Pascha nie tylko na Wielkanoc

jemsession,pascha,rodzynki,ser,migdały,orzechy,maslo

Pomysł by zrobić paschę pojawił się już dobre kilka lat temu podczas wycieczki do Kazimierza, gdzie jadłam najlepszą w życiu paschę w restauracji „U fryzjera”. Czas mijał, ale dla mnie wciąż pascha stanowiła swoisty Everest możliwości kulinarny, aż do czasu gdy trafiłam na ten przepis. Nie tylko jest dość prosty, ale także nie zabiera tyle czasu.

Pascha nie tylko na Wielkanoc
Wydruk przepisu
Pascha nie tylko na Wielkanoc
Wydruk przepisu
Sposób przygotowania
  1. Rodzynki zalewam wrzątkiem i odcedzam po około 5 minutach.
  2. Ser mielę trzykrotnie - naprawdę warto, bo masa ma później zupełnie inna, gładszą konsystencję.
  3. W mikserze ucieram miękkie masło z cukrem i powoli dodaję po kolejno żółtka i ser. Następnie dodaję zmielone migdały, orzechy, skórkę pomarańczową i rodzynki.
  4. Na garnku kładę sitko, które wyścielam wilgotną gazą(tak by końce gazy były poza sitem) i na nią nakładam przygotowaną masę. Brzegi gazy zawijam i przykrywam masę serową. Sito dociskam talerzykiem odpowiedniej wielkości.
  5. Wkładam na całą noc do lodówki.Rozwijam gazę i przekładam paschę na półmisek. Dekoruję orzechami i skórką pomarańczową.
  6. Smacznego!

Sernik marchewkowo-ananasowy

sernik, marchewka, ananas, jemsession

Gdybym miała wskazać moje ulubione ciasto na jednym z pierwszych miejsc znalazłby się sernik. Najlepszy sernik piekła moja babcia – z dwóch kostek masła, 12 jaj, jeden kawałek powodował, że cukier podnosił się na dobre kilka godzin i przyjemnie dodawał energii.. Dzisiaj moje nowe odkrycie sernikowe – wymaga trochę pracy ale efekt jest zniewalający.

Sernik marchewkowo-ananasowy
Wydruk przepisu
Sernik marchewkowo-ananasowy
Wydruk przepisu
Składniki
Masa serowa
Krem na wierzch
Sposób przygotowania
Marchewkowy spód
  1. Przed rozpoczęciem pracy wyjmuję wszystkie produkty z lodówki by trochę się ogrzały. Przesiewam mąkę razem z cukrem waniliowym, proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem i wszystko razem mieszam.
  2. Ubijam jajka (2 sztuki) razem z cukrem aż masa będzie gładka, jednolita. Do masy dodaję rozpuszczone maslo (po roztopieniu na patelni chwilę czekam aż masło się ochłodzi). Do masy jajecznej dodaję marchewkę, ananasa i orzechy i mieszam delikatnie łyżką.
  3. Dodaję zawartość miski z mąką i resztą sypkich składników i mieszam. Wkładam do formy - spód wykładam papierem natomiast boki mocno smaruję masłem - i wkładam do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na 30 minut (do tzw. suchego patyczka).
Masa serowa
  1. W misie miksera przez około 2-3 minuty miksuję na jednolitą masę ser, mascarpone, mąkę i cukier. Dodaję po jednym jajka i miksuję przez około 15-30 sekund przed dodaniem kolejnego jajka. Następnie dodaję śmietankę i wylewam masę na upieczony i ostudzony spód.
  2. Wkładam do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i piekę przez 15 minut. Po tym czasie zmniejszam temperaturę do 120 stopni i piekę jeszcze 90 minut.
Krem
  1. Mieszam wszystkie składniki razem i smaruję kremem sernik, a następnie piekę przez kolejne 15 minut. Zostawiam sernik do wystygnięcia w piekarniku.
  2. Smacznego!