Harira – marokańska zupa z ciecierzycy

harira, zupa, prosta,soczewica, ciecierzyca, chilli, kolendra, szafran, jemsession

Na jutro zapowiadają pogorszenie pogody warto więc pomyśleć o rozgrzewającej zupie. Taką zupą jest harira – cudownie rozgrzewająca, aromatyczna i lekko pikantna. Robiłam już zupy z ciecierzycy i soczewicy ale ta wersja jest  wyjątkowo intensywny smak dzięki sporej ilości kuminu, cynamonu i szafranu.

Harira - marokańska zupa z ciecierzycy
Wydruk przepisu
Harira - marokańska zupa z ciecierzycy
Wydruk przepisu
Sposób przygotowania
  1. Dzień wcześniej namaczam ciecierzycę.
  2. Ciecierzycę gotuję razem z 1 ząbkiem czosnku i 1 łyżeczką soli. Kroję mięso na małe kawałki i podsmażam na rozgrzanej oliwie.
  3. Do mięsa dodaję drobno pokrojoną cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę. W moździerzu ucieram imbir, kumin, kurkumę, chilli i szafran i dodaję do mięsa. Dokładam również laskę cynamonu. Smażę kilka minut.
  4. Wlewam bulion i 1 litr wody, dodaję pomidory w puszce, soczewicę i prokrojone w plasterki marchewki i gotuję około 15 minut. Następnie dodaje ugotowaną ciecierzycę, wlewam sok z cytryny i gotuję kolejne 10 minut. Wyjmuję laskę cynamonu.
  5. Doprawiam solą i pieprzem, przed podaniem dekoruję posiekaną kolendrą,
  6. Smacznego!

Szakszuka czyli jajko w pomidorach

szakszuka,jemsession,jajko,pomidory,papryka

W końcu udało nam się urządzić balkon – posadzić lawendę, kupić duże poduchy do siedzenia i stolik – co nie było łatwe bo nasz balkon jest z tych raczej mikroskopijnych.. Aby uczcić zakończenie balkonowych prac zaplanowaliśmy na sobotę pierwsze tarasowe śniadanko. Niestety jak to bywa w Polsce pogoda nie zachęcała do siedzenia na balkonie o godzinie 9 rano, a jak już to otulając się grubym kocem. Pogoda pogodą ale ze śniadanka nie mieliśmy zamiaru rezygnować zwłaszcza ze pyszna szakszuka już prawie była gotowa.

Szakszuka to można powiedzieć rodzaj jajka sadzonego w pomidorach i papryce (ale może być też z bakłażanem czy cukinią). Zachęcam Was do spróbowania – niby to tylko jajko z pomidorami, ale tak pyszne, że wylizuje się talerz 🙂

 

Szakszuka czyli jajko w pomidorach
Wydruk przepisu
Szakszuka czyli jajko w pomidorach
Wydruk przepisu
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Cebulę i paprykę kroję w kostkę. Czosnek przeciskam przez praskę.
  2. Na rozgrzanej oliwie podsmażam około 10 minut cebulę czosnek i paprykę.
  3. Dodaję pomidory z puszki razem z sokiem i smażę, aż sok zmniejszy swoja objętość o około połowę -trwa to około 10 minut.
  4. Dodaję kumin, sól i pieprz. Wbijam jajka, tak aby się nie rozlały i przykrywam patelnię pokrywką. Smażę około 5-7 minut aż jajka się zetną (można krócej, ja lubię jak żółtko nie pływa)
  5. Można udekorować kolendra lub szczypiorkiem.
  6. Smacznego!

Lahmacun – Turecka pizza

LAHMACUN, PIZZA, MIĘSO MIELONE, JEMSESSION

Turcja to dla mnie kraina obfitości jeśli chodzi o inspiracje i doznania kulinarne. Nic dziwnego więc, że roczny pobyt tam kosztował mnie dodatkowe 10 kg 🙂 ale ile pysznych rzeczy przy okazji zasmakowałam to moje. Dzisiaj przepis na lahmacun, to taki trochę podpłomyk, trochę pizza. Idealna na śniadanie, na szybką przekąskę czy właśnie gdy macie już dość pizzy i chcecie spróbować czegoś nowego

Afiyet olsun! (Smacznego!)

