Drożdżówki z dżemem żurawinowym

jemsession, zurawina, drozdzowki, proste, szybkie, deser, cos slodkiego

Zawijańce robiłam już prawie ze wszystkim. Czekając na świeże owoce i jak zwykle mając ochotę na coś słodkiego, wpadłam na pomysł, żeby tym razem zrobić drożdżówki z suszoną żurawiną. Sami spróbujcie, rozpływają się w ustach, a żurawina równoważy słodycz ciasta.

Drożdżówki z dżemem żurawinowym
Wydruk przepisu
Drożdżówki z dżemem żurawinowym
Wydruk przepisu
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Zaczynam od przygotowania dżemu żurawinowego. Żurawinę zalewam wodą tak by przykryła owoce. Gotuję około 20 minut na małym ogniu (lub do czas gdy żurawina napęcznieje). Miksuję na gładką masę i dodaję sok wyciśnięty z cytryny.
  2. Wpierw przygotowuję zaczyn. Podgrzewam mleko, do mleka dodaję łyżkę cukru, 2 łyżki mąki i drożdże. Mieszam wszystkie składniki i zostawiam w ciepłym miejscu by drożdże zaczęły działać.
  3. Na patelni rozpuszczam masło i czekam aż wystygnie. Do miski przesiewam mąkę, dodaję cukier, jajka, zaczyn drożdżowy i rozpuszczone masło. Wszystko mieszam razem i wyrabiam ciasto. Ciasto odkładam do miski i zostawiam w ciepłym miejscu na 1,5 godziny żeby wyrosło.
  4. Gdy ciasto wyrośnie jeszcze chwilę je wyrabiam i rozwałkowuję je na cienki placek na oprószonej mąką stolnicy. Placek smaruję dżemem żurawinowym i zawijam w roladę. Kroję na około 2 cm kawałki (bez obaw jeszcze urosną) i układam w tortownicy wyłożonej papierem z zachowaniem dość sporych odstępów miedzy jedną a drugą drożdżówką.
  5. Odstawiam jeszcze na około 10 minut, a potem wierzch każdej drożdżówki smaruję żółtkiem zmieszanym z mlekiem. Wstawiam na około 15 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni.
  6. Smacznego!

Zawijaniec z mascarpone i rodzynkami

 

rodzynki, mascarpone,przepis, ciasto, łatwe, jemsession

Ten przepis wypróbowałam już w wersji dżemowej i makowej, teraz przyszedł czas na mascarpone. W domowej spiżarce kończą się zapasy dżemów, a potrzeba schrupania czegoś słodkiego motywuje do eksperymentowania, na szczęście zakończonego sukcesem 🙂

 

Zawijaniec z mascarpone i rodzynkami
Wydruk przepisu
Porcje Czas przygotowania
15 2,5 godziny
Porcje Czas przygotowania
15 2,5 godziny
Zawijaniec z mascarpone i rodzynkami
Wydruk przepisu
Porcje Czas przygotowania
15 2,5 godziny
Porcje Czas przygotowania
15 2,5 godziny
Składniki
Ciasto
Sposób przygotowania
  1. Wpierw przygotowuję zaczyn. Podgrzewam mleko, do mleka dodaję łyżkę cukru, 2 łyżki mąki i drożdże. Mieszam wszystkie składniki i zostawiam w ciepłym miejscu by drożdże zaczęły działać.
  2. Na patelni rozpuszczam masło i czekam aż wystygnie. Do miski przesiewam mąkę, dodaję cukier, 2 żółtka (białka wykorzystam później), zaczyn drożdżowy i rozpuszczone masło. Wszystko mieszam razem i wyrabiam ciasto.
  3. Ciasto odkładam do miski i zostawiam w ciepłym miejscu na 1,5 godziny żeby wyrosło.
  4. Gdy ciasto wyrośnie jeszcze chwilę je wyrabiam i rozwałkowuję je na cienki placek na oprószonej mąką stolnicy. Placek smaruję mascarpone wymieszanym z masłem, cukrem, cynamonem i rodzynkami i zawijam w roladę. Kroję na około 2 cm kawałki (bez obaw jeszcze urosną) i układam w tortownicy wyłożonej papierem z zachowaniem dość sporych odstępów miedzy jedną a drugą drożdżówką.
  5. Odstawiam jeszcze na około 10 minut, a potem wierzch każdej drożdżówki smaruję żółtkiem zmieszanym z mlekiem. Wstawiam na około 15 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Smacznego!

