Bulgogi – wołowina po koreańsku

 

jemsession, bulgogi, korea, co na obiad, przepis, wolowina

Wizyta w koreańskiej, wietnamskiej czy chińskiej restauracji zazwyczaj kończy się tam samo. Oboje z B. patrzymy na siebie i kiwamy głowami, tak będzie to trzeba wypróbować w domu. Tak było też z bulgogami – próbowane kilkukrotnie i kilkukrotnie zarzekaliśmy się, że w wolnej chwili danie to na pewno trafi do naszego weekendowego menu (niestety zazwyczaj tylko wtedy mamy czas trochę poeksperymentować w kuchni). I w końcu Panie i Panowie się udało, polecam bulgogi bo nie ma tu żadnych dziwnych składników, których trzeba szukać nie wiadomo gdzie, przepis jest prosty a wołowina wprost rozpływa się w ustach.

Bulgogi - wołowina po koreańsku
Wydruk przepisu
Bulgogi - wołowina po koreańsku
Wydruk przepisu
Sposób przygotowania
  1. Wołowinę wkładam wpierw do zamrażarki na około pół godziny, żeby mięso dobrze się kroiło. Następnie kroję w poprzek włókien w cienkie (2-3 mm) nieduże plasterki.
  2. Następnie przygotowuję marynatę. Sos sojowy mieszam z wodą i olejem sezamowym, dodaję drobno posiekanego pora, czosnek, cebulę i imbir. Następnie wsypuję pieprz i rozgniatam chilli, dodaję cukier oraz miód. Mieszam i wkładam mięso, dokładnie obtaczam je w marynacie.
  3. Zostawiam w lodówce na co najmniej 10 godzin żeby mięso przeszło marynatą.
  4. Następnego dnia wołowinę kładę na sito, żeby odcedzić ją z nadmiaru marynaty. Rozgrzewam patelnię i wylewam na nią niewielką ilość oleju sezamowego. Wołowinę mieszam z białą cebulką szalotką, marchewką oraz cebulą. Smażę krótko koło 5 minut na mocno rozgrzanej patelni, aż warzywa staną się miękkie ale nadal będą sprężyste . Posypuję uprażonym sezamem oraz szczypiorkiem
  5. Smacznego!

Pomarańczowo-cytrynowy kurczak

 

kurczak, chrupiacy, panierka,nuggetsy,szczypiorek, latwe,proste,sos sojowy, azja w kuchni, jemsessionDzisiaj trochę kuchni azjatyckiej. Prosty przepis na kurczaka gdy macie ochotę na coś szybkiego do schrupania.

 

Pomarańczowo-cytrynowy kurczak
Wydruk przepisu
Pomarańczowo-cytrynowy kurczak
Wydruk przepisu
Sposób przygotowania
  1. Podudzia myję, wyciągam kości i kroję na mniejsze kawałki - takie żeby były idealne na haps.
  2. Mięso mieszam w misce z mąką kukurydzianą i ziemniaczaną, dodaję sól. Smażę w dużej ilości oleju aż panierka ładnie się zarumieni.
  3. Na patelni rozgrzewam oliwę i smażę posiekany czosnek. Dodaję sok z cytryny i pomarańczy, sos sojowy i cukier i gotuję około 5 minut dopóki cukier całkowicie się nie rozpuści i sos nie zrobi się bardziej gęsty. Jeśli zamiast zwykłego sosu sojowego dodacie bezglutenowego, danie to będzie również idealne dla osób stosujących dietę bezglutenową.
  4. Mieszam kąski z sosem, posypuję płatkami chilli i posiekanym szczypiorkiem.
  5. Smacznego!

Kaszotto z mięsem mielonym i szpinakiem

jemsession, kaszotto, kasza gryczana, wolowina, mielone, szpinak

Ostatnio staram się jeść mniej makaronów chociaż uwielbiam je za smak, szybkość i prostotę w przygotowaniu, a także to że są idealną bazą do wielu potraw. Okazuje się, że kasze z dużym powodzeniem zastępują makaron, też nie zajmują wiele czasu, a do tego są zdrowsze.. Nic tylko dopisać kaszę do listy zakupów

Kaszotto z mięsem mielonym i szpinakiem
Wydruk przepisu
Kaszotto z mięsem mielonym i szpinakiem
Wydruk przepisu
Składniki
Sposób przygotowania
  1. U mnie ta ilość składników starczyła na 4 porcje.
  2. Cebulę i czosnek drobno siekam i podsmażam na 2 łyżkach rozgrzanej oliwy na dużej patelni.
  3. Marchewkę ścieram na tarce o grubych oczkach i smażę razem z cebulą i czosnkiem. Warzywa przesuwam na patelni i dodaję mięso. Dodaję resztę oliwy, sól i paprykę ostrą i przesmażam mięso przez około 2-3 minuty.
  4. Mieszam mięso z warzywami, dodaję kaszę (wysypuję ją z torebek). Zalewam wszystko bulionem, dodaję sos sojowy, kurkumę i kolendrę i gotuję przez około 15 minut, od czasu do czasu mieszając.
  5. Po tym czasie dodaję posiekany szpinak i gotuję jeszcze około 2-3 minuty.
  6. Smacznego!

