Tarta na spodzie daktylowo-owsianym

jemsession,tarta, zurawina,migdaly, serek, jogurt grecki

Pogoda trochę się do nas w tym roku uśmiechnęła i lato przyszło wcześniej. Ochota na słodkie taka sama jak zawsze ale gdyby to słodkie było jeszcze przyjemnie chłodne oj byłoby cudownie 🙂 I taki jest dzisiejszy deser, Panie i Panowie tarta na spodzie daktylowo-owsianym

Tarta na spodzie daktylowo-owsianym
Wydruk przepisu
Tarta na spodzie daktylowo-owsianym
Wydruk przepisu
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Daktyle zalewa gorącą wodą i moczę około 20 minut. Potem blenduję je na gładką masę, dodaję resztę składników i wszystko razem blenduję. Formę do tarty wykładam papierem i na na nim rozkładam równo masę. Wkładam na pół godziny od lodówki.
  2. Jogurt ucieram razem z serkiem, a następnie dodaję miód i wiórki. Żelatynę zalewam wodą i czekam aż napęcznieje, podgrzewam lekko do rozpuszczenia i dodaję około łyżki masy do żelatyny cały czas mieszając. Następnie całość przelewam do masy jogurtowej.
  3. Dokładnie mieszam, wylewam na spód i wkładam do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem dekoruję bakaliami - żurawina, orzechy i migdały.
  4. Smacznego!

Kokosowo-daktylowe pralinki z kaszy jaglanej

rafaello, kokos,migdał, mleko,bezglutenowe,jaglanka,jemsession,cos slodkiego

Kto z Was lubi Rafaello? O sobie mogę powiedzieć, że lubię to za mało powiedziane. Zostawcie mnie z paczką Rafaello i i po 5 minutach nie będzie po nich ani śladu. I pewnego dnia pojawia się cichy głos gdzieś z tyłu głowy – a może by tak trochę ograniczyć cukier? Ale co zrobić gdy jest się słodyczowym łasuchem, który co tydzień musi spałaszować ciasto, nie przejdzie obojętnie obok białej czekolady i nie da zamarznąć pudełku lodów waniliowych? Zaczęłam próbować różnych przepisów na domowe Rafaello i po kilku próbach muszę powiedzieć, że naprawdę smakują wybornie, a do tego nie mam wyrzutów sumienia gdy sięgam po kolejne 🙂

Kokosowo-daktylowe pralinki z kaszy jaglanej
Wydruk przepisu
Kokosowo-daktylowe pralinki z kaszy jaglanej
Wydruk przepisu
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Kaszę jaglaną wpierw płuczę przez kilka minut pod zimną wodą, potem przelewam ją wrzątkiem. Przekładam kaszę do rondelka zalewam mlekiem kokosowym i gotuję pod przykrycie do momentu aż całe mleko wyparuje. Mieszam od czasu do czasu.
  2. Około 1/3 migdałów drobno siekam. Resztę migdałów i daktyli zalewam wrzątkiem i odkładam na 20 minut.
  3. Wylewam wodę z migdałów i daktyli i blenduję je razem z przestudzoną kaszą, miodem. Dodaję również pół szklanki wiórków kokosowych. W tym momencie warto spróbować masy jeśli jest za mało słodka możecie dołożyć jeszcze trochę miodu.
  4. Z masy foruję kulki, w każdą wkładam migdał i następnie obsypuję wiórkami kokosowymi. Wkładam na kilka godzin do lodówki.
  5. Smacznego!

Malinowe tiramisu

FOTAC60Weekend z rodzicami to zawsze nowe inspiracje kulinarne od mojej mamy. Dzisiaj malinowe tiramisu.. Mniam

Malinowe tiramisu
Wydruk przepisu
Czas przygotowania
20 minut
Czas przygotowania
20 minut
Malinowe tiramisu
Wydruk przepisu
Czas przygotowania
20 minut
Czas przygotowania
20 minut
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Wiórki kokosowe próżę na pateli aż osiągną złoty kolor
  2. Żółtka ubijam z cukrem na puszystą masę, do której dodaje mascarpone i ubitą z mlekiem kokosowym śmietankę.
  3. W foremce układam biszkopty, które zalewam wiśniówką a następnie nakładam warstwę malin i kremu oraz wiórków kokosowych. Na krem nakładam kolejną warstwe biszkoptów znów polewam wiśniówką, nakładam maliny i krem. Po nałożeniu 3 warstwy malin i kremu - krem wygładzam, posypuję grubą warstwą wiórków kokosowych i daję na kilka godzin do lodówki.
  4. Smacznego!