Malinowy sernik

 

sernik,maliny,mascarpone,jemsessionDzisiaj kolejna wariacja na temat malin tym razem sernikowa. Miało być tiramisu ale zostałam przekonana, że sernika dawno nie było więc można by to zapominalstwo naprawić

Malinowy sernik
Wydruk przepisu
Malinowy sernik
Wydruk przepisu
Składniki
Ciasto
Krem na wierzch
Sposób przygotowania
Spód
  1. Biszkopty wkładam do woreczka foliowego i miażdżę wałkiem aż do powstania sypkiej masy.
  2. Masę biszkoptową mieszam z masłem i cynamonem aż do utworzenia czegoś co będzie przypominało mokry piasek.
  3. Dno tortownicy wykładam papierem do pieczenia, smaruję masłem i obsypuję bułką tartą. Wkładam na 10 minut do piekarnika nagrzanego na 180 stopni.
Masa serowa
  1. W misie miksera przez około 2-3 minuty miksuję na jednolitą masę ser, mascarpone, mąkę i cukier. Dodaję po jednym jajka i miksuję przez około 15-30 sekund przed dodaniem kolejnego jajka. Następnie dodaję śmietankę, cukier waniliowy i budyń, mieszam i wylewam masę na upieczony i ostudzony spód.
  2. Wkładam do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i piekę przez 15 minut. Po tym czasie zmniejszam temperaturę do 120 stopni i piekę jeszcze 90 minut.
Krem
  1. Mieszam wszystkie składniki razem i smaruję kremem ostudzony sernik, a następnie piekę przez kolejne 15 minut. Zostawiam sernik do wystygnięcia w piekarniku.
  2. Smacznego!

Ekspresowy tort czekoladowo-orzechowy

jemsession,tort,czekolada,orzechy
jemsession,tort

Czekoladę mogę jeść na kilogramy – białą, mleczną, z orzechami, aż nie ostatnie się ani jedna kostka. Z ciastami czekoladowymi już tak prosto nie jest, nie są moim faworytem. Ale co zrobić jeśli w rodzinie masz czekoladowych łasuchów to czasem trzeba pójść na kompromis. Dzisiaj przepis na arcy szybki tort czekoladowo-orzechowy, którego przygotowanie zajmie Wam nie więcej niż 30 minut

Ekspresowy tort czekoladowo-orzechowy
Wydruk przepisu
Czas gotowania
30 minut
Czas gotowania
30 minut
Ekspresowy tort czekoladowo-orzechowy
Wydruk przepisu
Czas gotowania
30 minut
Czas gotowania
30 minut
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Czekoladę roztapiam ze śmietanką 30%.
  2. Do miski wlewam roztopioną czekoladę, pozostałe śmietanki i fixy.
  3. Wszystko ubijam na gęstą masę i do środka dodaję trochę zmielonych orzechów włoskich.
  4. Spody do tortu skrapiam delikatnie whisky lub rumem.
  5. Każdą warstwę smaruję dokładnie masą i między warstwami dodaję jeszcze dżemu porzeczkowego.
  6. Nakładam jedną na drugą warstwy tortu i smaruję tort masą z wierzchu. Następnie obsypuję tort grubą warstwą zmielonych orzechów włoskich
  7. Smacznego!

Ciasto śliwkowo – orzechowe

sliwki orzechy laskowe ciasto I przyszła jesień… a z nią oprócz chłodu i szarugi, jesienne pyszności – śliwki, dynie, orzechy.. Gdy ostatnio odwiedziłam moich teściów i zobaczyłam podłogę w ich piwnicy wysypaną zebranymi orzechami laskowymi pomyślałam, że byłby to istny raj dla każdej wiewiórki, która szuka schronienia na zimę.. Sama także zakosiłam niemałą porcję tych smakołyków i dlatego dzisiaj przyszedł czas na ciasto orzechowo- śliwkowe.

Ciasto śliwkowo - orzechowe
Wydruk przepisu
Ciasto śliwkowo - orzechowe
Wydruk przepisu
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Mąkę przesiewam i dodaję proszęk do pieczenia. Masło ścieram na tarce i dodaję do mąki. Następnie dodaję jajko i pół szklanki zmielonych orzechów.
  2. Zagniatam ciasto i wstawiam do zamrażalnika na 30 minut.
  3. Tortownicę smaruję masłem i wysypuję mąką. Rozwałkowuję ciasto i układam na nim ciasno śliwki (wcześniej je myję, kroję i usuwam pestki).
  4. Śmietankę miksuję z cukrem trzcinowym i resztą zmielonych orzechów i wylewam masę na śliwki.
  5. Piekę 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
  6. Smacznego!

Malinowe tiramisu

FOTAC60Weekend z rodzicami to zawsze nowe inspiracje kulinarne od mojej mamy. Dzisiaj malinowe tiramisu.. Mniam

Malinowe tiramisu
Wydruk przepisu
Czas przygotowania
20 minut
Czas przygotowania
20 minut
Malinowe tiramisu
Wydruk przepisu
Czas przygotowania
20 minut
Czas przygotowania
20 minut
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Wiórki kokosowe próżę na pateli aż osiągną złoty kolor
  2. Żółtka ubijam z cukrem na puszystą masę, do której dodaje mascarpone i ubitą z mlekiem kokosowym śmietankę.
  3. W foremce układam biszkopty, które zalewam wiśniówką a następnie nakładam warstwę malin i kremu oraz wiórków kokosowych. Na krem nakładam kolejną warstwe biszkoptów znów polewam wiśniówką, nakładam maliny i krem. Po nałożeniu 3 warstwy malin i kremu - krem wygładzam, posypuję grubą warstwą wiórków kokosowych i daję na kilka godzin do lodówki.
  4. Smacznego!

Truskawkowo -śmietankowe ptysie

 

ptysie śmietankowe z truskawkami

Ptysie i eklery to słodycze mojego dzieciństwa. Postanowiłam spróbować zrobić je w domu i okazało się to całkiem proste i szybkie.

Truskawkowo -śmietankowe ptysie
Wydruk przepisu
Czas przygotowania
60 minut
Czas przygotowania
60 minut
Truskawkowo -śmietankowe ptysie
Wydruk przepisu
Czas przygotowania
60 minut
Czas przygotowania
60 minut
Składniki
Składniki na ciasto
Składniki na masę śmietankową
Sposób przygotowania
  1. Gotuję razem masło, mleko i wodę. Dodaję do wody mąkę pszenną i ziemniaczaną. Cały czas trzymam garnek na ogniu i intensywnie mieszkam powstałą masę. Następnie odstawiam by ciasto trochę przestygło.
  2. W mikserze ucieram ciasto, do którego dodaję po jednym jajku.
  3. Na wysmarowanej masłem i oprószonej mąką blaszce za pomocą szprycy z ciasta robię rozetki o średnicy około 5 cm ( nie martwicie się jeśli wyjdą nieforemne, po upieczeniu staną się kształtne).
  4. Wkładam blaszkę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piekę przez 30 minut.
  5. W międzyczasie ubijam śmietankę i dodaję do niej serek homogenizowany i cukier puder. Na upieczone ptysie nakładam krem i truskawki pokrojone na połówki.
  6. Smacznego!