Jeżynowe lody

JEMSESSION, LODY DOMOWE, LODY JEŻYNOWE, LODY, LODY W DOMU, MLEKO SKONDENSOWANE

Być może to ostatnie gorące letnie dni. Dlatego warto je wykorzystać w pełni, ale przyda się także jakiś pyszny deser, który oprócz słodyczy da nam także orzeźwienie. U mnie dzisiaj lody jeżynowe. Banalnie proste i ekstremalnie szybko znikają z zamrażarki 🙂

Jeżynowe lody
Wydruk przepisu
Jeżynowe lody
Wydruk przepisu
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Śmietanka i mleko muszą być bardzo dobrze schłodzone.
  2. Ubijam śmietankę przez kilka minut (około 2-3 minut). Dodaję mleko skondensowane i mieszam przez chwilę. Na koniec dodaję zblendowane jeżyny i dalej mieszam (kilka jeżyn zostawiam do dekoracji).
  3. Przelewam masę do korytka i wkładam do zamrażalnika i co 2 godziny mieszam. Następnego dnia lody są idealne, trzeba je wyjąć z zamrażalnika z 10-15 minut przed podaniem.

Domowe lody malinowe

jemsession, lody, lody domowe, bez maszyny, lody naturalne, maliny, lody malinowe, co na deser

Nareszcie pogoda pozwala nam na założenie letnich ubrań i delektowanie się latem w pełnym tego słowa znaczeniu. A skoro lato to nie może zabraknąć lodów.. Najlepiej tych domowych. Domowe lody miałam w głowie już od jakiegoś czasu, ale ciągle nie zdecydowałam się na zakup maszyny do robienia lodów – myślałam, że to kolejny sprzęt w i tak dość zagraconej kuchni, czy będę go używać dość często czy raczej tylko kilka razy w roku. Na szczęście znalazłam przepis gdzie pyszne domowe lody można zrobić bez maszyny i nie ma w nich kryształków wody… Mimo tego, że głównym składnikiem jest mleko skondensowane lody są słodkie, ale nie przerażająco słodkie.

Domowe lody malinowe
Wydruk przepisu
Domowe lody malinowe
Wydruk przepisu
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Śmietanka i mleko muszą być bardzo dobrze schłodzone.
  2. Ubijam śmietankę przez kilka minut (około 2-3 minut). Dodaję mleko skondensowane i mieszam przez chwilę. Na koniec dodaję zblendowane maliny i dalej mieszam (kilka malin zostawiam do dekoracji).
  3. Przelewam masę do korytka i wkładam do zamrażalnika i co 2 godziny mieszam. Następnego dnia lody są idealne, trzeba je wyjąć z zamrażalnika z 10-15 minut przed podaniem.

Sernik marchewkowo-ananasowy

sernik, marchewka, ananas, jemsession

Gdybym miała wskazać moje ulubione ciasto na jednym z pierwszych miejsc znalazłby się sernik. Najlepszy sernik piekła moja babcia – z dwóch kostek masła, 12 jaj, jeden kawałek powodował, że cukier podnosił się na dobre kilka godzin i przyjemnie dodawał energii.. Dzisiaj moje nowe odkrycie sernikowe – wymaga trochę pracy ale efekt jest zniewalający.

Sernik marchewkowo-ananasowy
Wydruk przepisu
Sernik marchewkowo-ananasowy
Wydruk przepisu
Składniki
Masa serowa
Krem na wierzch
Sposób przygotowania
Marchewkowy spód
  1. Przed rozpoczęciem pracy wyjmuję wszystkie produkty z lodówki by trochę się ogrzały. Przesiewam mąkę razem z cukrem waniliowym, proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem i wszystko razem mieszam.
  2. Ubijam jajka (2 sztuki) razem z cukrem aż masa będzie gładka, jednolita. Do masy dodaję rozpuszczone maslo (po roztopieniu na patelni chwilę czekam aż masło się ochłodzi). Do masy jajecznej dodaję marchewkę, ananasa i orzechy i mieszam delikatnie łyżką.
  3. Dodaję zawartość miski z mąką i resztą sypkich składników i mieszam. Wkładam do formy - spód wykładam papierem natomiast boki mocno smaruję masłem - i wkładam do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na 30 minut (do tzw. suchego patyczka).
Masa serowa
  1. W misie miksera przez około 2-3 minuty miksuję na jednolitą masę ser, mascarpone, mąkę i cukier. Dodaję po jednym jajka i miksuję przez około 15-30 sekund przed dodaniem kolejnego jajka. Następnie dodaję śmietankę i wylewam masę na upieczony i ostudzony spód.
  2. Wkładam do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i piekę przez 15 minut. Po tym czasie zmniejszam temperaturę do 120 stopni i piekę jeszcze 90 minut.
Krem
  1. Mieszam wszystkie składniki razem i smaruję kremem sernik, a następnie piekę przez kolejne 15 minut. Zostawiam sernik do wystygnięcia w piekarniku.
  2. Smacznego!