Kaszotto z mięsem mielonym i szpinakiem

jemsession, kaszotto, kasza gryczana, wolowina, mielone, szpinak

Ostatnio staram się jeść mniej makaronów chociaż uwielbiam je za smak, szybkość i prostotę w przygotowaniu, a także to że są idealną bazą do wielu potraw. Okazuje się, że kasze z dużym powodzeniem zastępują makaron, też nie zajmują wiele czasu, a do tego są zdrowsze.. Nic tylko dopisać kaszę do listy zakupów

Kaszotto z mięsem mielonym i szpinakiem
Wydruk przepisu
Kaszotto z mięsem mielonym i szpinakiem
Wydruk przepisu
Składniki
Sposób przygotowania
  1. U mnie ta ilość składników starczyła na 4 porcje.
  2. Cebulę i czosnek drobno siekam i podsmażam na 2 łyżkach rozgrzanej oliwy na dużej patelni.
  3. Marchewkę ścieram na tarce o grubych oczkach i smażę razem z cebulą i czosnkiem. Warzywa przesuwam na patelni i dodaję mięso. Dodaję resztę oliwy, sól i paprykę ostrą i przesmażam mięso przez około 2-3 minuty.
  4. Mieszam mięso z warzywami, dodaję kaszę (wysypuję ją z torebek). Zalewam wszystko bulionem, dodaję sos sojowy, kurkumę i kolendrę i gotuję przez około 15 minut, od czasu do czasu mieszając.
  5. Po tym czasie dodaję posiekany szpinak i gotuję jeszcze około 2-3 minuty.
  6. Smacznego!

Pierogi z fetą i szpinakiem

pierogi szpinak fetaZainspirowana greckimi pierożkami z ciasta filo wypełnionymi po brzegi pyszną fetą i szpinakiem postanowiłam spróbować zrobić takie pierożki w domu ale z ciasta na tradycyjne pierogi. I kto wie może po tym daniu będę miała tyle siły co Popeye 🙂

 

Pierogi z fetą i szpinakiem
Wydruk przepisu
Czas przygotowania
70 minut
Czas przygotowania
70 minut
Pierogi z fetą i szpinakiem
Wydruk przepisu
Czas przygotowania
70 minut
Czas przygotowania
70 minut
Składniki
Składniki na ciasto
Składniki na farsz
Sposób przygotowania
  1. Mąkę przesiewam do miski, dodaję sól i razem z oliwą i gorącą wodą. Następnie wyrabiam ciasto tak by było jednolite i elastyczne. Ciasto przykrywam ściereczką i zostawiam w ciepłym miejscu na około 30 minut.
  2. Szpinak myję i odcinam listki od łodyg. Liście osuszam i drobno siekam razem z czosnkiem i papryczka chilli. Na patelni podsmażam szpinak - nie wkładam odrazu całości, ale staram się dzielić na mniejsze porcje. Dodaję soli i pieprzu do smaku. Szpinak odstawiamy i czekamy aż ostygnie. Może zdarzyć się, że szpinak puści soki wówczas odlewam ten nadmiar wody i mieszam szpinak z pokruszona fetą.
  3. Ciasto dzielę na 3 części. Rozwałkowuję je, a następnie wycinam przy pomocy szklanki okręgi na ktore nakładam farsz. Sklejam brzegi ciasta i pieróg jest gotowy.
  4. W dużym garnku gotuję wodę i wrzucam pierogi. Gdy pierogi wypłyną gotuję je jeszcze około 2 minut. Ja niestety jestem fanką smażonego więc po ugotowaniu podsmażam jeszcze pierogi na patelni.
  5. Najlepiej do robienia pierogów zaangazowac więcej osób wtedy i ich produkcja idzie szybciej, a pierogi można spokojnie zamrozić i zjeść wtedy gdy np. nie będzie czasu czy ochoty na przygotowanie jakiegoś innego dania.
  6. Smacznego!