Wielkanocne kruche ciastka

jemsession, wielkanocne ciastka

Jeśli macie dość serników, mazurków i babek, to dzisiaj proponuję Wam wariację wielkanocną na temat kruchych ciastek. Można zrobić je z dżemem, brzoskwinią lub suszoną morelą, u mnie wersja z kremem cytrynowym. Z podanego przepisu wychodzi około 30 ciastek – następnym razem zrobię z podwójnej porcji bo po godzinie ostało się już tylko kilka sztuk 🙂

Wielkanocne kruche ciastka
Wydruk przepisu
Wielkanocne kruche ciastka
Wydruk przepisu
Składniki
Ciasto
Krem cytrynowy
Sposób przygotowania
  1. Ze składników na ciasto zagniatam szybko ciasto. Zawijam je w folię i wkładam na godzinę do lodówki.
  2. W garnku mieszam sok z cytryny, cukier puder i żółtka, na małym ogniu podgrzewam krem i dodaję do niego pokrojone w kawałki masło. Całość zagotowuję, a następnie przelewam do miseczki i odstawiam do wystygnięcia. Od czasu do czasu mieszam krem.
  3. Ciasto rozwałkowuję cienko na grubość około 3 mm i wykrawam ciasteczka w kształcie jajka. W połowie ciastek wykrawam dziurki (u mnie przy pomocy kieliszka od wódki). Ciastka układam na wyłożonej papierem blasze.
  4. Wstawiam na 5 minut do piekarnika rozgrzanego na 170 stopni. Gdy ostygną oprószam te z dziurką cukrem pudrem. Ciastka bez dziurki smaruję kremem i następnie nakładam na nie te z dziurką.
  5. Smacznego!

Izraelskie obwarzanki

IMG_0943

Kuchnia Izraela ostatnio często gości na naszym stole. Każdemu łakomczuchowi polecam wizytę w Izraelu – tak oczywiście jest tam dużo zabytków i historii, które zapierają dech, ale jak dla mnie na pierwszym miejscu była kuchnia. Niezwykła mieszanka smaków, które w pierwszej sekundzie zadziwiają po to by w następnej w głowie smakującego pojawiła się myśl – tak to danie wejdzie do mojego menu. Dzisiaj na moim stole izraelskie obwarzanki – inspiracja z przepisu Yotama Ottolenghiego (polecam każdemu jego książki kucharskie, zwłaszcza fanom kuchni wegetariańskiej).

Izraelskie obwarzanki
Wydruk przepisu
Izraelskie obwarzanki
Wydruk przepisu
Sposób przygotowania
  1. Mąkę wsypuję do miski i robię w niej zagłębienie, w które wlewam olej, dodaję drożdże, masło, proszek do pieczenia, cukier, sól i przyprawy. Mieszam aż uformuje się ciasto, następnie dodaję powoli wodę cały czas mieszając tak żeby otrzymać gładkie ciasto, które ugniatam jeszcze przez kilka minut.
  2. Blachę wykładam papierem. Ciasto dzielę na mniejsze kawałki (około 25 gr, z przygotowanej porcji powinno wyjść koło 30-40 obwarzanków) i formuję z nich paluchy o grubości 1 cm i długości około 12 cm. Z każdego palucha formuję obwarzanek, kładę na blasze, smaruję jajkiem i posypuję sezam. Gdy już wszystkie obwarzanki leżą na blasze przykrywam je ściereczką i zostawiam na około 30 minut.
  3. Po tym czasie wkładam do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 20 minut aż się zrumienią,. Świetnie smakują z dipem czosnkowym.
  4. Smacznego!

