Orzechowiec z kaszą manną

ciasto greckie, orzechy, jemsession, kasza manna

Dzisiaj ciasto trochę nietypowe bo z kaszą manną. Długo szukałam przepisu, gdzie właśnie do ciasta zostałabym użyta kasza. Okazało się, że w przepisie na tradycyjny grecki smakołyk kasza jest właśnie jednym z głównych składników.

Orzechowiec z kaszą manną
Wydruk przepisu
Orzechowiec z kaszą manną
Wydruk przepisu
Składniki
Składniki na syrop
Sposób przygotowania
  1. Masło roztapiam na patelni i odkładam by ostygło. Jajka ubijam z cukrem i stopniowo dodaję masło, kaszę oraz mąkę z proszkiem do pieczenia.
  2. Gdy składniki się dobrze połączą dodaję orzechy i znowu mieszam.
  3. Formę smaruję masłem i przelewam do niej ciasto tak by równomiernie się rozłożyło. Wstawiam na 30-40 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.
  4. W międzyczasie przygotowuję syrop. Gotuję wodę z cukrem i cynamonem około 10-15 minut, a następnie dodaję sok wyciśnięty z pomarańczy,
  5. Gdy ciasto ostygnie zalewam je obficie syropem. Moje ciasto ładnie wyrosło i polanie syropem byłoby trudne dlatego pokroiłam ciasto na kawałki i dopiero wtedy zalałam syropem dzięki czemu każdy kawałek dobrze nasiąkł.
  6. Smacznego!

Sernik marchewkowo-ananasowy

sernik, marchewka, ananas, jemsession

Gdybym miała wskazać moje ulubione ciasto na jednym z pierwszych miejsc znalazłby się sernik. Najlepszy sernik piekła moja babcia – z dwóch kostek masła, 12 jaj, jeden kawałek powodował, że cukier podnosił się na dobre kilka godzin i przyjemnie dodawał energii.. Dzisiaj moje nowe odkrycie sernikowe – wymaga trochę pracy ale efekt jest zniewalający.

Sernik marchewkowo-ananasowy
Wydruk przepisu
Sernik marchewkowo-ananasowy
Wydruk przepisu
Składniki
Masa serowa
Krem na wierzch
Sposób przygotowania
Marchewkowy spód
  1. Przed rozpoczęciem pracy wyjmuję wszystkie produkty z lodówki by trochę się ogrzały. Przesiewam mąkę razem z cukrem waniliowym, proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem i wszystko razem mieszam.
  2. Ubijam jajka (2 sztuki) razem z cukrem aż masa będzie gładka, jednolita. Do masy dodaję rozpuszczone maslo (po roztopieniu na patelni chwilę czekam aż masło się ochłodzi). Do masy jajecznej dodaję marchewkę, ananasa i orzechy i mieszam delikatnie łyżką.
  3. Dodaję zawartość miski z mąką i resztą sypkich składników i mieszam. Wkładam do formy - spód wykładam papierem natomiast boki mocno smaruję masłem - i wkładam do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na 30 minut (do tzw. suchego patyczka).
Masa serowa
  1. W misie miksera przez około 2-3 minuty miksuję na jednolitą masę ser, mascarpone, mąkę i cukier. Dodaję po jednym jajka i miksuję przez około 15-30 sekund przed dodaniem kolejnego jajka. Następnie dodaję śmietankę i wylewam masę na upieczony i ostudzony spód.
  2. Wkładam do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i piekę przez 15 minut. Po tym czasie zmniejszam temperaturę do 120 stopni i piekę jeszcze 90 minut.
Krem
  1. Mieszam wszystkie składniki razem i smaruję kremem sernik, a następnie piekę przez kolejne 15 minut. Zostawiam sernik do wystygnięcia w piekarniku.
  2. Smacznego!

Dyniowe ciasto nie tylko na Halloween

dynia ciasto dyniowe proste szybkie przepis

Dzisiaj szybki przepis na ciasto dyniowe. W końcu zbliża się Halloween i gdyby nie udało wam się przygotować dyniowego maszkarona, zawsze warto w zanadrzu mieć dyniowe ciasto gdy przyjdą dzieciaki po „cukierek albo psikus”.

