Lahmacun – Turecka pizza

LAHMACUN, PIZZA, MIĘSO MIELONE, JEMSESSION

Turcja to dla mnie kraina obfitości jeśli chodzi o inspiracje i doznania kulinarne. Nic dziwnego więc, że roczny pobyt tam kosztował mnie dodatkowe 10 kg 🙂 ale ile pysznych rzeczy przy okazji zasmakowałam to moje. Dzisiaj przepis na lahmacun, to taki trochę podpłomyk, trochę pizza. Idealna na śniadanie, na szybką przekąskę czy właśnie gdy macie już dość pizzy i chcecie spróbować czegoś nowego

Afiyet olsun! (Smacznego!)

Lahmacun - Turecka pizza
Wydruk przepisu
Czas przygotowania
60 minut
Czas przygotowania
60 minut
Lahmacun - Turecka pizza
Wydruk przepisu
Czas przygotowania
60 minut
Czas przygotowania
60 minut
Składniki
Składniki na ciasto
Składniki na farsz
Sposób przygotowania
Ciasto
  1. Mąkę przesiewam i mieszam z solą. Drożdże mieszam z ciepłą wodą i cukrem i zostawiam na chwilę by drożdże zaczęły działać.
  2. Zaczyn przelewam do miski z mąką i mieszam składniki ze sobą. Na koniec dodaję oliwę i zaczynam wyrabiać ciasto ręka, aż będzie gładkie i elastyczne. Ciasto odkładam w ciepłe miejsce, przykrywam ściereczką i zostawiam na około 30 minut aż ciasto podwoi swoją objętość.
Farsz
  1. Zgniatam w prasce czosnek i mieszam z mięsem. Doprawiam solą i drobno rozgniecioną papryczką.
  2. Cebule i paprykę siekam i łączę z mięsem. Dodaję pomidory z puszki. Wszystko mieszam w mikserze.
  3. Wyrośnięte ciasto kładę na stolnicy i dzielę na około 8 części (z tej ilości powinno wyjść około 8 lahmacunów - zwłaszcza, że ciasto powinno być bardzo cienko rozwałkowane) z których formuję kule.
  4. Każdą z kul rozwałkowuję na stolnicy i wykładam ciastem oprószoną mąką blaszkę (może być taka do tarty bo pomaga zachować owalny kształt). Na ciasto kładę nadzienie i wkładam na około 10-12 minut do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni.
  5. Placuszki powinny być  cienkie i chrupkie po upieczeniu. Po upieczeniu posypuję pietruszką, kolendrą i skrapiam sokiem z cytryny .
  6. Smacznego!

Korzenne ciastka z miodem

 

ciastka,imbir,cynamon,miódCiastka korzenne robię zawsze wtedy kiedy mam ochotę na coś słodkiego, a lodówka świeci pustkami, a za oknem plucha lub mróz i nie mam ochoty wychodzić po zakupy. Odrzucam kolejne przepisy bo tego czy innego składnika mi brakuje. A składniki potrzebne na ciastka korzenne praktycznie zawsze są w domu 🙂

 

Korzenne ciastka z miodem
Wydruk przepisu
Czas przygotowania
30 minut
Czas przygotowania
30 minut
Korzenne ciastka z miodem
Wydruk przepisu
Czas przygotowania
30 minut
Czas przygotowania
30 minut
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Przesiewam mąkę, dodaję cukier, imbir, cynamon,sól i sodę.
  2. W misce miksuję razem jajka z masłem i dodaję miód.
  3. Następnie powoli dodaję mąkę z pozostałymi składnikami i zagniatam aż powstanie jednolite, gładkie ciasto.
  4. Ciasto rozwałkowuję na dość cienki placek i wyciskam ciastka foremką. Układam na wyłożonej papierem blachą i wkładam do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Na blasze mieści się około 15 ciastek, a z tej ilości ciasta ciastek wychodzi około 60-70.
  5. Ciastka piekę około 8 minut - zerkajcie na nie od czasu do czasu czy już się zarumieniły - mnie kilka razy darzyło, że ciastka się przypaliły
  6. Smacznego!

