Śledzie w oliwie

sledzie w oliwie, jemsession

Święta coraz bliżej czas zacząć powoli kuchenne przygotowania i przejrzeć co dobrego można by zjeść. W mojej rodzinie jest kilka potraw, które obowiązkowo muszą znaleźć się w menu. Jedną z nich są właśnie śledzie. Nie wiem na czym polega ich magia ale zawsze znajdzie się miejsce na jeszcze jeden kawałaczek nawet gdy mówisz sobie, że nie ma mowy nic już więcej nie jesz 🙂

Śledzie w oliwie
Wydruk przepisu
Śledzie w oliwie
Wydruk przepisu
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Śledzie opłukuję i kroję na mniejsze kawałki. Kroję w drobną kostkę cebulę, ogórki i w trochę większe kawałki paprykę.
  2. Mieszam cebulę, ogórki i paprykę ze śledziami. Dodaję czosnek wyciśnięty przez praskę, ziele angielskie, liść laurowy oraz sól i pieprz. Odstawiam na około godzinę by śledzie się przegryzły.
  3. Przekładam do słoika i zalewam oliwą - około 4 łyżek na słoik.
  4. Smacznego!