Claufoutis z wiśniami

IMG_9536

Claufoutis (hehe ciekawe jak to się w ogóle wymawia) chciałam już zrobić jakiś czas temu. Na instagramie kusiły zdjęcia z hasztagiem #claufoutis trzeba było sprawdzić co to za ciacho zwłaszcza, że wyglądało na całkiem smaczne (z drugiej strony dla takiego łasucha jak ja to niewiele ciast wygląda na niesmaczne :P)

Claufoutis to ciasto z regionu Limousin w środkowej Francji, zazwyczaj dodaje się do niego czereśnie,   które zalewa się naleśnikowym ciastem i piecze, aż ciasto się ładnie przyrumieni, następnie posypuje cukrem pudrem i podaje jeszcze ciepłe. Niestety u nas już jesień czereśni do kolejnego lata raczej nie dostaniemy chyba, że ktoś zakamuflował trochę i ma mrożone 🙂 dlatego u mnie z mrożonymi wiśniami, bardziej kwaskowe ale dzięki temu smak jest bardziej wytrawny.. trochę deser ale nie przesadnie słodki

Claufoutis z wiśniami
Wydruk przepisu
Claufoutis z wiśniami
Wydruk przepisu
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Piekarnik nagrzewam do 200 stopni. Foremkę ( u mnie ceramiczna około 24 cm) smaruję masłem.
  2. Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia, dodaję jajka, sól, cukier i mleko. Miksuję na gładką masę tak by nie było grudek, masa przypomina ciasto na naleśniki. Następnie dodaję wiśnie, przy mrożonych nie rozmrażam ich wcześniej
  3. Przekładam do formy i piekę około 50-60 minut do zarumienia
  4. Smacznego!

Ciasto morelowe z rodzynkami

jemsession,ciasto,morele,rodzynki,deser,prosty,szybki,co na deser

Jak mówiłam morele są ostatnio u mnie na liście top produktów więc dzisiaj kolejny przepis zawierający te owoce. I kolejne łatwe do przyrządzenia ciasto, które znika w zatrważającym tempie 🙂

Ciasto morelowe z rodzynkami
Wydruk przepisu
Ciasto morelowe z rodzynkami
Wydruk przepisu
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Masło i jajka powinny być w temperaturze pokojowej więc wyjmuję je z lodówki na kilka godzin przed rozpoczęciem pieczenia. Masło ucieram z cukrem (około 100 gr) na jednolitą masę i dodaję jajka, sól, mąkę i proszek do pieczenia.
  2. Ciasto przekładam do formy wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch układam morele pokrojone na ćwiartki i posypuję rodzynkami oraz pozostałym cukrem.
  3. Wkładam do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piekę przez około 60 minut.
  4. Smacznego!

Bezglutenowe knedle z truskawkami

jemsession,knedle,truskawki,co na obiad, latwy przepis, bezglutenowy, bez glutenu,

Ostatnio odkrywam dietę bezglutenową – na gruncie ciast raz wygrana, raz porażka więc nie mogę powiedzieć, że zawsze z tych potyczek wychodzę zwycięsko, ale nie poddaję się i próbuję dalej… Na rynku jeszcze sezon truskawkowy i przypominają mi się czasy dzieciństwa kiedy moja babcia robiła dla mnie knedle. Polewała je roztopionym masłem, posypywała cukrem i oprószała cynamonem.. Były przepyszne … dzisiaj u mnie też knedle ale bezglutenowe

Bezglutenowe knedle z truskawkami
Wydruk przepisu
Bezglutenowe knedle z truskawkami
Wydruk przepisu
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Ziemniaki gotuję w mundurkach. Następnie obieram i ugniatam je tak jak ziemniaki na puree.
  2. Dodaję sól i mąkę ziemniaczaną i wyrabiam ciasto. Jeśli będzie się za bardzo kleiło można dodać jeszcze mąki ziemniaczanej.
  3. Z ciasta robię około 24 kulki, które rozpłaszczam i układam na środku każdego tak przygotowanego placuszka pokrojoną w plasterki truskawkę. Sklejam ciasto i formuję ponownie kulkę.
  4. Wrzucam do wrzątku na około 3-4 minuty aż do wypłynięcia knedli. Z pozostałych truskawek robię mus truskawkowy, którym polewam knedle. \
  5. Smacznego!

Chlebek bananowy z rodzynkami

banan, chlebek bananowy, prosty przepis, szybki, łatwy, rodzynki, jemsession

Chlebek bananowy to sprawdzony przepis na małe conieco. Zawsze się udaje, smakuje świetnie nawet gdy wyjdzie z zakalcem 🙂 u mnie dzisiaj wersja poszerzona bo z dodatkiem rodzynek.

