Sernik z białą czekoladą i wiśniami

jemsession,sernik,wisnie,latwy przepis,dobre ciasto, szybko,cos slodkiego, bial czekolada

Sernik plasuje się u mnie praktycznie na ciastowym podium. Zdarzało się, że gdy naszła mnie ochota na sernik, potrafiłam przejść pół miasta szukając sernika idealnego ( o dziwo często zdarzało się wtedy, że w restauracjach/cukierniach sernika po prostu nie było, a mnie zawsze wydawało się, że to jedno z podstawowych ciast). Sernik też nieodłącznie kojarzy mi się z moją babcią i takim prawdziwym sernikiem na Boże Narodzenie – z 10 jajek, z 2 kostek masła, gdzie po jednym kawałku miało się wrażenie, że można nie jeść przez najbliższe dwa dni.

Dzisiejszy sernik jest dużo lżejszy, ale nie odbiera mu to nic ze smaku.

Sernik z białą czekoladą i wiśniami
Wydruk przepisu
Sernik z białą czekoladą i wiśniami
Wydruk przepisu
Sposób przygotowania
  1. Herbatniki kruszę drobno i mieszam z masłem. Tortownicę smaruję masłem i wykładam dno papierem, na którym układam masę herbatnikowo- maślaną. Wkładam do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
  2. Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej. Do garnka wlewam wrzącą wodę. Na garnek z wodą nakładam metalową miskę - ważne by dno nie dotykało wody bo czekolada się przypali. Czekoladę łamię na mniejsze kawałki, wrzucam do metalowej miski, włączam na mały ogień i od czasu do czasu mieszam. Po około 10 minutach powinna być gotowa.
  3. Twaróg mielę trzykrotnie, następnie mieszam z mascarpone, budyniem, cukrem pudrem i przestudzoną czekoladą. Dodaję po jednym jajku i cały czas miksuję. Na koniec dodaję połowę wiśni i delikatnie mieszam.
  4. Piekarnik nagrzewam do 180 stopni, na dno piekarnika wkładam naczynie żaroodporne wypełnione gorącą wodą.
  5. Masę serową wylewam na spód przygotowany z herbatników i na wierzchu układam resztę wiśni. Wkładam do piekarnika wpierw na 15 minut na 180 stopni, następnie na 40-50 minut na 140 stopni. Sernik nie będzie bardzo zarumieniony i właśnie taki bladzioch ma być, ważne by po bokach odchodził od formy.
  6. Po wystudzeniu w piekarniku wkładam na całą noc do lodówki.
  7. Smacznego!

Sernik marchewkowo-ananasowy

sernik, marchewka, ananas, jemsession

Gdybym miała wskazać moje ulubione ciasto na jednym z pierwszych miejsc znalazłby się sernik. Najlepszy sernik piekła moja babcia – z dwóch kostek masła, 12 jaj, jeden kawałek powodował, że cukier podnosił się na dobre kilka godzin i przyjemnie dodawał energii.. Dzisiaj moje nowe odkrycie sernikowe – wymaga trochę pracy ale efekt jest zniewalający.

Sernik marchewkowo-ananasowy
Wydruk przepisu
Sernik marchewkowo-ananasowy
Wydruk przepisu
Składniki
Masa serowa
Krem na wierzch
Sposób przygotowania
Marchewkowy spód
  1. Przed rozpoczęciem pracy wyjmuję wszystkie produkty z lodówki by trochę się ogrzały. Przesiewam mąkę razem z cukrem waniliowym, proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem i wszystko razem mieszam.
  2. Ubijam jajka (2 sztuki) razem z cukrem aż masa będzie gładka, jednolita. Do masy dodaję rozpuszczone maslo (po roztopieniu na patelni chwilę czekam aż masło się ochłodzi). Do masy jajecznej dodaję marchewkę, ananasa i orzechy i mieszam delikatnie łyżką.
  3. Dodaję zawartość miski z mąką i resztą sypkich składników i mieszam. Wkładam do formy - spód wykładam papierem natomiast boki mocno smaruję masłem - i wkładam do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na 30 minut (do tzw. suchego patyczka).
Masa serowa
  1. W misie miksera przez około 2-3 minuty miksuję na jednolitą masę ser, mascarpone, mąkę i cukier. Dodaję po jednym jajka i miksuję przez około 15-30 sekund przed dodaniem kolejnego jajka. Następnie dodaję śmietankę i wylewam masę na upieczony i ostudzony spód.
  2. Wkładam do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i piekę przez 15 minut. Po tym czasie zmniejszam temperaturę do 120 stopni i piekę jeszcze 90 minut.
Krem
  1. Mieszam wszystkie składniki razem i smaruję kremem sernik, a następnie piekę przez kolejne 15 minut. Zostawiam sernik do wystygnięcia w piekarniku.
  2. Smacznego!