Zupa dyniowa z suszoną papryczką chili

jemsession.pl, zupa,dynia, chili, szybko, mleko kokosowe

Dostałam wielką dynię, która każdego dnia miałam wrażenie, że patrzy na mnie z wyrzutem i pyta – dziewczyno, zrób w końcu coś ze mnie. Dawno nie robiłam żadnej zupy więc przy okazji robienia musu dyniowego (przepis tu: http://jemsession.pl/recipe/dyniowe-ciasto-nie-tylko-na-halloween/) stwierdziłam, że zrobię też zupę dyniową ale taką wyrazistą, rozgrzewającą, idealną na jesienną pluchę.

Zupa dyniowa z suszoną papryczką chili
Wydruk przepisu
Zupa dyniowa z suszoną papryczką chili
Wydruk przepisu
Sposób przygotowania
  1. Rozkrawam dynię, wyciągam łyżką pestki, obieram ze skóry i kroję na mniejsze kawałki. Cebulę i czosnek obieram i siekam i podsmażam na rozgrzanej oliwie. Po 3-5 minutach dodaję do nich dynię i smażę jeszcze około 5 minut.
  2. W osobnym garnku gotuję bulion i dodaję do niego dynię, z cebulą i czosnkiem. Dodaję obrane i pokrojone ziemniaki, rozkruszam papryczkę i dodaję obrany i starty na tarce imbir oraz zmielone ziarna kolendry i gałkę muszkatołową.
  3. Pod koniec gotowania (kiedy dynia i ziemniaki są miękkie) dodaję mleko kokosowe (pamiętajcie, żeby przed otwarciem dobrze wstrząsnąć puszkę) i solę i pieprzę do smaku.
  4. Ugotowaną zupę miksuję i przyozdabiam świeżą kolendrą.
  5. Smacznego!

Aromatyczne curry z kurczakiem

Kuchnia indyjska zachwyca kolorami, rozmaitością przypraw i aromatów. Oglądaliście film „Smak curry”? Jeśli nie to musicie koniecznie go obejrzeć. Zawsze byłam fanką kuchni indyjskiej, ale po obejrzeniu tego filmu jedyne o czym człowiek marzy to aromatyczne curry.
armoatyczne curry z kurczakiem proste szybkie imbir

Aromatyczne curry z kurczakiem
Wydruk przepisu
Aromatyczne curry z kurczakiem
Wydruk przepisu
Składniki
Sposób przygotowania
  1. W moździerzu ucieram imbir, czosnek, kolendrę w ziarnach i dodaję 1 łyżkę wody.
  2. Obieram i kroję warzywa - cebulę i papryczkę chilli w piórka, marchewkę i cukinię w słupki. Kurczaka myję i kroję w kosteczkę.
  3. Rozgrzewam na patelni oliwę, dodaję paprykę, pastę curry oraz masę z moździerza i przesmażam dwie minuty.
  4. Następnie dodaję mleko kokosowe (pamiętaj by przed użyciem wstrząsnąć mleko by było odpowiednio zmieszane) i pomidory w puszcze. Gotuję wszystko 5 minut.
  5. Następnie dodaję cebulę i mięso - gotuje wszystko 10 minut.
  6. A następnie dodaję resztę warzyw i gotuję kolejne 10 minut.
  7. W międzyczasie gotuję ryż.
  8. Curry przyozdabiam świeżą kolendrą
  9. Smacznego!