Tarta ze śliwkami i mascarpone

 

tarta mascarpone sliwki jemsession przepis
To już ostatni moment by zrobić ciasto ze śliwkami. U mnie dzisiaj śliwki w kolejnej odsłonie – tym razem tarta z mascarpone i migdałami. Ciekawym dodatkiem jest tutaj mleko zagęszczone.. ale bez obaw nie jest aż tak słodkie jakby mogło się wydawać

Tarta ze śliwkami i mascarpone
Wydruk przepisu
Czas przygotowania
70 minut
Czas przygotowania
70 minut
Tarta ze śliwkami i mascarpone
Wydruk przepisu
Czas przygotowania
70 minut
Czas przygotowania
70 minut
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Mąkę przesiewam, dodaję cukier i starte na tarce masło. Ugniatam składniki aż się połączą, dodaję jajko i ugniatam dalej tak aby powstało jednolite ciasto. Z ciasta ugniatam kulę, którą rozkładam na papierze do pieczenia. Przykrywam drugim arkuszem i wtedy rozwałkowuję.
  2. Zdejmuję górny arkusz i rozwałkowane ciasto przenoszę do nasmarowanej masłem tartownicy. Rozłożone ciasto nakłuwam widelcem i wkładam formę na około 20 minut do lodówki.
  3. Piekarnik nagrzewam do 180 stopni. Śliwki kroję na połówki i wyrzucam pestki. Miksuję mascarpone z mlekiem zagęszczonym i jajkami tak aby powstała gładka masa.
  4. Wyjmuję formę z lodówki, układam śliwki i wylewam na nie masę. Wstawiam do piekarnika na około 30 minut. Po tym czasie wyjmuję, posypuję płatkami migdałów i piekę jeszcze przez 15 minut.
  5. Smacznego!

Ciasto śliwkowo – orzechowe

sliwki orzechy laskowe ciasto I przyszła jesień… a z nią oprócz chłodu i szarugi, jesienne pyszności – śliwki, dynie, orzechy.. Gdy ostatnio odwiedziłam moich teściów i zobaczyłam podłogę w ich piwnicy wysypaną zebranymi orzechami laskowymi pomyślałam, że byłby to istny raj dla każdej wiewiórki, która szuka schronienia na zimę.. Sama także zakosiłam niemałą porcję tych smakołyków i dlatego dzisiaj przyszedł czas na ciasto orzechowo- śliwkowe.

Ciasto śliwkowo - orzechowe
Wydruk przepisu
Ciasto śliwkowo - orzechowe
Wydruk przepisu
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Mąkę przesiewam i dodaję proszęk do pieczenia. Masło ścieram na tarce i dodaję do mąki. Następnie dodaję jajko i pół szklanki zmielonych orzechów.
  2. Zagniatam ciasto i wstawiam do zamrażalnika na 30 minut.
  3. Tortownicę smaruję masłem i wysypuję mąką. Rozwałkowuję ciasto i układam na nim ciasno śliwki (wcześniej je myję, kroję i usuwam pestki).
  4. Śmietankę miksuję z cukrem trzcinowym i resztą zmielonych orzechów i wylewam masę na śliwki.
  5. Piekę 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
  6. Smacznego!

Śliwkowe ciasto z bezą

ciasto śliwki beza

Kolejne popisy weekendowe ..tym razem proste i szybkie ciasto ze śliwkami i bezą, którą uwielbiam.

Śliwkowe ciasto z bezą
Wydruk przepisu
Czas przygotowania
30 minut
Czas gotowania
60 minut
Czas przygotowania
30 minut
Czas gotowania
60 minut
Śliwkowe ciasto z bezą
Wydruk przepisu
Czas przygotowania
30 minut
Czas gotowania
60 minut
Czas przygotowania
30 minut
Czas gotowania
60 minut
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Masło ucieram z cukrem trzcinowym. Pod koniec ucierania dodaję żółtka.
  2. Przesiewam mąkę i proszek do pieczenia i dodaję do masy.
  3. Mieszam wszystko aż uzyskam konsystencję kruszonki. Część ciasta zostawiam do dekoracji wierzchu, a resztę wykładam na wysmarowaną masłem blaszkę.
  4. Ciasto dociskam do blaszki i nakładam śliwki skórką do ciasta (bez pestek, pokrojone na połówki).
  5. Śliwki posypuję cukrem waniliowym wymieszanym z cynamonem.
  6. Białka ubijam na sztywną masę, stopniowo dodając do nich cukier. Gdy piana jest dostatecznie ubita układam ją równomiernie na śliwkach a nastepnie rozkładam resztę pozostałej kruszonki w tych miejscach gdzie nie ma bezy.
  7. Ciasto wstawiam do nagrzanego piekarnika na 180 stopni na około 20 minut. Po upływie tego czasu zmniejszam temperaturę do 160 stopni i piekę jeszcze przez kolejne 40 minut.
  8. Smacznego!