
Pogoda trochę się do nas w tym roku uśmiechnęła i lato przyszło wcześniej. Ochota na słodkie taka sama jak zawsze ale gdyby to słodkie było jeszcze przyjemnie chłodne oj byłoby cudownie 🙂 I taki jest dzisiejszy deser, Panie i Panowie tarta na spodzie daktylowo-owsianym
Tarta na spodzie daktylowo-owsianym
Tarta na spodzie daktylowo-owsianym
|
Sposób przygotowania
Daktyle zalewa gorącą wodą i moczę około 20 minut. Potem blenduję je na gładką masę, dodaję resztę składników i wszystko razem blenduję. Formę do tarty wykładam papierem i na na nim rozkładam równo masę. Wkładam na pół godziny od lodówki.
Jogurt ucieram razem z serkiem, a następnie dodaję miód i wiórki.
Żelatynę zalewam wodą i czekam aż napęcznieje, podgrzewam lekko do rozpuszczenia i dodaję około łyżki masy do żelatyny cały czas mieszając. Następnie całość przelewam do masy jogurtowej.
Dokładnie mieszam, wylewam na spód i wkładam do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem dekoruję bakaliami - żurawina, orzechy i migdały.
-

Kto z Was lubi Rafaello? O sobie mogę powiedzieć, że lubię to za mało powiedziane. Zostawcie mnie z paczką Rafaello i i po 5 minutach nie będzie po nich ani śladu. I pewnego dnia pojawia się cichy głos gdzieś z tyłu głowy – a może by tak trochę ograniczyć cukier? Ale co zrobić gdy jest się słodyczowym łasuchem, który co tydzień musi spałaszować ciasto, nie przejdzie obojętnie obok białej czekolady i nie da zamarznąć pudełku lodów waniliowych? Zaczęłam próbować różnych przepisów na domowe Rafaello i po kilku próbach muszę powiedzieć, że naprawdę smakują wybornie, a do tego nie mam wyrzutów sumienia gdy sięgam po kolejne 🙂
Kokosowo-daktylowe pralinki z kaszy jaglanej
Kokosowo-daktylowe pralinki z kaszy jaglanej
|
Sposób przygotowania
Kaszę jaglaną wpierw płuczę przez kilka minut pod zimną wodą, potem przelewam ją wrzątkiem. Przekładam kaszę do rondelka zalewam mlekiem kokosowym i gotuję pod przykrycie do momentu aż całe mleko wyparuje. Mieszam od czasu do czasu.
Około 1/3 migdałów drobno siekam. Resztę migdałów i daktyli zalewam wrzątkiem i odkładam na 20 minut.
Wylewam wodę z migdałów i daktyli i blenduję je razem z przestudzoną kaszą, miodem. Dodaję również pół szklanki wiórków kokosowych. W tym momencie warto spróbować masy jeśli jest za mało słodka możecie dołożyć jeszcze trochę miodu.
Z masy foruję kulki, w każdą wkładam migdał i następnie obsypuję wiórkami kokosowymi.
Wkładam na kilka godzin do lodówki.
-
Weekend z rodzicami to zawsze nowe inspiracje kulinarne od mojej mamy. Dzisiaj malinowe tiramisu.. Mniam
Czas przygotowania |
20 minut |
Czas przygotowania |
20 minut |
|
|
Czas przygotowania |
20 minut |
Czas przygotowania |
20 minut |
|
|
|
Sposób przygotowania
Wiórki kokosowe próżę na pateli aż osiągną złoty kolor
Żółtka ubijam z cukrem na puszystą masę, do której dodaje mascarpone i ubitą z mlekiem kokosowym śmietankę.
W foremce układam biszkopty, które zalewam wiśniówką a następnie nakładam warstwę malin i kremu oraz wiórków kokosowych. Na krem nakładam kolejną warstwe biszkoptów znów polewam wiśniówką, nakładam maliny i krem. Po nałożeniu 3 warstwy malin i kremu - krem wygładzam, posypuję grubą warstwą wiórków kokosowych i daję na kilka godzin do lodówki.
-