Drożdżowe rogaliki z orzechami

rogaliki,orzechy, marcinskie,proste,drozdze,smietana,jemsession

Uwielbiam rogaliki na dzień świętego Marcina – w ten dzień nie obowiązują żadne diety czy ograniczenia kaloryczne. Ale w ostatni weekend naszła mnie ochota na coś słodkiego – w lodówce grzecznie czekają wszystkie składniki na ciasto drożdżowe, tylko pomysłu brak czym by je przełożyć. Na drożdżówki z dżemem nie miałam ochoty, ale okazało się, że zachował się jeszcze pełen słoik orzechów włoskich.

Orzechowe rogaliki
Wydruk przepisu
Orzechowe rogaliki
Wydruk przepisu
Sposób przygotowania
  1. Składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. W misce drożdże rozcieram z 2 łyżkami cukru i dodaję śmietanę - mieszam aż do połączenia się składników i odkładam na 10 minut.
  2. Przesiewam mąkę i dodaję pokrojone na mniejsze kawałki masło. Dodaję żółtka utarte z masłem i drożdże ze śmietaną i zagniatam ciasto.
  3. Posiekane orzechy mieszam z cukrem, miodem, bułką tartą, skórką z cytryny i rumem, następnie dodaję około pół szklanki wody - masa ma być gęsta i zwarta by łatwo można ją było nakładać.
  4. Odkładam ciasto na około 20 minut. Następnie dzielę na 4 równe części, każdą rozwałkowuję na dość cienkie ciasto i wykrawam trójkąty (z każdego kawałka wychodzi około 8 trójkątów). U podstawy trójkąta nakładam masę i zawijam. Odkładam na 15 minut by rogaliki trochę wyrosły i przed włożeniem do piekarnika smaruję żółtkiem zmieszanym z odrobiną mleka.
  5. Piekę około 15 minut w temperaturze 180 stopni.
  6. Smacznego!

Małpi chlebek – rwaniec cynamonowy

jemsession,rwaniec,ciasto na sobotę, homemade,łatwe,proste,cukier,masło

Małpi chlebek znalazłam przeglądając amerykańskie blogi o pieczeniu, gdzie prezentowany był jako doskonały dodatek do śniadania. Jak dla mnie na śniadanie jest trochę zbyt słodki, ale na deser czy podwieczorek jak najbardziej się nadaje. Atutem małpiego chlebka jest to, że długo pozostaje miękki co często bywa problemem przy ciastach drożdżowych, do tego pięknie pachnie cynamonem i jest zdecydowanie prosty w przygotowaniu.

Małpi chlebek - rwaniec cynamonowy
Wydruk przepisu
Małpi chlebek - rwaniec cynamonowy
Wydruk przepisu
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Wpierw robię rozczyn z drożdży - w misce rozkruszam drożdże, dodaję łyżkę cukru, 2 łyżki mąki i ciepłe mleko i mieszam wszystkie składniki. Odkładam na 10 minut, żeby drożdże zaczęły działać.
  2. Do misy od miksera wrzucam mąkę, 50 gr cukru, sól, 2 jajka i następnie dodaję rozczyn. Mieszam wszystkie składniki i wyrabiam ciasto tak żeby było jednolite i odchodziło od ręki. Pod koniec wyrabiania dodaję 100 gr roztopionego na patelni masła i dalej wyrabiam dalej ciasto. Ciasto lekko podsypuję mąką, przykrywam ściereczką i zostawiam na około 1 godzinę, aby wyrosło.
  3. Tortownicę z kominkiem smaruję masłem. Wyrośnięte ciasto rozwałkowuję na formę kwadratu i odrywam kawałki ciasta, z którego formuję kulki wielkości piłeczek pingpongowych.
  4. Resztę cukru mieszam z cynamonem. Roztapiam resztę masła i gdy trochę ostygnie maczam w nim kulki i następnie wkładam do miski z cukrem i cynamonem. Układam na tortownicy jedną kulkę na drugiej.
  5. Odkładam na pół godziny aby ciasto jeszcze wyrosło i wkładam do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 20-25 minut. Po upieczeniu wyjmuję od razu z formy.
  6. Smacznego!

