Ostatnie dni spędziłam w łóżku pokonana przez wredne przeziębienie, kichając i marząc o gorącej zupce. Na takie sytuacje najlepsze są rosołki lub właśnie kapuśniaki – talerz takiej zupy i przeziębieniu mówimy do widzenia
Składniki
Kapuśniak
- 300 gr kapusty kiszonej
- 3 liście laurowe
- 4 suszone podgrzybki
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 200 gr wędzonego boczku
- 2 ząbki czosnku
- 6 ziaren czarnego pieprzu
- 1 cebula
- 2 gałązki rozmarynu
- 0,5 łyżeczki majeranki
- szczypta soli
Prażuchy
- 0,5 kg ziemniaków
- 200 gr mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki soli
- 100 gr kiełbasy lub boczku
- 1 cebula
Sposób przygotowania
Kapuśniak
- Jeśli kapusta jest zbyt kwaśna wpierw ją myję, a następnie kroję. Wszystkie składniki (poza majerankiem) wkładam do garnka i zalewam wodą tak by wszystkie składniki zostały przykryte.
- Gotuję około godziny na małym ogniu. Następnie dodaję na ostatnie 5-10 minut majeranek (jeśli dodamy go wcześniej zupa będzie miała gorzkawy smak).
Prażuchy
- Kartofle obieram i wkładam do garnka z wodą, dodaję sól i gotuję.
- Pod koniec gotowania, odlewam połowę wody i kartofle zasypuję mąką i przykrywam pokrywką aby mąka się zaparzyła.
- Odlewam resztę wody, a kartofle ubijam aż do uzyskania jednolitej masy.
- Cebulę i kiełbasę kroję na małe kawałki i smażę na patelni. Następnie wykładam je na ciepłe prażuchy.
- Smacznego!