Izraelskie obwarzanki

IMG_0943

Kuchnia Izraela ostatnio często gości na naszym stole. Każdemu łakomczuchowi polecam wizytę w Izraelu – tak oczywiście jest tam dużo zabytków i historii, które zapierają dech, ale jak dla mnie na pierwszym miejscu była kuchnia. Niezwykła mieszanka smaków, które w pierwszej sekundzie zadziwiają po to by w następnej w głowie smakującego pojawiła się myśl – tak to danie wejdzie do mojego menu. Dzisiaj na moim stole izraelskie obwarzanki – inspiracja z przepisu Yotama Ottolenghiego (polecam każdemu jego książki kucharskie, zwłaszcza fanom kuchni wegetariańskiej).

Izraelskie obwarzanki
Wydruk przepisu
Izraelskie obwarzanki
Wydruk przepisu
Sposób przygotowania
  1. Mąkę wsypuję do miski i robię w niej zagłębienie, w które wlewam olej, dodaję drożdże, masło, proszek do pieczenia, cukier, sól i przyprawy. Mieszam aż uformuje się ciasto, następnie dodaję powoli wodę cały czas mieszając tak żeby otrzymać gładkie ciasto, które ugniatam jeszcze przez kilka minut.
  2. Blachę wykładam papierem. Ciasto dzielę na mniejsze kawałki (około 25 gr, z przygotowanej porcji powinno wyjść koło 30-40 obwarzanków) i formuję z nich paluchy o grubości 1 cm i długości około 12 cm. Z każdego palucha formuję obwarzanek, kładę na blasze, smaruję jajkiem i posypuję sezam. Gdy już wszystkie obwarzanki leżą na blasze przykrywam je ściereczką i zostawiam na około 30 minut.
  3. Po tym czasie wkładam do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 20 minut aż się zrumienią,. Świetnie smakują z dipem czosnkowym.
  4. Smacznego!

Hermelin – czeska przekąska do piwa

camembert,jemsession,hermelin,papryka,cebula,piwo

Na weekend do piwa i fajnego filmu przydałoby się chrupnąć coś smacznego.
W jednym z naszych ulubionych pubów odkryliśmy hermeliny, czeski sposób na camemberta i postanowiliśmy spróbować zrobić tą przekąskę w domu. Mniam! 🙂

 

Hermelin - czeska przekąska do piwa
Wydruk przepisu
Hermelin - czeska przekąska do piwa
Wydruk przepisu
Sposób przygotowania
  1. Każdy camembert przekrajam na pół. Każdą połówkę posypuję słodką papryka i dodaję pokrojoną w dość grube plastry cebulę. Następnie sklejam obie połówki sera.
  2. Grubo pokrojone plastry cebuli, czosnku i papryczki chilli wrzucam na dno słoika, następnie wkładam ser i robię kolejną warstwę cebulowo-czosnkową i nakładam kolejny ser.
  3. Wrzucam 3 liście laurowe oraz ziarnka pieprzu i całość zalewam oliwą, tak aby przykryła wszystkie składniki.
  4. Odstawiam na 3-5 dni do lodówki.
  5. Smacznego!