Pierogi z fetą i szpinakiem

pierogi szpinak fetaZainspirowana greckimi pierożkami z ciasta filo wypełnionymi po brzegi pyszną fetą i szpinakiem postanowiłam spróbować zrobić takie pierożki w domu ale z ciasta na tradycyjne pierogi. I kto wie może po tym daniu będę miała tyle siły co Popeye 🙂

 

Pierogi z fetą i szpinakiem
Wydruk przepisu
Czas przygotowania
70 minut
Czas przygotowania
70 minut
Pierogi z fetą i szpinakiem
Wydruk przepisu
Czas przygotowania
70 minut
Czas przygotowania
70 minut
Składniki
Składniki na ciasto
Składniki na farsz
Sposób przygotowania
  1. Mąkę przesiewam do miski, dodaję sól i razem z oliwą i gorącą wodą. Następnie wyrabiam ciasto tak by było jednolite i elastyczne. Ciasto przykrywam ściereczką i zostawiam w ciepłym miejscu na około 30 minut.
  2. Szpinak myję i odcinam listki od łodyg. Liście osuszam i drobno siekam razem z czosnkiem i papryczka chilli. Na patelni podsmażam szpinak - nie wkładam odrazu całości, ale staram się dzielić na mniejsze porcje. Dodaję soli i pieprzu do smaku. Szpinak odstawiamy i czekamy aż ostygnie. Może zdarzyć się, że szpinak puści soki wówczas odlewam ten nadmiar wody i mieszam szpinak z pokruszona fetą.
  3. Ciasto dzielę na 3 części. Rozwałkowuję je, a następnie wycinam przy pomocy szklanki okręgi na ktore nakładam farsz. Sklejam brzegi ciasta i pieróg jest gotowy.
  4. W dużym garnku gotuję wodę i wrzucam pierogi. Gdy pierogi wypłyną gotuję je jeszcze około 2 minut. Ja niestety jestem fanką smażonego więc po ugotowaniu podsmażam jeszcze pierogi na patelni.
  5. Najlepiej do robienia pierogów zaangazowac więcej osób wtedy i ich produkcja idzie szybciej, a pierogi można spokojnie zamrozić i zjeść wtedy gdy np. nie będzie czasu czy ochoty na przygotowanie jakiegoś innego dania.
  6. Smacznego!

Dorsz pod śmietanową pierzynką

dorsz zapiekanka ziemniaki Skoro już jesteśmy w morskich tematach to zdradzę Wam dzisiaj jeszcze przepis na pyszną zapiekankę ziemniaczaną z dorszem. Jest tam element, który wzbudził troche mój niepokój – kto to słyszał o tym by rybę gotować w mleku – ale jak się okazuje to świetny sposób na to by dorsz był delikatny i niewysuszony.

Dorsz pod śmietanową pierzynką
Wydruk przepisu
Czas przygotowania
60 minut
Czas przygotowania
60 minut
Dorsz pod śmietanową pierzynką
Wydruk przepisu
Czas przygotowania
60 minut
Czas przygotowania
60 minut
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Dorsza kroję na kawałki i wkładam do wrzącego mleka i gotuję około 3 minut.
  2. Gotuję ziemniaki, z których następnie robię puree i dodaję czosnek wyciśnięty na prasce, oliwę, sól i pieprz.
  3. Dokładam dorsza i dodaję połowę śmietanki oraz doprawiam gałką muszkatałową.
  4. Przekładam wszystko do naczynia żaroodpornego ( pamiętajcie by je wcześniej nasmarować oliwą lub masłem), dodaję resztę śmietanki i wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
  5. Po około 15 minutach posypuję zapiekankę startym serem i zapiekam kolejne 15 minut aż ser się pięknie zrumieni.

Pikantne krewetki w brandy

 

IMG_0562Dzisiaj w menu krewetki. Przepis prosty i szybki a pochodzi prosto z Puzol – urokliwego miasteczka położonego 30 km od Walencji.

 

Pikantne krewetki w brandy
Wydruk przepisu
Czas przygotowania
20 minut
Czas przygotowania
20 minut
Pikantne krewetki w brandy
Wydruk przepisu
Czas przygotowania
20 minut
Czas przygotowania
20 minut
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Krewetki najlepiej gdyby były świeże, niestety w naszej szerokości geograficznej to dość trudne zadanie. Mrożone krewetki też będą ok, ale starajmy się wybierać te szare - to krewetki, które zostały zamrożone na surowo - są bardziej świeże. Krewetki różowe/czerwone to takie które wpierw ugotowano, a potem zamrożono.
  2. Krewetki myję i odsączam z wody.
  3. Na patelni rozgrzewam oliwę i wrzucam czosnek wyciśnięty przez praskę oraz papryczki jalapeno.
  4. Potem dodaję krewetki, trochę soli i pieprzu i zostawiam na około 5-6 minut.
  5. Po tym czasie wlewam kieliszek brandy i podpalam powstały z oliwy i brandy sos. Na chwilę pojawi się ogień ale bez obaw wzmocni on tylko smak brandy w krewetkach.
  6. Smacznego!

