Niekończąca się zima sprawia, że mam ochotę na więcej słodkich smakołyków co kończy się tym, że oprócz standardowego ciasta weekendowego piekę też ciasto w ciągu tygodnia. Zwykle nie mam tyle czasu by czekać aż ciasto wyrośnie czy kompletów skomplikowaną listę składników wtedy z pomocą przychodzi ciasto francuskie. Co prawda na mojej liście planów na 2018 jest przygotowanie własnego domowego ciasta francuskiego ale koniec roku jeszcze daleko 🙂 a ciasto francuskie czeka w sklepowej lodówce.
Składniki
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 5 pomarańczy
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
- cukier do smaku
- 1 roztrzepane jajko
Sposób przygotowania
- Pomarańcze dokładnie obieram nożem tak by nie pozostawić białej skórki i następnie krój na dość grube plastry.
- Ciasto francuskie rozkładam na blaszce i rozwałkowuję i posypujemy mąką kukurydzianą. Układam na wierzchu plastry pomarańczy i posypuję cukrem.
- Boki ciasta zawijam i smaruje białkiem rozkłóconym z żółtkiem. Wkładam do piekarnika rozgrzanego na 200 stopni na 30 minut.
- Smacznego!