Rabarbarowa szarlotka

 

szarlotka,jablecznik,jemsession,rabarbar,jablka,ciastoMój tata jest fanem szarlotek. Zazwyczaj raz w tygodniu, a czasem i częściej pyta mojej mamy – A może by tak szarlotkę zrobić? Zawsze zastanawiało mnie skąd u taty taka fascynacja ciastem z jabłkami i dlaczego te szarlotki, bardzo pyszne ale jednak zadane co tydzień, nie nudzą mu się, dlaczego nie pyta o inne ciasto. Odpowiedź jest prosta – szarlotka mojej mamy nigdy nie jest taka sama, stałości produktu brak i w zależności od dnia, dostępności produktu i poziomu kreatywności moja mama wyczarowuje odrobinę inne ciasto. Dzisiejszy przepis to też jej pomysł – szarlotka z rabarbarem jest obłędna. Spróbujcie sami

 

Rabarbarowa szarlotka
Wydruk przepisu
Rabarbarowa szarlotka
Wydruk przepisu
Składniki
Sposób przygotowania
Ciasto kruche
  1. Zimne masło ścieram na tarce i mieszam z mąką. Dodaję jajka i cukier puder. Zagniatam, owijam folią i wkładam na 30 minut do lodówki.
  2. Ciasto dzielę według proporcji 1/3 i 2/3. Większą część rozwałkowuję i przekładam do blachy nasmarowanej masłem i oprószonej mąką. Piekarnik rozgrzewam do 180 stopni
Owoce
  1. Jabłka i rabarbar obieram i kroję - jabłka w cząstki, a rabarbar w plasterki.
  2. Owoce wkładam na patelnię, dodaję odrobinę wody około 50 ml, dodaję cukier i cynamon. Podsmażam przez około 15 minut, aż owoce zmiękną i puszczą sok.
  3. Na przygotowane wcześniej ciasto nakładam owoce i piekę około 40 minut. Wyjmuję ciasto z piekarnika i na tarce o grubych oczkach ścieram pozostałą (mniejszą) część ciasta na kruszonkę.
  4. Wkładam do piekarnika na kolejne 20 minut.
  5. Smacznego!

Tarta rabarbarowo migdałowa

jemsession rabarbar ciasto migdaly orzechy

 

Gdy tylko na ryneczku koło nas pojawia się rabarbar od razu piekę tą tartę – jest bardzo prosta w przygotowaniu i cudownie słodko-kwaśna w smaku.

Tarta rabarbarowo migdałowa
Wydruk przepisu
Czas przygotowania
60 minut
Czas przygotowania
60 minut
Tarta rabarbarowo migdałowa
Wydruk przepisu
Czas przygotowania
60 minut
Czas przygotowania
60 minut
Składniki
Składniki na ciasto
Składniki na masę
Składniki na masę rabarbarową
Sposób przygotowania
  1. Z podanych składników zagniatam ciasto. Dużo łatwiej jest mi je zagnieść kiedy zimne masło zetrę na tarce o dużych oczkach.
  2. Następnie rozwałkowuję ciasto i wylepiam nim tortownicę i wstawiam na 10 minut do nagrzanego do temperatury 180 stopni piekarnika
  3. Rabarbar myję, obieram ze skórki i kroję na około 1 cm kawałki. Mieszam z cukrem i gotuję z niewielką ilością wody aż rabarbar puści sok.
  4. Masło ucieram z cukrem, jajkiem, migdałami i orzechami - jeśli macie tylko migdały lub tylko orzechy tarta też wyjdzie obłędna.
  5. Odcedzam rabarbar i wykładam go na podpieczony spód. Następnie wylewam masę maślano-migdałową i piekę przez pół godziny w temperaturze 180 stopni
  6. Smacznego!