
Wizyta w koreańskiej, wietnamskiej czy chińskiej restauracji zazwyczaj kończy się tam samo. Oboje z B. patrzymy na siebie i kiwamy głowami, tak będzie to trzeba wypróbować w domu. Tak było też z bulgogami – próbowane kilkukrotnie i kilkukrotnie zarzekaliśmy się, że w wolnej chwili danie to na pewno trafi do naszego weekendowego menu (niestety zazwyczaj tylko wtedy mamy czas trochę poeksperymentować w kuchni). I w końcu Panie i Panowie się udało, polecam bulgogi bo nie ma tu żadnych dziwnych składników, których trzeba szukać nie wiadomo gdzie, przepis jest prosty a wołowina wprost rozpływa się w ustach.
Bulgogi - wołowina po koreańsku
Bulgogi - wołowina po koreańsku
|
Sposób przygotowania
Wołowinę wkładam wpierw do zamrażarki na około pół godziny, żeby mięso dobrze się kroiło. Następnie kroję w poprzek włókien w cienkie (2-3 mm) nieduże plasterki.
Następnie przygotowuję marynatę. Sos sojowy mieszam z wodą i olejem sezamowym, dodaję drobno posiekanego pora, czosnek, cebulę i imbir. Następnie wsypuję pieprz i rozgniatam chilli, dodaję cukier oraz miód. Mieszam i wkładam mięso, dokładnie obtaczam je w marynacie.
Zostawiam w lodówce na co najmniej 10 godzin żeby mięso przeszło marynatą.
Następnego dnia wołowinę kładę na sito, żeby odcedzić ją z nadmiaru marynaty. Rozgrzewam patelnię i wylewam na nią niewielką ilość oleju sezamowego. Wołowinę mieszam z białą cebulką szalotką, marchewką oraz cebulą. Smażę krótko koło 5 minut na mocno rozgrzanej patelni, aż warzywa staną się miękkie ale nadal będą sprężyste . Posypuję uprażonym sezamem oraz szczypiorkiem
-
Dzisiaj trochę kuchni azjatyckiej. Prosty przepis na kurczaka gdy macie ochotę na coś szybkiego do schrupania.
Pomarańczowo-cytrynowy kurczak
Pomarańczowo-cytrynowy kurczak
|
Sposób przygotowania
Podudzia myję, wyciągam kości i kroję na mniejsze kawałki - takie żeby były idealne na haps.
Mięso mieszam w misce z mąką kukurydzianą i ziemniaczaną, dodaję sól. Smażę w dużej ilości oleju aż panierka ładnie się zarumieni.
Na patelni rozgrzewam oliwę i smażę posiekany czosnek. Dodaję sok z cytryny i pomarańczy, sos sojowy i cukier i gotuję około 5 minut dopóki cukier całkowicie się nie rozpuści i sos nie zrobi się bardziej gęsty.
Jeśli zamiast zwykłego sosu sojowego dodacie bezglutenowego, danie to będzie również idealne dla osób stosujących dietę bezglutenową.
Mieszam kąski z sosem, posypuję płatkami chilli i posiekanym szczypiorkiem.
-

Ostatnio staram się jeść mniej makaronów chociaż uwielbiam je za smak, szybkość i prostotę w przygotowaniu, a także to że są idealną bazą do wielu potraw. Okazuje się, że kasze z dużym powodzeniem zastępują makaron, też nie zajmują wiele czasu, a do tego są zdrowsze.. Nic tylko dopisać kaszę do listy zakupów
Kaszotto z mięsem mielonym i szpinakiem
Kaszotto z mięsem mielonym i szpinakiem
|
Sposób przygotowania
U mnie ta ilość składników starczyła na 4 porcje.
Cebulę i czosnek drobno siekam i podsmażam na 2 łyżkach rozgrzanej oliwy na dużej patelni.
Marchewkę ścieram na tarce o grubych oczkach i smażę razem z cebulą i czosnkiem. Warzywa przesuwam na patelni i dodaję mięso. Dodaję resztę oliwy, sól i paprykę ostrą i przesmażam mięso przez około 2-3 minuty.
Mieszam mięso z warzywami, dodaję kaszę (wysypuję ją z torebek). Zalewam wszystko bulionem, dodaję sos sojowy, kurkumę i kolendrę i gotuję przez około 15 minut, od czasu do czasu mieszając.
Po tym czasie dodaję posiekany szpinak i gotuję jeszcze około 2-3 minuty.
-

