Bulgogi – wołowina po koreańsku

 

jemsession, bulgogi, korea, co na obiad, przepis, wolowina

Wizyta w koreańskiej, wietnamskiej czy chińskiej restauracji zazwyczaj kończy się tam samo. Oboje z B. patrzymy na siebie i kiwamy głowami, tak będzie to trzeba wypróbować w domu. Tak było też z bulgogami – próbowane kilkukrotnie i kilkukrotnie zarzekaliśmy się, że w wolnej chwili danie to na pewno trafi do naszego weekendowego menu (niestety zazwyczaj tylko wtedy mamy czas trochę poeksperymentować w kuchni). I w końcu Panie i Panowie się udało, polecam bulgogi bo nie ma tu żadnych dziwnych składników, których trzeba szukać nie wiadomo gdzie, przepis jest prosty a wołowina wprost rozpływa się w ustach.

Bulgogi - wołowina po koreańsku
Wydruk przepisu
Bulgogi - wołowina po koreańsku
Wydruk przepisu
Sposób przygotowania
  1. Wołowinę wkładam wpierw do zamrażarki na około pół godziny, żeby mięso dobrze się kroiło. Następnie kroję w poprzek włókien w cienkie (2-3 mm) nieduże plasterki.
  2. Następnie przygotowuję marynatę. Sos sojowy mieszam z wodą i olejem sezamowym, dodaję drobno posiekanego pora, czosnek, cebulę i imbir. Następnie wsypuję pieprz i rozgniatam chilli, dodaję cukier oraz miód. Mieszam i wkładam mięso, dokładnie obtaczam je w marynacie.
  3. Zostawiam w lodówce na co najmniej 10 godzin żeby mięso przeszło marynatą.
  4. Następnego dnia wołowinę kładę na sito, żeby odcedzić ją z nadmiaru marynaty. Rozgrzewam patelnię i wylewam na nią niewielką ilość oleju sezamowego. Wołowinę mieszam z białą cebulką szalotką, marchewką oraz cebulą. Smażę krótko koło 5 minut na mocno rozgrzanej patelni, aż warzywa staną się miękkie ale nadal będą sprężyste . Posypuję uprażonym sezamem oraz szczypiorkiem
  5. Smacznego!

Pasta z suszonych pomidorów ze słonecznikiem

IMG_20171231_144239_005

Idealna pasta gdy nie macie pomysłu z czym by zjeść kanapkę, ale także gdy wpadają do Was goście i nie macie czasu na spędzenie całego dnia w kuchni.

Pasta z suszonych pomidorów ze słonecznikiem
Wydruk przepisu
Pasta z suszonych pomidorów ze słonecznikiem
Wydruk przepisu
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Pestki słonecznika, oliwki, kapary, pomidory i czosnek miksuję na jednolitą masę.
  2. Dodaję wody i oliwy by pasta była bardziej kremowa i lepiej zblendowana.
  3. Wkładam do lodówki i gotowe.
  4. Smacznego!

Drożdżówki z dżemem żurawinowym

jemsession, zurawina, drozdzowki, proste, szybkie, deser, cos slodkiego

Zawijańce robiłam już prawie ze wszystkim. Czekając na świeże owoce i jak zwykle mając ochotę na coś słodkiego, wpadłam na pomysł, żeby tym razem zrobić drożdżówki z suszoną żurawiną. Sami spróbujcie, rozpływają się w ustach, a żurawina równoważy słodycz ciasta.

Drożdżówki z dżemem żurawinowym
Wydruk przepisu
Drożdżówki z dżemem żurawinowym
Wydruk przepisu
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Zaczynam od przygotowania dżemu żurawinowego. Żurawinę zalewam wodą tak by przykryła owoce. Gotuję około 20 minut na małym ogniu (lub do czas gdy żurawina napęcznieje). Miksuję na gładką masę i dodaję sok wyciśnięty z cytryny.
  2. Wpierw przygotowuję zaczyn. Podgrzewam mleko, do mleka dodaję łyżkę cukru, 2 łyżki mąki i drożdże. Mieszam wszystkie składniki i zostawiam w ciepłym miejscu by drożdże zaczęły działać.
  3. Na patelni rozpuszczam masło i czekam aż wystygnie. Do miski przesiewam mąkę, dodaję cukier, jajka, zaczyn drożdżowy i rozpuszczone masło. Wszystko mieszam razem i wyrabiam ciasto. Ciasto odkładam do miski i zostawiam w ciepłym miejscu na 1,5 godziny żeby wyrosło.
  4. Gdy ciasto wyrośnie jeszcze chwilę je wyrabiam i rozwałkowuję je na cienki placek na oprószonej mąką stolnicy. Placek smaruję dżemem żurawinowym i zawijam w roladę. Kroję na około 2 cm kawałki (bez obaw jeszcze urosną) i układam w tortownicy wyłożonej papierem z zachowaniem dość sporych odstępów miedzy jedną a drugą drożdżówką.
  5. Odstawiam jeszcze na około 10 minut, a potem wierzch każdej drożdżówki smaruję żółtkiem zmieszanym z mlekiem. Wstawiam na około 15 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni.
  6. Smacznego!