Pikantna wołowina z bazylią

jemsession, wolowina na ostro
Wizyta w Amsterdamie nie przyniosła mi zbyt wiele inspiracji jeśli chodzi o jedzenie holenderskie – oczywiście oprócz serów bo tymi moja walizka była wypakowana 🙂 Ale okazało się, że Amsterdam ma nam coś zupełnie innego do zaoferowania i jest to równie pyszne – kuchnia orientalna, setki knajpek chińskich, tajskich, koreańskich – co tylko sobie zamarzycie. W końcu zatrzymaliśmy się przed jednym przybytkiem –  wnętrze wielkości około 20 m2, pełne ludzi i zapachu pobudzającego działanie ślinianek. I właśnie tam zjadłam najlepszą dotychczas wołowinę na ostro z tajską bazylią. Po powrocie wielokrotnie wspominaliśmy jakie to było smaczne, aż postanowiłam przygotować to danie w domu.

 

Pikantna wołowina z bazylią
Wydruk przepisu
Czas przygotowania
30 minut
Czas przygotowania
30 minut
Pikantna wołowina z bazylią
Wydruk przepisu
Czas przygotowania
30 minut
Czas przygotowania
30 minut
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Rozgrzewam wok i wlewam na niego oliwę. Smażę przez kilka minut wołowinę ale tylko do chwili gdy zmieni kolor i odkładam z woka
  2. Przeciskam czosnek przez praskę, cebulę kroję drobno, a paprykę w słupki i smażę na woku. Dodaję sos sojowy, rybny i ostrygowy oraz cukier i chilli i następnie dodaję wołowinę.
  3. Dodaję bazylię i smażę jeszcze około 5 minut (tak naprawdę to zależy to od Waszej kuchenki - na mojej gazowej to 5 minut, ale ostatnio robiliśmy to danie u znajomych i 5 minut okazalo się niestety zbyt długim czasem smażenia i wołowinka wyszła za twarda :()
  4. W międzyczasie przygotowuję ryż.
  5. Gotową potrawę dekoruję kolendrą, ale oprócz ładnego wyglądu daje ona też ciekawy smak potrawie.
  6. Smacznego!

Suszona wołowina czyli beef jerky po polsku..

 

beef jerky suszona wolowina

Beef jerky towarzyszło nam podczas podróży przez Stany Zjednoczone. Mała przekąska dawała energii i na dość długi czas pozwalała zapomnieć o głodzie.. Po powrocie do Polski beef jerky poszło w zapomnienie – dla mnie był to typowy przysmak amerykański, nie myślałam, że można go równie dobrze przygotować w Polsce, w zaciszu własnego domu.

Kilka tygodni temu moja koleżanka z pracy podczas lunchu powiedziała, że ma taką zagwostkę bo chciałaby zrobić beef jerky w domu ale zastanawia się nad tym czy przygotować je z pół kilograma czy może z dwóch. Jak jeden mąż całą lunchową ekipą odpowiedzieliśmy, że z dwóch, na co Ania zapytała nas – A co jak wyjdzie niedobre? I znów jednogłośna odpowiedź – Wtedy przyniesiesz do pracy 🙂

I tak narodził się pomysł by spróbować przyrządzić beef jerky w domu.. Wyszło dobre ..tak dobre, że nie było co zabierać do pracy 🙂

Suszona wołowina czyli beef jerky po polsku..
Wydruk przepisu
Czas przygotowania
1,5 dnia
Czas przygotowania
1,5 dnia
Suszona wołowina czyli beef jerky po polsku..
Wydruk przepisu
Czas przygotowania
1,5 dnia
Czas przygotowania
1,5 dnia
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Mięso myje, osuszam i wkładam na około 2 godziny do zamrażalnika. Dzięki lekkiemu zmrożeniu mięso będzie dużo łatwiej się kroiło.
  2. Po wyjęciu z zamrażalnika kroję mięso wzdłuż włókien na kawałki o grubości około 1 cm, a następnie na paseczki
  3. W misce przygotowuję marynatę - mieszam sos sojowy, sos Worcestershire, rozgniecione ząbki czosnku, paprykę i tymianek. Dodaję oliwę i następnie mieszam w marynacie mięso i odkładam do lodówki na 24 godziny.
  4. Po tym czasie mięso osuszam i nabijam na patyczki do szaszłyków, a następnie suszę w piekarniku w temperaturze 50 stopni przez około 5 godzin. Beef jerky są gotowe gdy mięso jest suche, ale łatwo ręką można rozerwać je na mniejsze kawałki .
  5. Smacznego!

Pikantna wątróbka w sosie pomidorowym

IMG_0715Trochę czasu zabrało mi przekonanie się do podrobów zwłaszcza, że zawsze kojarzyły mi się z przedszkolnym jedzeniem gdzie wątróbka  zwykle była gumowata  i bez smaku. Ale dziś już wiem, że odpowiednio przygotowane podroby to prawdziwy delikates.

Pikantna wątróbka w sosie pomidorowym
Wydruk przepisu
Czas przygotowania
30 minut
Czas przygotowania
30 minut
Pikantna wątróbka w sosie pomidorowym
Wydruk przepisu
Czas przygotowania
30 minut
Czas przygotowania
30 minut
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Kroję drobno cebulkę i podsmażam ją na oleju tak by się zezłociła.
  2. Wątróbkę myję i osuszam, a następnie kroje na kawałki i dodaję do cebulki.
  3. Pod koniec smażenia dodaję papryczkę jalapeno i przeciśnięty przez praskę czosnek.
  4. Pomidory z puszki mielę mikserem i dodaję do wątróbki. Dodaję sosu sojowego i mąki i czekam aż się zagotuje.
  5. Doprawiam solą i pieprzem
  6. Smacznego!