Kieszonki z tapenadą z anchois i oliwek

 

 

ciasto francuskie oliwki anchoisDzisiaj przepis na niezwykle szybkie i pyszne danie z ciasta francuskiego, oliwek i anchois. Idealnie sprawdza się na wszelkiego rodzaju parapetówki, posiadówki i nagłe naloty znajomych 🙂

Kieszonki z tapenadą
Wydruk przepisu
Czas przygotowania
30 minut
Czas przygotowania
30 minut
Kieszonki z tapenadą
Wydruk przepisu
Czas przygotowania
30 minut
Czas przygotowania
30 minut
Składniki
Sposób przygotowania
  1. W mikserze mielę oliwki, anchois, czosnek i przyprawy. Dodaję oliwę z oliwek.
  2. Rozkładam na stolnicy ciasto francuskie i kroję je na kwadraty.
  3. Na każdy kwadra nakładam porcję masy anchois-oliwkowej i zawijam na kształt kieszonki.
  4. Wkładam do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i piekę aż kieszonki się zarumienią.
  5. Smacznego!

Makrelowo-jajeczna pasta kanapkowa

pasta rybna makrela jajkoDzisiaj kolejna odsłona past kanapkowych tym razem w wersji rybno-jajecznej. Oczywiście nie mogło zabraknąć odrobiny pikanterii dodanej przez papryczkę jalapeno 🙂

Makrelowo-jajeczna pasta kanapkowa
Wydruk przepisu
Czas przygotowania
20 minut
Czas przygotowania
20 minut
Makrelowo-jajeczna pasta kanapkowa
Wydruk przepisu
Czas przygotowania
20 minut
Czas przygotowania
20 minut
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Makrelę obieram z ości.
  2. Gotuję dwa jajka na twardo.
  3. Kroję w kosteczkę cebulkę
  4. Wszystkie składniki razem miksuję z oliwą, papryczką jalapeno oraz szczyptą soli i pieprzu

Zapiekany ser halloumi z pomidorami

SER HALLOUMISer halloumi odkryłam całkiem niedawno ale odrazu zakochałam się w jego smaku. Szkoda, że nie można go jeszcze dostać w każdym sklepie dlatego gdy tylko w jakimś supermarkecie mają tydzień śródziemnomorski zawsze kupuję co najmniej kilka sztuk.

Dzisiaj podzielę się z Wami przepisem na ser halloumi z pomidorami – to pyszna przekąska, którą pierwszy raz próbowałam w Salonikach i od tego czasu jestem największą fanką serka halloumi 🙂

Zapiekany ser halloumi z pomidorami
Wydruk przepisu
Czas przygotowania
30 minut
Czas przygotowania
30 minut
Zapiekany ser halloumi z pomidorami
Wydruk przepisu
Czas przygotowania
30 minut
Czas przygotowania
30 minut
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Pomidora sparzam i kroję na plasterki. Ser halloumi oraz czosnek także kroję w plastry.
  2. Do naczynia żaroodpornego wlewam oliwę. Układam pomidory i ser naprzemiennie. Całość pieprzę i solę.
  3. Naczynie wkładam do rozgrzanego do temperatury 180 stopni piekarnika i zapiekam około 15 minut.
  4. Smacznego!

Pasta z bobu z miętą i papryczką jalapeno

IMG_1101Bób przypomina mi moje dzieciństwo kiedy razem z babcią siedziałyśmy w ogrodzie i zajadałyśmy się świeżo ugotowanym bobem. Lubiłam bób ale dopiero niedawno odkryłam przepisy na dania z jego wykorzystaniem. Przepis na pastę z bobu dostałam od mojej przyjaciółki Oli. Lubię gdy potrawy są lekko pikantne do przepisu Oli dodałam jeszcze papryczkę jalapeno.