Drożdżowe ciasto z winogronem

jemsession, winogrono,cukier,mąka,ciasto,toskania

Zostaliśmy ostatnio obdarowani sporą ilością winogrona – domowego, z ekologicznego ogródka. Ilość zbyt duża żeby przejść, zbyt mała niestety żeby pokusić się o zrobienie wina. I pojawił się pomysł na wykorzystanie winogrona do ciasta. Przekopując Google znalazłam fajny przepis na tradycyjne toskańskie ciasto winogronowe. Najciekawsze w nim jest to, że do jego przygotowania potrzebna naprawdę niewielu składników – w cieście nie ma ani grama masła, mleka czy jajek ale mimo to jest pyszne. Idealne i na słodkie śniadanie i na deser

Drożdżowe ciasto z winogronem
Wydruk przepisu
Drożdżowe ciasto z winogronem
Wydruk przepisu
Składniki
Składniki na ciasto
Nadzienie
Sposób przygotowania
  1. Wpierw robię rozczyn z drożdzy - w misce rozkruszam drożdze, dodaję łyżkę cukru, 2 łyżki mąki i 1/2 szklanki letniej wody i mieszam wszystkie składniki. Odkładam na 10 minut, żeby drożdże zaczęły działać
  2. Do misy od miksera wrzucam mąkę, cukier, sól i następnie dodaję rozczyn. Mieszam wszystkie składniki i wyrabiam ciasto tak żeby było jednolite i odchodziło od ręki. Ciasto lekko podsypuję mąką, przykrywam ściereczką i zostawiam na około 1 godzinę, aby wyrosło.
  3. Formę do pieczenia smaruję masłem i następnie wykładam papierem do pieczenia.
  4. Ciasto dzielę na dwie części. Każdą część rozwałkowuję tak by była mniej więcej rozmiarów formy do pieczenia.
  5. Wykładam jedną część na formę i układam na niej około połowę porcji winogron i także połową cukru trzcinowego.
  6. Następnie przykrywam drugim kawałkiem ciasta i dokładnie sklejam brzegi. Wykładam na wierzch resztę owoców - staram się je lekko wgnieść w ciasto. Posypuję cukrem i zostawiam na kolejną godzinę do wyrośnięcia.
  7. Piekę w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 45 minut.
  8. Smacznego!

Bułeczki porowo-cebulowe z fetą

buleczki porowe, cebula, por, feta, przepis, jemsession

Nigdy nie byłam fanką pora, ale te bułeczki bardzo mnie do niego przekonały. Przepis prosty, bułeczki pyszne i podbijają serca wszystkich, którzy ich spróbują. Jeśli wyjdą trochę za suche można dodać do nich sos czosnkowy – pasuje idealnie 🙂

Bułeczki porowo-cebulowe z fetą
Wydruk przepisu
Czas przygotowania
80 minut
Czas przygotowania
80 minut
Bułeczki porowo-cebulowe z fetą
Wydruk przepisu
Czas przygotowania
80 minut
Czas przygotowania
80 minut
Składniki
Ciasto
Farsz
Sposób przygotowania
  1. Kroję pora w paski, a cebulę w talarki i podsmażam na oliwie. Do przestudzonych składników dodaję pokrojony w kostkę ser feta, dodaję sól i pieprz.
  2. Podgrzewam mleko i mieszam je z drożdżami oraz cukrem i odrobiną mąki. Zostawiam rozczyn w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
  3. Do miski przesiewam mąkę, dodaję przyprawy, jajko, wodę i oliwę oraz wyrośnięty zaczyn I zagniatam ciasto. Zostawiam na około 30 minut do wyrośnięcia.
  4. Ciasto rozwałkowuję i rozkładam na nim farsz, następnie zawijam ciasto w roladę i kroję na kawałki o grubości 1 cm. Układam na wysmarowanej blasze w pewnej odległości od siebie tak żeby podczas pieczenia bułeczki się nie posklejały.
  5. Ułożone bułeczki posypuję startym na tarce żółtym serem i smaruję białkiem, żeby nabrały ładnego koloru i wkładam do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na około 20 minut.
  6. Smacznego!

Truskawkowo -śmietankowe ptysie

 

ptysie śmietankowe z truskawkami

Ptysie i eklery to słodycze mojego dzieciństwa. Postanowiłam spróbować zrobić je w domu i okazało się to całkiem proste i szybkie.

Truskawkowo -śmietankowe ptysie
Wydruk przepisu
Czas przygotowania
60 minut
Czas przygotowania
60 minut
Truskawkowo -śmietankowe ptysie
Wydruk przepisu
Czas przygotowania
60 minut
Czas przygotowania
60 minut
Składniki
Składniki na ciasto
Składniki na masę śmietankową
Sposób przygotowania
  1. Gotuję razem masło, mleko i wodę. Dodaję do wody mąkę pszenną i ziemniaczaną. Cały czas trzymam garnek na ogniu i intensywnie mieszkam powstałą masę. Następnie odstawiam by ciasto trochę przestygło.
  2. W mikserze ucieram ciasto, do którego dodaję po jednym jajku.
  3. Na wysmarowanej masłem i oprószonej mąką blaszce za pomocą szprycy z ciasta robię rozetki o średnicy około 5 cm ( nie martwicie się jeśli wyjdą nieforemne, po upieczeniu staną się kształtne).
  4. Wkładam blaszkę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piekę przez 30 minut.
  5. W międzyczasie ubijam śmietankę i dodaję do niej serek homogenizowany i cukier puder. Na upieczone ptysie nakładam krem i truskawki pokrojone na połówki.
  6. Smacznego!