Rogaliki drożdżowe z dżemem

jemsession,rogaliki,dżem,rogale,pyszne

Weekend czas zacząć, a co to za weekend bez słodkiego dodatku. Dzisiaj na tapecie rogaliki – od dawna chciałam je zrobić, ale wydawało mi się, że to całe zawijanie to nie będzie bułka z masłem. Tymczasem okazało się, że zupełnie się myliłam, a przepis na rogaliki dołącza do listy moich ulubionych i jednych z prostszych ciast.

Rogaliki drożdżowe z dżemem
Wydruk przepisu
Rogaliki drożdżowe z dżemem
Wydruk przepisu
Sposób przygotowania
  1. Wpierw robię rozczyn z drożdży - w misce rozkruszam drożdże, dodaję łyżkę cukru, 2 łyżki mąki i lekko podgrzane mleko i mieszam wszystkie składniki. Odkładam na 10 minut, żeby drożdże zaczęły działać
  2. Rozpuszczam na patelni masło i studzę.
  3. Do misy miksera wrzucam mąkę, jajka, cukier, sól oraz rozczyn i wyrabiam ciasto. Dodaję rozpuszczone masło i dalej wyrabiam ciasto aż będzie jednolite i łatwo będzie odchodzić od ręki.
  4. Przykrywam miskę czystą ściereczkę i zostawiam do wyrośnięcia na około godzinę.
  5. Ciasto dzielę na 4 części. Każdą rozwałkowuję cienko na kształt koła i wycinam trójkąty. Dżem nakładam u podstawy trójkąta i od tej strony zwijam go w rogalik.
  6. Układam rogaliki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, odkładam do wyrośnięcia na około 15 minut. Smaruję rogaliki żółtkiem zmieszanym z odrobiną mleka i wkładam do piekarnika rozgrzanego na 200 stopni. Piekę przez około 15-20 minut.
  7. Smacznego!

Drożdżowe ciasto z winogronem

jemsession, winogrono,cukier,mąka,ciasto,toskania

Zostaliśmy ostatnio obdarowani sporą ilością winogrona – domowego, z ekologicznego ogródka. Ilość zbyt duża żeby przejść, zbyt mała niestety żeby pokusić się o zrobienie wina. I pojawił się pomysł na wykorzystanie winogrona do ciasta. Przekopując Google znalazłam fajny przepis na tradycyjne toskańskie ciasto winogronowe. Najciekawsze w nim jest to, że do jego przygotowania potrzebna naprawdę niewielu składników – w cieście nie ma ani grama masła, mleka czy jajek ale mimo to jest pyszne. Idealne i na słodkie śniadanie i na deser

Drożdżowe ciasto z winogronem
Wydruk przepisu
Drożdżowe ciasto z winogronem
Wydruk przepisu
Składniki
Składniki na ciasto
Nadzienie
Sposób przygotowania
  1. Wpierw robię rozczyn z drożdzy - w misce rozkruszam drożdze, dodaję łyżkę cukru, 2 łyżki mąki i 1/2 szklanki letniej wody i mieszam wszystkie składniki. Odkładam na 10 minut, żeby drożdże zaczęły działać
  2. Do misy od miksera wrzucam mąkę, cukier, sól i następnie dodaję rozczyn. Mieszam wszystkie składniki i wyrabiam ciasto tak żeby było jednolite i odchodziło od ręki. Ciasto lekko podsypuję mąką, przykrywam ściereczką i zostawiam na około 1 godzinę, aby wyrosło.
  3. Formę do pieczenia smaruję masłem i następnie wykładam papierem do pieczenia.
  4. Ciasto dzielę na dwie części. Każdą część rozwałkowuję tak by była mniej więcej rozmiarów formy do pieczenia.
  5. Wykładam jedną część na formę i układam na niej około połowę porcji winogron i także połową cukru trzcinowego.
  6. Następnie przykrywam drugim kawałkiem ciasta i dokładnie sklejam brzegi. Wykładam na wierzch resztę owoców - staram się je lekko wgnieść w ciasto. Posypuję cukrem i zostawiam na kolejną godzinę do wyrośnięcia.
  7. Piekę w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 45 minut.
  8. Smacznego!

Drożdżówki z makiem

drozdzowki z makiem, jemsession

Do tej pory robiłam drożdżówki z karmelem albo dżemem, ale ostatnio znalazłam kilka przepisów na ciastka i bułeczki z makiem. Przepis prosty, jedyne co trochę komplikuje sprawę to mielenie maku, ale można kupić też gotową masę makową. Drożdżówki idealnie pasują na słodkie śniadanie czy podwieczorek z kawą.

