Zaraz marzec a zima jakoś nie chce odejść. W taką pogodę najchętniej otulam się kocem, zaparzam dobrą herbatę i zajadam jakieś pyszne ciasto, ale ciasto, które można zrobić szybko ale lista składników obejmuje produkty, które mam w domu – takie właśnie jest ciasto daktylowe. Jeśli lubicie chlebek bananowy, daktylowy także przypadnie Wam do gustu.
Składniki
- 2 szklanki suszonych daktyli
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 125 gr masła
- 2 jajka
- 2 łyżki wody różanej (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 garść ulubionych bakalii
- 0,5 szklanki wody
Sposób przygotowania
- Daktyle kroję na mniejsze kawałki zalewam wodą, dodaję wodę różaną i gotuję około 5 minut aż powstanie gładka masa.
- Masło ucieram i następnie dodaję roztrzepane jajka. W oddzielnej misce mieszam suche składniki: mąkę, cynamon i proszek do pieczenia. Do suchych składników dodaję masło z jajkami, a potem masę daktylową i ulubione bakalie (u mnie orzechy włoskie).
- Mieszam wszystkie składniki i przekładam ciasto do foremki wyłożonej papierem. Wkładam na 30 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Ciasto powinno być lekko wilgotne po upieczeniu
- Smacznego!