Lahmacun - Turecka pizza
Wydruk przepisu
Czas przygotowania
60 minut
Czas przygotowania
60 minut
Lahmacun - Turecka pizza
Wydruk przepisu
Czas przygotowania
60 minut
Czas przygotowania
60 minut
Składniki
Składniki na ciasto
Składniki na farsz
Sposób przygotowania
Ciasto
  1. Mąkę przesiewam i mieszam z solą. Drożdże mieszam z ciepłą wodą i cukrem i zostawiam na chwilę by drożdże zaczęły działać.
  2. Zaczyn przelewam do miski z mąką i mieszam składniki ze sobą. Na koniec dodaję oliwę i zaczynam wyrabiać ciasto ręka, aż będzie gładkie i elastyczne. Ciasto odkładam w ciepłe miejsce, przykrywam ściereczką i zostawiam na około 30 minut aż ciasto podwoi swoją objętość.
Farsz
  1. Zgniatam w prasce czosnek i mieszam z mięsem. Doprawiam solą i drobno rozgniecioną papryczką.
  2. Cebule i paprykę siekam i łączę z mięsem. Dodaję pomidory z puszki. Wszystko mieszam w mikserze.
  3. Wyrośnięte ciasto kładę na stolnicy i dzielę na około 8 części (z tej ilości powinno wyjść około 8 lahmacunów - zwłaszcza, że ciasto powinno być bardzo cienko rozwałkowane) z których formuję kule.
  4. Każdą z kul rozwałkowuję na stolnicy i wykładam ciastem oprószoną mąką blaszkę (może być taka do tarty bo pomaga zachować owalny kształt). Na ciasto kładę nadzienie i wkładam na około 10-12 minut do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni.
  5. Placuszki powinny być  cienkie i chrupkie po upieczeniu. Po upieczeniu posypuję pietruszką, kolendrą i skrapiam sokiem z cytryny .
  6. Smacznego!

Pikantna zupa z soczewicy

soczewica,papryczka,zupa,czosnek

Rośliny strączkowe często witają na moim stole. Latem zajadam się bobem, w międzyczasie robię hummus z ciecierzycy, a z soczewicy pastę do smarowania chleba. Niedawno odkryłam, że soczewica świetnie sprawdza się w zupie, zwłaszcza jeśli lubicie kremowe, gęste zupy.

Pikantna zupa z soczewicy
Wydruk przepisu
Czas przygotowania
40 minut
Czas przygotowania
40 minut
Pikantna zupa z soczewicy
Wydruk przepisu
Czas przygotowania
40 minut
Czas przygotowania
40 minut
Składniki
Sposób przygotowania
  1. W garnku na oliwie podsmażam drobno posiekaną cebulę i czosnek i papryczkę. W moździerzu ucieram kumin i kolendrę i dodaję do cebuli.
  2. Opłukuję soczewicę i dodaję razem z pomidorami, marchewką pokrojoną w talarki i ziemniakami do cebuli. Następnie dolewam bulion i gotuję aż warzywa będą miękkie (około 30-40 minut)
  3. Doprawiam solą i pieprzem. Czekam aż zupa ostygnie i blenduje ją na gładką masę.
  4. Smacznego!

Gulasz z żołądków drobiowych

zoladki, gulasz, jemsession, pomidoryWiem, że nie wszyscy są fanami podrobów ja natomiast nie mogę się im oprzeć. Od jakiegoś czasu polowałam na żołądki, ale niestety zazwyczaj kończyło się to fiaskiem. W pracujące dni tygodnia rzeźnik był albo jeszcze zamknięty, albo gdy wracałam po pracy już zamknięty. A niestety do rannych ptaszków nie należę więc zazwyczaj w sobotę też nie wstawałam skoro świt by stanąć w kolejce do rzeźnika i zakupić żołądki. Z tego powodu zazwyczaj gdy w godzinach około południowych pojawiałam się w sklepie i pytałam o żołądki, pani patrzyła na mnie z politowaniem i mówiła: o tej porze to już dawno nie ma. Ale tym razem się udało! Żołądki są, czas więc na gulasz!

Gulasz z żołądków drobiowych
Wydruk przepisu
Czas przygotowania
2 godziny
Czas przygotowania
2 godziny
Gulasz z żołądków drobiowych
Wydruk przepisu
Czas przygotowania
2 godziny
Czas przygotowania
2 godziny
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Żołądki myję, kroję i gotuję około godziny w wodzie z zielem angielskim, liściem laurowym, solą i pieprzem. Wody dodaję tyle by przykryła w całości żołądki. Gotuję żołądki aż zmiękną.
  2. Cebulę i czosnek drobno siekam i podsmażam na patelni na maśle. Dodaję również drobno posiekaną papryczkę oraz świeże pomidory drobno pokrojone.
  3. Do żołądków dodaję podsmażone warzywa oraz pomidory z puszki, majeranek i duszę około 30 minut na małym ogniu.
  4. Smacznego!

