Kolejna odsłona kulinarna z wątróbką w roli głównej. Inspirację znalazłam w recenzji jednej z restauracji z kuchnią żydowską i pomyślałam, że w sumie wino i miód to fajne dodatki do wątróbki i czemu by nie spróbować zrobić tego w domu.
Składniki
- 0,5 wątróbek drobiowych
- 2 ząbki czosnki
- 1 czerwona cebula
- 1 szklanka wytrawnego, czerwonego wina
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki octu balsamicznego
- szczypta chilli
- szczypta soli i pieprzu
- 3 łyżki oliwy
- 0,5 szklanki mąki
Sposób przygotowania
- Wątróbkę myję i osuszam, następnie solę i pieprzę i obtaczam w mące.
- Drobno siekam cebulę i czosnek i smażę je na rozgrzanej oliwie. Dodaję wątróbkę i smażę około 4-5 minut, następnie dodaję miód i chwilę podsmażam.
- Zalewam całość winem, dodaję octu balsamicznego i gotuję do momentu zredukowania się sosu.
- Ja podawałam z kuskusem, ale mogą też być ziemniaki, bulgur lub inna kasza.
- Smacznego!