Bułeczki porowo-cebulowe z fetą

buleczki porowe, cebula, por, feta, przepis, jemsession

Nigdy nie byłam fanką pora, ale te bułeczki bardzo mnie do niego przekonały. Przepis prosty, bułeczki pyszne i podbijają serca wszystkich, którzy ich spróbują. Jeśli wyjdą trochę za suche można dodać do nich sos czosnkowy – pasuje idealnie 🙂

Bułeczki porowo-cebulowe z fetą
Wydruk przepisu
Czas przygotowania
80 minut
Czas przygotowania
80 minut
Bułeczki porowo-cebulowe z fetą
Wydruk przepisu
Czas przygotowania
80 minut
Czas przygotowania
80 minut
Składniki
Ciasto
Farsz
Sposób przygotowania
  1. Kroję pora w paski, a cebulę w talarki i podsmażam na oliwie. Do przestudzonych składników dodaję pokrojony w kostkę ser feta, dodaję sól i pieprz.
  2. Podgrzewam mleko i mieszam je z drożdżami oraz cukrem i odrobiną mąki. Zostawiam rozczyn w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
  3. Do miski przesiewam mąkę, dodaję przyprawy, jajko, wodę i oliwę oraz wyrośnięty zaczyn I zagniatam ciasto. Zostawiam na około 30 minut do wyrośnięcia.
  4. Ciasto rozwałkowuję i rozkładam na nim farsz, następnie zawijam ciasto w roladę i kroję na kawałki o grubości 1 cm. Układam na wysmarowanej blasze w pewnej odległości od siebie tak żeby podczas pieczenia bułeczki się nie posklejały.
  5. Ułożone bułeczki posypuję startym na tarce żółtym serem i smaruję białkiem, żeby nabrały ładnego koloru i wkładam do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na około 20 minut.
  6. Smacznego!