 

Dyniowe ciasto nie tylko na Halloween
Wydruk przepisu
Czas przygotowania
2 godziny
Czas przygotowania
2 godziny
Dyniowe ciasto nie tylko na Halloween
Wydruk przepisu
Czas przygotowania
2 godziny
Czas przygotowania
2 godziny
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Wpierw przygotowuję mus z dynii. Piekarnik nagrzewam do 200 stopni. W tym czasie kroję dynię na mniejsze kawałki i usuwam pestki. Kładę na blaszce skórką do dołu i piekę około godziny. Gdy dynia ostygnie łyżką wygarniam miąższ i miksuję na mus.
  2. Tortownicę smaruje masłem i wykładam papierem do pieczenia. W garnku rozpuszczam masło z cukrem trzcinowym i waniliowym.
  3. Dodaję masę maślano-cukrową do musu dyniowego i wbijam do środka jeszcze żółtka.
  4. Mąkę przesiewam razem z proszkiem do pieczenia i powoli partiami dodaję do musu dyniowego cały czas delikatnie mieszając.
  5. Białka ubijam na sztywną pianę i mieszam razem z musem dyniowym. Wylewam do tortownicy i wstawiam na 40 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
  6. Smacznego!

Ciasto śliwkowo – orzechowe

sliwki orzechy laskowe ciasto I przyszła jesień… a z nią oprócz chłodu i szarugi, jesienne pyszności – śliwki, dynie, orzechy.. Gdy ostatnio odwiedziłam moich teściów i zobaczyłam podłogę w ich piwnicy wysypaną zebranymi orzechami laskowymi pomyślałam, że byłby to istny raj dla każdej wiewiórki, która szuka schronienia na zimę.. Sama także zakosiłam niemałą porcję tych smakołyków i dlatego dzisiaj przyszedł czas na ciasto orzechowo- śliwkowe.

Ciasto śliwkowo - orzechowe
Wydruk przepisu
Ciasto śliwkowo - orzechowe
Wydruk przepisu
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Mąkę przesiewam i dodaję proszęk do pieczenia. Masło ścieram na tarce i dodaję do mąki. Następnie dodaję jajko i pół szklanki zmielonych orzechów.
  2. Zagniatam ciasto i wstawiam do zamrażalnika na 30 minut.
  3. Tortownicę smaruję masłem i wysypuję mąką. Rozwałkowuję ciasto i układam na nim ciasno śliwki (wcześniej je myję, kroję i usuwam pestki).
  4. Śmietankę miksuję z cukrem trzcinowym i resztą zmielonych orzechów i wylewam masę na śliwki.
  5. Piekę 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
  6. Smacznego!

Śliwkowe ciasto z bezą

ciasto śliwki beza

Kolejne popisy weekendowe ..tym razem proste i szybkie ciasto ze śliwkami i bezą, którą uwielbiam.

Śliwkowe ciasto z bezą
Wydruk przepisu
Czas przygotowania
30 minut
Czas gotowania
60 minut
Czas przygotowania
30 minut
Czas gotowania
60 minut
Śliwkowe ciasto z bezą
Wydruk przepisu
Czas przygotowania
30 minut
Czas gotowania
60 minut
Czas przygotowania
30 minut
Czas gotowania
60 minut
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Masło ucieram z cukrem trzcinowym. Pod koniec ucierania dodaję żółtka.
  2. Przesiewam mąkę i proszek do pieczenia i dodaję do masy.
  3. Mieszam wszystko aż uzyskam konsystencję kruszonki. Część ciasta zostawiam do dekoracji wierzchu, a resztę wykładam na wysmarowaną masłem blaszkę.
  4. Ciasto dociskam do blaszki i nakładam śliwki skórką do ciasta (bez pestek, pokrojone na połówki).
  5. Śliwki posypuję cukrem waniliowym wymieszanym z cynamonem.
  6. Białka ubijam na sztywną masę, stopniowo dodając do nich cukier. Gdy piana jest dostatecznie ubita układam ją równomiernie na śliwkach a nastepnie rozkładam resztę pozostałej kruszonki w tych miejscach gdzie nie ma bezy.
  7. Ciasto wstawiam do nagrzanego piekarnika na 180 stopni na około 20 minut. Po upływie tego czasu zmniejszam temperaturę do 160 stopni i piekę jeszcze przez kolejne 40 minut.
  8. Smacznego!