Wizyta w Amsterdamie nie przyniosła mi zbyt wiele inspiracji jeśli chodzi o jedzenie holenderskie – oczywiście oprócz serów bo tymi moja walizka była wypakowana 🙂 Ale okazało się, że Amsterdam ma nam coś zupełnie innego do zaoferowania i jest to równie pyszne – kuchnia orientalna, setki knajpek chińskich, tajskich, koreańskich – co tylko sobie zamarzycie. W końcu zatrzymaliśmy się przed jednym przybytkiem – wnętrze wielkości około 20 m2, pełne ludzi i zapachu pobudzającego działanie ślinianek. I właśnie tam zjadłam najlepszą dotychczas wołowinę na ostro z tajską bazylią. Po powrocie wielokrotnie wspominaliśmy jakie to było smaczne, aż postanowiłam przygotować to danie w domu.
Pikantna wołowina z bazylią
Czas przygotowania |
30 minut |
Czas przygotowania |
30 minut |
|
|
Pikantna wołowina z bazylią
Czas przygotowania |
30 minut |
Czas przygotowania |
30 minut |
|
|
|
Sposób przygotowania
Rozgrzewam wok i wlewam na niego oliwę. Smażę przez kilka minut wołowinę ale tylko do chwili gdy zmieni kolor i odkładam z woka
Przeciskam czosnek przez praskę, cebulę kroję drobno, a paprykę w słupki i smażę na woku. Dodaję sos sojowy, rybny i ostrygowy oraz cukier i chilli i następnie dodaję wołowinę.
Dodaję bazylię i smażę jeszcze około 5 minut (tak naprawdę to zależy to od Waszej kuchenki - na mojej gazowej to 5 minut, ale ostatnio robiliśmy to danie u znajomych i 5 minut okazalo się niestety zbyt długim czasem smażenia i wołowinka wyszła za twarda :()
W międzyczasie przygotowuję ryż.
Gotową potrawę dekoruję kolendrą, ale oprócz ładnego wyglądu daje ona też ciekawy smak potrawie.
-

Beef jerky towarzyszło nam podczas podróży przez Stany Zjednoczone. Mała przekąska dawała energii i na dość długi czas pozwalała zapomnieć o głodzie.. Po powrocie do Polski beef jerky poszło w zapomnienie – dla mnie był to typowy przysmak amerykański, nie myślałam, że można go równie dobrze przygotować w Polsce, w zaciszu własnego domu.
Kilka tygodni temu moja koleżanka z pracy podczas lunchu powiedziała, że ma taką zagwostkę bo chciałaby zrobić beef jerky w domu ale zastanawia się nad tym czy przygotować je z pół kilograma czy może z dwóch. Jak jeden mąż całą lunchową ekipą odpowiedzieliśmy, że z dwóch, na co Ania zapytała nas – A co jak wyjdzie niedobre? I znów jednogłośna odpowiedź – Wtedy przyniesiesz do pracy 🙂
I tak narodził się pomysł by spróbować przyrządzić beef jerky w domu.. Wyszło dobre ..tak dobre, że nie było co zabierać do pracy 🙂
Suszona wołowina czyli beef jerky po polsku..
Czas przygotowania |
1,5 dnia |
Czas przygotowania |
1,5 dnia |
|
|
Suszona wołowina czyli beef jerky po polsku..
Czas przygotowania |
1,5 dnia |
Czas przygotowania |
1,5 dnia |
|
|
|
Sposób przygotowania
Mięso myje, osuszam i wkładam na około 2 godziny do zamrażalnika. Dzięki lekkiemu zmrożeniu mięso będzie dużo łatwiej się kroiło.
Po wyjęciu z zamrażalnika kroję mięso wzdłuż włókien na kawałki o grubości około 1 cm, a następnie na paseczki
W misce przygotowuję marynatę - mieszam sos sojowy, sos Worcestershire, rozgniecione ząbki czosnku, paprykę i tymianek. Dodaję oliwę i następnie mieszam w marynacie mięso i odkładam do lodówki na 24 godziny.
Po tym czasie mięso osuszam i nabijam na patyczki do szaszłyków, a następnie suszę w piekarniku w temperaturze 50 stopni przez około 5 godzin. Beef jerky są gotowe gdy mięso jest suche, ale łatwo ręką można rozerwać je na mniejsze kawałki .
-
Trochę czasu zabrało mi przekonanie się do podrobów zwłaszcza, że zawsze kojarzyły mi się z przedszkolnym jedzeniem gdzie wątróbka zwykle była gumowata i bez smaku. Ale dziś już wiem, że odpowiednio przygotowane podroby to prawdziwy delikates.
Pikantna wątróbka w sosie pomidorowym
Czas przygotowania |
30 minut |
Czas przygotowania |
30 minut |
|
|
Pikantna wątróbka w sosie pomidorowym
Czas przygotowania |
30 minut |
Czas przygotowania |
30 minut |
|
|
|
Sposób przygotowania
Kroję drobno cebulkę i podsmażam ją na oleju tak by się zezłociła.
Wątróbkę myję i osuszam, a następnie kroje na kawałki i dodaję do cebulki.
Pod koniec smażenia dodaję papryczkę jalapeno i przeciśnięty przez praskę czosnek.
Pomidory z puszki mielę mikserem i dodaję do wątróbki. Dodaję sosu sojowego i mąki i czekam aż się zagotuje.
Doprawiam solą i pieprzem
-