Chlebek bananowy z rodzynkami
Wydruk przepisu
Chlebek bananowy z rodzynkami
Wydruk przepisu
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej. W misce rozgniatam banany i mieszam z roztopionym masłem, dodaję cukier i jajko. i miksuję aż składniki się połączą.
  2. Dodaję mąkę i proszek do pieczenia oraz rodzynki i mieszam. Foremkę smaruję masłem i wykładam papierem do pieczenia, przekładam do niej ciasto i piekę godzinę w temperaturze 180 stopni.
  3. Czy ciasto jest gotowe sprawdzam wbijając drewniany patyczek, jeśli jest suchy ciasto jest gotowe.
  4. Smacznego!

Boliwijskie pierogi

saltinas,pierogi,pyszne,latwe,

Od czasu do czasu spotykamy się z naszymi przyjaciółmi i razem gotujemy. Tym razem na tapecie znalazł się przepis na boliwijskie pierogi – saltenas. Przepis pochodzi z przepięknie wydanej książki – Lubię. Atlas z przepisami – warto do niej zajrzeć bo kryje jeszcze wiele innych świetnych pomysłów na dania.

Od kiedy wypróbowaliśmy saltenas gościły u nas już trzykrotnie i zawsze pojawiały się ochy i achy, a pierogi znikały z prędkością światła z talerzy.

Boliwijskie pierogi
Wydruk przepisu
Boliwijskie pierogi
Wydruk przepisu
Składniki
Ciasto
Farsz
Salsa pomidorowa
Sposób przygotowania
Farsz
  1. Na patelni rozgrzewam olej, rozkruszam papryczkę chilli i dodaję posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę podsmażam aż się zarumienią i dodaję przyprawy - kumin i oregano, a następnie mięso.
  2. Smażę mięso do chwili gdy zmieni kolor, dodaję rodzynki i groszek, a następnie pokrojone w kostkę ziemniaki i jajka, oliwki pokrojone w plasterki oraz drobno posiekaną natkę pietruszki. Dodaję ocet balsamiczny, sól i pieprz do smaku i odstawiam do ostygnięcia
Ciasto
  1. W garnku rozgrzewam olej. Do miski przesiewam mąkę i mieszam z gorącym olejem. Po chwili dodaję gorącą wodę, cukier i sól i mieszam składniki.
  2. Następnie dodaje jajka i zagniatam ciasto żeby było gładkie i jednolite. Odstawiam ciasto na 15-20 minut, żeby odpoczęło.
  3. Dzielę ciasto na 20 części i każdą rozwałkowuję na dość spory placek, na który nakładam łyżkę farszu. Zawijam na kształt pieroga i dociskam krawędzie. Układam na blaszce wyłożonej papierem, każdego pieroga maluję jajkiem rozbełtanym z odrobiną mleka i piekę 15 minut w temperaturze 240 stopni.
Salsa
  1. Pomidory i cebulę kroję w kostkę, czosnek przeciskam przez praskę. Dodaję oliwę, sól i pieprz do smaku.
  2. Smacznego!

Pomarańczowo-cytrynowy kurczak

 

kurczak, chrupiacy, panierka,nuggetsy,szczypiorek, latwe,proste,sos sojowy, azja w kuchni, jemsessionDzisiaj trochę kuchni azjatyckiej. Prosty przepis na kurczaka gdy macie ochotę na coś szybkiego do schrupania.

 

Pomarańczowo-cytrynowy kurczak
Wydruk przepisu
Pomarańczowo-cytrynowy kurczak
Wydruk przepisu
Sposób przygotowania
  1. Podudzia myję, wyciągam kości i kroję na mniejsze kawałki - takie żeby były idealne na haps.
  2. Mięso mieszam w misce z mąką kukurydzianą i ziemniaczaną, dodaję sól. Smażę w dużej ilości oleju aż panierka ładnie się zarumieni.
  3. Na patelni rozgrzewam oliwę i smażę posiekany czosnek. Dodaję sok z cytryny i pomarańczy, sos sojowy i cukier i gotuję około 5 minut dopóki cukier całkowicie się nie rozpuści i sos nie zrobi się bardziej gęsty. Jeśli zamiast zwykłego sosu sojowego dodacie bezglutenowego, danie to będzie również idealne dla osób stosujących dietę bezglutenową.
  4. Mieszam kąski z sosem, posypuję płatkami chilli i posiekanym szczypiorkiem.
  5. Smacznego!

