Sigara boregi z fetą i kolendrą

jemsession,sigara boregi,feta, ciasto filo, super sniadanie

Kolejny przepis przywieziony z Turcji. Sigara boregi to tak naprawdę mocno wysmażone ciasto wypełnione serem z ziołami. Jedno z moich ulubionych tureckich dań. Sigara robi się z ciasta zwanego yufka – w Turcji możesz kupić yufkę praktycznie w każdym sklepie spożywczym, przyrządzenie więc sigar nie stanowi problemu, natomiast w Polsce z jego dostępnością jest już gorzej, chcąc nie chcąc zrezygnowałam z robienia sigar.. Ale tylko do czasu aż znalazłam przepis gdzie zamiast yufki użyto ciasto filo – i w tym wypadku było już z górki bo takie ciasto widziałam u nas w supermarketach.

 

Sigara boregi z fetą i kolendrą
Wydruk przepisu
Sigara boregi z fetą i kolendrą
Wydruk przepisu
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Ciasto filo smaruję cienko oliwą by łatwiej się sklejało i kroję na prostokąty
  2. Fetę mieszam z posiekaną kolendrą, oregano, tymiankiem. Dodaję sól i pieprz. Tak przygotowaną masę nakładam na prostokąt i zawijam.
  3. Gdy już wszystkie ruloniki są gotowe, na patelnię wlewam olej i rozgrzewam.
  4. Wrzucam ruloniki i smażę aż uzyskają złoty kolor. Często je przewracam bo ciasto filo jest dość delikatne i łatwo może się przypalić.
  5. Do sigar przygotowuję sos czosnkowy- przeciskam czosnek przez praskę i mieszam ze śmietaną. Dodaję sól, pieprz i zmielone ziarna kolendry.
  6. Smacznego!

Bułeczki porowo-cebulowe z fetą

buleczki porowe, cebula, por, feta, przepis, jemsession

Nigdy nie byłam fanką pora, ale te bułeczki bardzo mnie do niego przekonały. Przepis prosty, bułeczki pyszne i podbijają serca wszystkich, którzy ich spróbują. Jeśli wyjdą trochę za suche można dodać do nich sos czosnkowy – pasuje idealnie 🙂

Bułeczki porowo-cebulowe z fetą
Wydruk przepisu
Czas przygotowania
80 minut
Czas przygotowania
80 minut
Bułeczki porowo-cebulowe z fetą
Wydruk przepisu
Czas przygotowania
80 minut
Czas przygotowania
80 minut
Składniki
Ciasto
Farsz
Sposób przygotowania
  1. Kroję pora w paski, a cebulę w talarki i podsmażam na oliwie. Do przestudzonych składników dodaję pokrojony w kostkę ser feta, dodaję sól i pieprz.
  2. Podgrzewam mleko i mieszam je z drożdżami oraz cukrem i odrobiną mąki. Zostawiam rozczyn w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
  3. Do miski przesiewam mąkę, dodaję przyprawy, jajko, wodę i oliwę oraz wyrośnięty zaczyn I zagniatam ciasto. Zostawiam na około 30 minut do wyrośnięcia.
  4. Ciasto rozwałkowuję i rozkładam na nim farsz, następnie zawijam ciasto w roladę i kroję na kawałki o grubości 1 cm. Układam na wysmarowanej blasze w pewnej odległości od siebie tak żeby podczas pieczenia bułeczki się nie posklejały.
  5. Ułożone bułeczki posypuję startym na tarce żółtym serem i smaruję białkiem, żeby nabrały ładnego koloru i wkładam do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na około 20 minut.
  6. Smacznego!