Pierogi z fetą i szpinakiem

pierogi szpinak fetaZainspirowana greckimi pierożkami z ciasta filo wypełnionymi po brzegi pyszną fetą i szpinakiem postanowiłam spróbować zrobić takie pierożki w domu ale z ciasta na tradycyjne pierogi. I kto wie może po tym daniu będę miała tyle siły co Popeye 🙂

 

Pierogi z fetą i szpinakiem
Wydruk przepisu
Czas przygotowania
70 minut
Czas przygotowania
70 minut
Pierogi z fetą i szpinakiem
Wydruk przepisu
Czas przygotowania
70 minut
Czas przygotowania
70 minut
Składniki
Składniki na ciasto
Składniki na farsz
Sposób przygotowania
  1. Mąkę przesiewam do miski, dodaję sól i razem z oliwą i gorącą wodą. Następnie wyrabiam ciasto tak by było jednolite i elastyczne. Ciasto przykrywam ściereczką i zostawiam w ciepłym miejscu na około 30 minut.
  2. Szpinak myję i odcinam listki od łodyg. Liście osuszam i drobno siekam razem z czosnkiem i papryczka chilli. Na patelni podsmażam szpinak - nie wkładam odrazu całości, ale staram się dzielić na mniejsze porcje. Dodaję soli i pieprzu do smaku. Szpinak odstawiamy i czekamy aż ostygnie. Może zdarzyć się, że szpinak puści soki wówczas odlewam ten nadmiar wody i mieszam szpinak z pokruszona fetą.
  3. Ciasto dzielę na 3 części. Rozwałkowuję je, a następnie wycinam przy pomocy szklanki okręgi na ktore nakładam farsz. Sklejam brzegi ciasta i pieróg jest gotowy.
  4. W dużym garnku gotuję wodę i wrzucam pierogi. Gdy pierogi wypłyną gotuję je jeszcze około 2 minut. Ja niestety jestem fanką smażonego więc po ugotowaniu podsmażam jeszcze pierogi na patelni.
  5. Najlepiej do robienia pierogów zaangazowac więcej osób wtedy i ich produkcja idzie szybciej, a pierogi można spokojnie zamrozić i zjeść wtedy gdy np. nie będzie czasu czy ochoty na przygotowanie jakiegoś innego dania.
  6. Smacznego!

Bułeczki cynamonowe z karmelem

Pierwszy raz takie bułeczki jadłam w USA w małej kawiarni w Południowej Dakocie. Oszałamiający zapach cynamonu rozchodził się po całym pomieszczeniu, docierając aż na zewnątrz i zapraszając dużych i małych łakomczuchów do wizyty i skosztowania choć jednej z tych cudowności. Pierwszy kęs i istna smakowa euforia – pyszne maślano cynamonowe ciasto oblane karmelem i do tego przyjemnie chrupiące orzechy – mniam..

Na samo wspomnienie robię się głodna dlatego postanowiłam przygotować takie bułeczki w domu i przypomnieć sobie ich niebiański smak.

Bułeczki cynamonowe z karmelem
Wydruk przepisu
Bułeczki cynamonowe z karmelem
Wydruk przepisu
Składniki
Składniki na ciasto
Składniki na masę cynamonową
Składniki na karmel
Sposób przygotowania
  1. Podgrzewam mleko tak by było ciepłe ale nie gorące. Do mleka dodaję rozkruszone drożdże i cukier i wszystko mieszam aż składniki się ze sobą połączą. Odstawiam na 15 minut.
  2. Masło rozpuszczam na patelni. Do mąki dodaję sól, żółtko, rozpuszczone masło i wlewam zaczyn z drożdży i mleka.
  3. Wyrabiam kilka minut ciasto tak by było elastyczne i dobrze się formowało. Odstawiam ciasto w ciepłe miejsce pod przykryciem na 2 godziny
  4. W międzyczasie przygotowuję karmel. W rondelku rozpuszczam masło i dodaję do niego mleko, cukier i miód. Gotuję przez około 5-10 minut aż masa zgęstnieje. Następnie tortownicę smaruję masłem, wylewam na jej dno karmel i posypuję orzechami
  5. Czekając aż wyrośnie ciasto przygotowuję też masę, która nada cudowny maślano-cynamonowy smak bułeczkom. Ucieram cukier z masłem i cynamonem.
  6. Gdy ciasto już pięknie wyrośnie rozwałkowuję je - staram się by kształtem przypominało prostokąt. Następnie smaruję masą maślano-cynamonową i zwijam. Tak powstałą roladę kroję na około 20 kawałków. Układam kawałki na karmelu - ważne by nacięcie było na górze. Owijam tortownicę folią plastikową i zostawiam do wyrośnięcia na około 30 minut.
  7. Rozgrzewam piekarnik do 180 stopni i piekę bułeczki pod przykryciem z folii aluminiowej przez około 20 minut. Po tym czasie zdejmuję folię i piekę kolejne 20 minut aż bułeczki będą rumiane.
  8. Po upieczeniu wyciągam formę z piekarnika i obracam ją do góry dnem.
  9. Bułeczki są pyszne na ciepło ale są równie dobre następnego i kolejnego dnia na śniadanie maczane w mleku.
  10. Smacznego!