Małpi chlebek – rwaniec cynamonowy

jemsession,rwaniec,ciasto na sobotę, homemade,łatwe,proste,cukier,masło

Małpi chlebek znalazłam przeglądając amerykańskie blogi o pieczeniu, gdzie prezentowany był jako doskonały dodatek do śniadania. Jak dla mnie na śniadanie jest trochę zbyt słodki, ale na deser czy podwieczorek jak najbardziej się nadaje. Atutem małpiego chlebka jest to, że długo pozostaje miękki co często bywa problemem przy ciastach drożdżowych, do tego pięknie pachnie cynamonem i jest zdecydowanie prosty w przygotowaniu.

Małpi chlebek - rwaniec cynamonowy
Wydruk przepisu
Małpi chlebek - rwaniec cynamonowy
Wydruk przepisu
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Wpierw robię rozczyn z drożdży - w misce rozkruszam drożdże, dodaję łyżkę cukru, 2 łyżki mąki i ciepłe mleko i mieszam wszystkie składniki. Odkładam na 10 minut, żeby drożdże zaczęły działać.
  2. Do misy od miksera wrzucam mąkę, 50 gr cukru, sól, 2 jajka i następnie dodaję rozczyn. Mieszam wszystkie składniki i wyrabiam ciasto tak żeby było jednolite i odchodziło od ręki. Pod koniec wyrabiania dodaję 100 gr roztopionego na patelni masła i dalej wyrabiam dalej ciasto. Ciasto lekko podsypuję mąką, przykrywam ściereczką i zostawiam na około 1 godzinę, aby wyrosło.
  3. Tortownicę z kominkiem smaruję masłem. Wyrośnięte ciasto rozwałkowuję na formę kwadratu i odrywam kawałki ciasta, z którego formuję kulki wielkości piłeczek pingpongowych.
  4. Resztę cukru mieszam z cynamonem. Roztapiam resztę masła i gdy trochę ostygnie maczam w nim kulki i następnie wkładam do miski z cukrem i cynamonem. Układam na tortownicy jedną kulkę na drugiej.
  5. Odkładam na pół godziny aby ciasto jeszcze wyrosło i wkładam do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 20-25 minut. Po upieczeniu wyjmuję od razu z formy.
  6. Smacznego!

Ciasto daktylowe z polewą toffi

jemsession,daktylowa,daktyle, ciasto proste, toffi,

Jedno z moich ulubionych ciast – pięknie pachnie daktylami, do tego rozpływająca się polewa -czy może być coś lepszego? Niestety ostatnim razem jak robiłam to ciasto chciałam blenderem rozdrobnić daktyle co zakończyło się tym, że blender odmówił posłuszeństwa. Ciasto daktylowe znalazło się na zakazanej liście, ale na szczęście znalazłam sposób by je przyrządzić bez uszczerbku na stanie blendera 🙂

Ciasto daktylowe z polewą toffi
Wydruk przepisu
Ciasto daktylowe z polewą toffi
Wydruk przepisu
Składniki
Polewa
Sposób przygotowania
  1. Daktyle zalewam gorącą wodą i zostawiam na około 15 minut. Po tym czasie wyciągam je z wody (wodę zostawiam, wykorzystamy ją później) i kroje na mniejsze kawałki.
  2. Miękkie masło ucieram w mikserze razem z cukrem, i dodaję po jednym jajku i ucieram dalej aż składniki się połączą.
  3. Następnie dodaję mąkę, proszek do pieczenia, szczyptę soli, cynamon, daktyle i wodę po daktylach i mieszam do połączenia składników.
  4. Masę przelewam do wysmarowanej masłem i oprószonej mąką tortownicy i wkładam do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 60 minut.
  5. W rondelku rozpuszczam masło, dodaję cukier i śmietankę i mieszam aż składniki się połączą i zagotują - około 3-5 minut. Ciasto nakłuwam patyczkiem i wylewam polewę na ciepłe ciasto i zostawiam do ostygnięcia.
  6. Smacznego!