Pasta z bobu z miętą i papryczką jalapeno
Wydruk przepisu
Czas przygotowania
40 minut
Czas przygotowania
40 minut
Pasta z bobu z miętą i papryczką jalapeno
Wydruk przepisu
Czas przygotowania
40 minut
Czas przygotowania
40 minut
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Gotuję bób aż będzie miękki.
  2. Następnie miksuję bób z czosnkiem i pozostałymi składnikami na gładką masę. Dodaję sól i pieprz do smaku.
  3. Pasta idealnie pasuje do kanapek, tostów czy tortilli.
  4. Smacznego

Dorsz zapiekany z młodymi ziemniakami

Dorsz zapiekany z ziemniakamiUwielbiam ryby, ale dorsz zawsze był dla mnie trudną rybą do przygotowania – zawsze był albo za suchy, albo za twardy. Podczas wakacji w Portugalii w małej restauracji w Porto jadłam jednego z najpyszniejszych dorszy na świecie. Przemiła właścicielka knajpki słuchając moich och-ów i ach-ów zdradziła mi sekret jak przygotować dorsza idealnego.

Dorsz zapiekany z młodymi ziemniakami
Wydruk przepisu
Porcje Czas przygotowania
4 osoby 50 minut
Porcje Czas przygotowania
4 osoby 50 minut
Dorsz zapiekany z młodymi ziemniakami
Wydruk przepisu
Porcje Czas przygotowania
4 osoby 50 minut
Porcje Czas przygotowania
4 osoby 50 minut
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Myję ziemniaki ale ich nie obieram. Następnie podgotowuję je na pół miękko. Odkładam ziemniaki żeby ostygły.
  2. Naczynie żaroodporne smaruję masłem. Na dno naczynia wysypuję cebulkę pokrojoną w piórka.
  3. Ziemniaki kroję na mniejsze kawałki i wykładam nimi naczynie żaroodporne.
  4. Dorsza kroję na kawałki około 6 cm. Solę je i pieprzę, a potem układam w naczyniu.
  5. Posypuję wszystko wiórkami ze startego masła i zapiekam w piekarniku 30 minut w temperaturze 180 stopni.
  6. Przed podaniem posypuje natką pietruszki i dodaję boczek pokrojony w paseczki i podsmażony na patelni
  7. Smacznego!

Mięso mielone zapiekane z puree

Zapiekanka z mięsem mielonym i puree z ziemniaków

Zazwyczaj gdy nie mam czasu na przygotowanie posiłku lub gdy z niezapowiedzianą wizytą wpadną znajomi przygotowuję różnego rodzaju zapiekanki. Lubię zapiekanki bo są szybkie i łatwe w przygotowaniu i zazwyczaj większość osób zajada je ze smakiem.

Mięso mielone zapiekane z puree
Wydruk przepisu
Porcje Czas przygotowania
4 osoby 45 minut
Porcje Czas przygotowania
4 osoby 45 minut
Mięso mielone zapiekane z puree
Wydruk przepisu
Porcje Czas przygotowania
4 osoby 45 minut
Porcje Czas przygotowania
4 osoby 45 minut
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Mięso mieszam z drobno posiekaną cebulką i żółtkiem. Dodaję sól i pieprz do smaku.
  2. Obieram i gotuję ziemniaki. Następnie z ziemniaków robię puree do którego dodaję szczyptę gałki muszkatołowej.
  3. Do puree dodaję 1 łyżkę śmietany 18%.
  4. Żółty ser ścieram na tarce o dużych oczkach.
  5. Żaroodporne kokilki smaruję masłem i wykładam mięskiem mielonym. Na to wkładam puree.
  6. Zapiekam przez 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
  7. Następnie posypuję startym żółtym serem i dalej zapiekam aż zrobi się skorupka z sera.
  8. Smacznego!

Pikantna wątróbka w sosie pomidorowym

IMG_0715Trochę czasu zabrało mi przekonanie się do podrobów zwłaszcza, że zawsze kojarzyły mi się z przedszkolnym jedzeniem gdzie wątróbka  zwykle była gumowata  i bez smaku. Ale dziś już wiem, że odpowiednio przygotowane podroby to prawdziwy delikates.

Pikantna wątróbka w sosie pomidorowym
Wydruk przepisu
Czas przygotowania
30 minut
Czas przygotowania
30 minut
Pikantna wątróbka w sosie pomidorowym
Wydruk przepisu
Czas przygotowania
30 minut
Czas przygotowania
30 minut
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Kroję drobno cebulkę i podsmażam ją na oleju tak by się zezłociła.
  2. Wątróbkę myję i osuszam, a następnie kroje na kawałki i dodaję do cebulki.
  3. Pod koniec smażenia dodaję papryczkę jalapeno i przeciśnięty przez praskę czosnek.
  4. Pomidory z puszki mielę mikserem i dodaję do wątróbki. Dodaję sosu sojowego i mąki i czekam aż się zagotuje.
  5. Doprawiam solą i pieprzem
  6. Smacznego!