowy, który przygotowuję mieszając śmietanę 18% z 2 ząbkami czosnku przeciśniętymi przez praskę, dodaję jeszcze szczyptę zmielonej kolendry, pieprzu i soli.
  5. Smacznego!

Zupa ogórkowa

zupa ogorkowa przepis jemsession bulion

Właśnie zdałam sobie sprawę, że nie zamieściłam jeszcze ani jednego przepisu na zupę. A zupy to w mojej rodzinie nasza mała specjalność. Gdy byłam mała moja babcia mówiła, że obiad bez zupy to nie obiad. Mój tata jest mistrzem rosołu, a grzybowa mojej mamy zdobywa wszędzie „ochy” i „achy” więc niejako zamiłowanie do zup mam w genach.

Dzisiaj więc jedna z moich ulubionych zup idealna na jesienną pluchę i kaca po piątkowej imprezie, zwłaszcza gdy użyjecie do jej przygotowania dobrze ukiszonych ogórków 

Zupa ogórkowa
Wydruk przepisu
Czas przygotowania
1 godzina
Czas przygotowania
1 godzina
Zupa ogórkowa
Wydruk przepisu
Czas przygotowania
1 godzina
Czas przygotowania
1 godzina
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Obieram cebulę i czosnek i kroję w drobną kostkę, a następnie podsmażam. Marchewkę obieram i kroję w plasterki
  2. Wlewam do garnka bulion, dokładam cebulę z czosnkiem i marchewkę. Dodaję sól, pieprz i papryczkę. Wszystko gotuję na małym ogniu.
  3. Obieram ziemniaki i kroję je w kostkę i dokładam do zupy.
  4. Ogórki ścieram na tarce i przesmażam na roztopionym maśle przez około 5 minut. Dodaję do zupy i gotuję jeszcze około 10 minut aż ziemniaki będą miękkie.
  5. Pod koniec gotowania dodaję śmietanę.
  6. Smacznego!

Mięso mielone zapiekane z puree

Zapiekanka z mięsem mielonym i puree z ziemniaków

Zazwyczaj gdy nie mam czasu na przygotowanie posiłku lub gdy z niezapowiedzianą wizytą wpadną znajomi przygotowuję różnego rodzaju zapiekanki. Lubię zapiekanki bo są szybkie i łatwe w przygotowaniu i zazwyczaj większość osób zajada je ze smakiem.

Mięso mielone zapiekane z puree
Wydruk przepisu
Porcje Czas przygotowania
4 osoby 45 minut
Porcje Czas przygotowania
4 osoby 45 minut
Mięso mielone zapiekane z puree
Wydruk przepisu
Porcje Czas przygotowania
4 osoby 45 minut
Porcje Czas przygotowania
4 osoby 45 minut
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Mięso mieszam z drobno posiekaną cebulką i żółtkiem. Dodaję sól i pieprz do smaku.
  2. Obieram i gotuję ziemniaki. Następnie z ziemniaków robię puree do którego dodaję szczyptę gałki muszkatołowej.
  3. Do puree dodaję 1 łyżkę śmietany 18%.
  4. Żółty ser ścieram na tarce o dużych oczkach.
  5. Żaroodporne kokilki smaruję masłem i wykładam mięskiem mielonym. Na to wkładam puree.
  6. Zapiekam przez 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
  7. Następnie posypuję startym żółtym serem i dalej zapiekam aż zrobi się skorupka z sera.
  8. Smacznego!