Drożdżówki z makiem
Wydruk przepisu
Porcje
15 drożdżówek
Porcje
15 drożdżówek
Drożdżówki z makiem
Wydruk przepisu
Porcje
15 drożdżówek
Porcje
15 drożdżówek
Składniki
Składniki na ciasto
Składniki na masę
Do posmarowania bułeczek
Sposób przygotowania
Ciasto
  1. Wpierw przygotowuję zaczyn. Podgrzewam mleko, do mleka dodaję łyżkę cukru, 2 łyżki mąki i drożdże. Mieszam wszystkie składniki i zostawiam w ciepłym miejscu by drożdże zaczęły działać.
  2. Na patelni rozpuszczam masło i czekam aż wystygnie. Do miski przesiewam mąkę, dodaję cukier, zaczyn drożdżowy i rozpuszczone masło. Wszystko mieszam razem i wyrabiam ciasto.
  3. Ciasto odkładam do miski i zostawiam w ciepłym miejscu na 1,5 godziny żeby wyrosło.
  4. Gdy ciasto wyrośnie jeszcze chwilę je wyrabiam i rozwałkowuję je na cienki placek na oprószonej mąką stolnicy.
Masa
  1. Rodzynki zalewam rumem.
  2. Mak zalewam niewielką ilością wody i gotuję około 20 minut. Mak mielę trzykrotnie, następnie dodaję cukier, miód, cynamon, orzechy i rodzynki.
  3. Mieszam wszystkie składniki. Dodaję dwie łyżki masła i mieszam aż do momentu połączenia się wszystkich składników.
  4. Ciasto smaruję masą i zawijam w roladę. Kroję na około 2 cm kawałki (bez obaw jeszcze urosną) i kładę na wyłożoną papierem blachę z zachowaniem dość sporych odstępów miedzy jedną a drugą drożdżówką.
  5. Odstawiam jeszcze na około 10 minut, a potem wierzch każdej drożdżówki naciskam trzonkiem noża i smaruję białkiem zmieszanym z mlekiem. Wstawiam na około 15 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni.
  6. Smacznego!

Drożdżówki z dżemem wiśniowym

jemsession drozdzowki dzem

Drożdżówki z dżemem to dla mnie idealne śniadanie. Do tego jeszcze gorąca herbata lub kakao i wiadomo, że wszystko będzie ok nawet jeśli to poniedziałek czy piątek 13-tego.

Do moich drożdżówek użyłam dżemu wiśniowego ale z innym dżemem czy masą czekoladową też będą smakowały wyśmienicie.

Drożdżówki z dżemem wiśniowym
Wydruk przepisu
Porcje Czas przygotowania
15 drożdzówek 2,5 godziny
Porcje Czas przygotowania
15 drożdzówek 2,5 godziny
Drożdżówki z dżemem wiśniowym
Wydruk przepisu
Porcje Czas przygotowania
15 drożdzówek 2,5 godziny
Porcje Czas przygotowania
15 drożdzówek 2,5 godziny
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Wpierw przygotowuję zaczyn. Podgrzewam mleko, do mleka dodaję łyżkę cukru, 2 łyżki mąki i drożdże. Mieszam wszystkie składniki i zostawiam w ciepłym miejscu by drożdże zaczęły działać.
  2. Na patelni rozpuszczam masło i czekam aż wystygnie. Do miski przesiewam mąkę, dodaję cukier, 2 żółtka (białka wykorzystam później), zaczyn drożdżowy i rozpuszczone masło. Wszystko mieszam razem i wyrabiam ciasto.
  3. Ciasto odkładam do miski i zostawiam w ciepłym miejscu na 1,5 godziny żeby wyrosło.
  4. Gdy ciasto wyrośnie jeszcze chwilę je wyrabiam i rozwałkowuję je na cienki placek na oprószonej mąką stolnicy. Placek smaruję dżemem (nie zbyt grubo gdyż podczas pieczenia dżem może wypływać) i zawijam w roladę. Kroję na około 2 cm kawałki (bez obaw jeszcze urosną) i kładę na wyłożoną papierem blachę z zachowaniem dość sporych odstępów miedzy jedną a drugą drożdżówką.
  5. Odstawiam jeszcze na około 10 minut, a potem wierzch każdej drożdżówki smaruję białkiem zmieszanym z mlekiem. Wstawiam na około 15 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni
  6. Smacznego!