Ośmiornica w ostrym pomidorowym sosie

 

ośmiornica pomidory czosnek chilliDzisiaj stoczyłam kulinarną bitwę z przedstawicielem rodziny krakenów. Moja ośmiornica co prawda nie była takich rozmiarów jak przywołany powyżej mityczny stwór, ale wymyślenie jak wydobyć jej smak i zachować jej sprężystość to nie lada wyczyn.

Ośmiornica od dłuższego czasu czekała na tą chwilę. Gdy przekonałam się, że można w markecie kupić całkiem niezłej jakości i w całkiem atrakcyjnej cenie całą ośmiornicę, przynajmniej raz na jakiś czas staram się przygotować jakieś cudeńko z tego pięknego głowonoga. W Polsce nadal owoce morza nie są zbyt popularne i wiem, że dla części osób wydają się wręcz obrzydliwe. Kochani dobrze przygotowane krewetki, ośmiornice czy kalmary to raj dla podniebienia i warto gdy jesteście za granicą korzystać z tych darów natury.

Ośmiornica w ostrym pomidorowym sosie
Wydruk przepisu
Ośmiornica w ostrym pomidorowym sosie
Wydruk przepisu
Składniki
Przygotowanie ośmiornicy
Sos
Sposób przygotowania
  1. Do garnka wlewam tyle wody, że ośmiornica jest w całości zakryta, dodaję cebulę, czosnek, liście laurowe i papryczki i gotuję aż cebula zmięknie
  2. Siekam czosnek, cebulę, papryczkę i podsmażam na oliwie. Dodaję pomidory i dalej podsmażam.
  3. Gdy ośmiornica jest gotowa kroję ją na mniejsze kawałki i wrzucam do sosu i dodaję trochę wywaru, żeby uzyskać lepszą konsystencję i smak.
  4. Posypuję drobno posiekaną kolendrą.
  5. Smacznego!

Pikantna wątróbka w sosie pomidorowym

IMG_0715Trochę czasu zabrało mi przekonanie się do podrobów zwłaszcza, że zawsze kojarzyły mi się z przedszkolnym jedzeniem gdzie wątróbka  zwykle była gumowata  i bez smaku. Ale dziś już wiem, że odpowiednio przygotowane podroby to prawdziwy delikates.

Pikantna wątróbka w sosie pomidorowym
Wydruk przepisu
Czas przygotowania
30 minut
Czas przygotowania
30 minut
Pikantna wątróbka w sosie pomidorowym
Wydruk przepisu
Czas przygotowania
30 minut
Czas przygotowania
30 minut
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Kroję drobno cebulkę i podsmażam ją na oleju tak by się zezłociła.
  2. Wątróbkę myję i osuszam, a następnie kroje na kawałki i dodaję do cebulki.
  3. Pod koniec smażenia dodaję papryczkę jalapeno i przeciśnięty przez praskę czosnek.
  4. Pomidory z puszki mielę mikserem i dodaję do wątróbki. Dodaję sosu sojowego i mąki i czekam aż się zagotuje.
  5. Doprawiam solą i pieprzem
  6. Smacznego!

Aromatyczne curry z kurczakiem

Kuchnia indyjska zachwyca kolorami, rozmaitością przypraw i aromatów. Oglądaliście film „Smak curry”? Jeśli nie to musicie koniecznie go obejrzeć. Zawsze byłam fanką kuchni indyjskiej, ale po obejrzeniu tego filmu jedyne o czym człowiek marzy to aromatyczne curry.
armoatyczne curry z kurczakiem proste szybkie imbir

Aromatyczne curry z kurczakiem
Wydruk przepisu
Aromatyczne curry z kurczakiem
Wydruk przepisu
Składniki
Sposób przygotowania
  1. W moździerzu ucieram imbir, czosnek, kolendrę w ziarnach i dodaję 1 łyżkę wody.
  2. Obieram i kroję warzywa - cebulę i papryczkę chilli w piórka, marchewkę i cukinię w słupki. Kurczaka myję i kroję w kosteczkę.
  3. Rozgrzewam na patelni oliwę, dodaję paprykę, pastę curry oraz masę z moździerza i przesmażam dwie minuty.
  4. Następnie dodaję mleko kokosowe (pamiętaj by przed użyciem wstrząsnąć mleko by było odpowiednio zmieszane) i pomidory w puszcze. Gotuję wszystko 5 minut.
  5. Następnie dodaję cebulę i mięso - gotuje wszystko 10 minut.
  6. A następnie dodaję resztę warzyw i gotuję kolejne 10 minut.
  7. W międzyczasie gotuję ryż.
  8. Curry przyozdabiam świeżą kolendrą
  9. Smacznego!