Nie ma jak domowy pasztet

pasztet watrobka wolowina

Ostatnio soboty spędzamy głównie w kuchni. Po wakacyjnych weekendach poza domem przyszedł czas by trochę więcej pogotować i poeksperymentować kulinarnie. Tym razem padło na pasztet.

Nie ma jak domowy pasztet
Wydruk przepisu
Czas przygotowania
2,5 godziny
Czas przygotowania
2,5 godziny
Nie ma jak domowy pasztet
Wydruk przepisu
Czas przygotowania
2,5 godziny
Czas przygotowania
2,5 godziny
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Kroję drobno cebulę i czosnek i następnie podsmażam na oliwie. Potem dodaję pokrojoną wołowinę i dalej podsmażam.
  2. Dodaję pozostałe warzywa i przyprawy i dodaję tyle wody by zakryła wszystkie składniki. Gotuję wywar tak długo (około godziny) aż woda praktycznie odparuje. Czekam aż mięso i warzywa ostygną i następnie mielię wszystko w maszynce.
  3. Wątróbkę myję, kroję, zalewam wrzącą wodą i zostawiam tak na kilka minut żeby wątróbka się zaparzyła. Odcedzam i mielę wątróbkę, a następnie dodaję resztę już zmielonego mięsa i mielę wszystko jeszcze dwa razy.
  4. Dodaję jajka, oliwę i miksuję wszystko razem.
  5. Formę grubo smaruję masłem i równie szczodrze obsypuję bułką tartą. Przekładam masę do formy i piekę w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 1 godzinę.
  6. Smacznego!

Ośmiornica w ostrym pomidorowym sosie

 

ośmiornica pomidory czosnek chilliDzisiaj stoczyłam kulinarną bitwę z przedstawicielem rodziny krakenów. Moja ośmiornica co prawda nie była takich rozmiarów jak przywołany powyżej mityczny stwór, ale wymyślenie jak wydobyć jej smak i zachować jej sprężystość to nie lada wyczyn.

Ośmiornica od dłuższego czasu czekała na tą chwilę. Gdy przekonałam się, że można w markecie kupić całkiem niezłej jakości i w całkiem atrakcyjnej cenie całą ośmiornicę, przynajmniej raz na jakiś czas staram się przygotować jakieś cudeńko z tego pięknego głowonoga. W Polsce nadal owoce morza nie są zbyt popularne i wiem, że dla części osób wydają się wręcz obrzydliwe. Kochani dobrze przygotowane krewetki, ośmiornice czy kalmary to raj dla podniebienia i warto gdy jesteście za granicą korzystać z tych darów natury.

Ośmiornica w ostrym pomidorowym sosie
Wydruk przepisu
Ośmiornica w ostrym pomidorowym sosie
Wydruk przepisu
Składniki
Przygotowanie ośmiornicy
Sos
Sposób przygotowania
  1. Do garnka wlewam tyle wody, że ośmiornica jest w całości zakryta, dodaję cebulę, czosnek, liście laurowe i papryczki i gotuję aż cebula zmięknie
  2. Siekam czosnek, cebulę, papryczkę i podsmażam na oliwie. Dodaję pomidory i dalej podsmażam.
  3. Gdy ośmiornica jest gotowa kroję ją na mniejsze kawałki i wrzucam do sosu i dodaję trochę wywaru, żeby uzyskać lepszą konsystencję i smak.
  4. Posypuję drobno posiekaną kolendrą.
  5. Smacznego!

Grillowana ośmiornica

grillowana ośmiornica

Zawsze gdy jestem w nadmorskim kraju staram się jeść jak najwięcej ryb i owoców morza. Wszelkie morskie stwory mogą się skrywać na wieść o moim przybyciu gdyż jestem ich wielkim amatorem. Jeszcze kilka lat temu w Polsce niemal niemożliwe było dostać nawet mrożone krewetki, dzisiaj praktycznie w każdej większej sieci znajdziemy i krewetki i inne morskie przysmaki.

 

Grillowana ośmiornica
Wydruk przepisu
Najlepsza byłaby świeża, ale może być też mrożona. Zamrożoną ośmiornicę 12 godzin przed przygotowaniem wkładamy do lodówki.
Grillowana ośmiornica
Wydruk przepisu
Najlepsza byłaby świeża, ale może być też mrożona. Zamrożoną ośmiornicę 12 godzin przed przygotowaniem wkładamy do lodówki.
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Ośmiornicę wkładamy do garnka, zalewamy winem i dolewamy tyle wody by przykryła ją w całości. Wodę solimy Ośmiornicę gotujemy około 1 godzin - do uzyskania miękkości. Ośmiornicę obracamy do jakiś czas.
  2. Kroimy drobno cebulę, czosnek i papryczkę chilli. Rozgrzewamy oliwę na patelni i podsmażamy warzywa przez około 3 minuty. Następnie dodajemy sok z limonki
  3. Po ugotowaniu ośmiornicę kroimy na dość duże kawałki i mieszamy z cebulą, czosnkiem i chilli.
  4. Na patelni grillowej ośmiornicę grillujemy około 5 minut. Trzeba pamiętać by co jakiś czas obracać kawałki ośmiornicy by nie przypaliły się
  5. Bagietkę kroimy i grillujemy

Aromatyczne curry z kurczakiem

Kuchnia indyjska zachwyca kolorami, rozmaitością przypraw i aromatów. Oglądaliście film „Smak curry”? Jeśli nie to musicie koniecznie go obejrzeć. Zawsze byłam fanką kuchni indyjskiej, ale po obejrzeniu tego filmu jedyne o czym człowiek marzy to aromatyczne curry.
armoatyczne curry z kurczakiem proste szybkie imbir

Aromatyczne curry z kurczakiem
Wydruk przepisu
Aromatyczne curry z kurczakiem
Wydruk przepisu
Składniki
Sposób przygotowania
  1. W moździerzu ucieram imbir, czosnek, kolendrę w ziarnach i dodaję 1 łyżkę wody.
  2. Obieram i kroję warzywa - cebulę i papryczkę chilli w piórka, marchewkę i cukinię w słupki. Kurczaka myję i kroję w kosteczkę.
  3. Rozgrzewam na patelni oliwę, dodaję paprykę, pastę curry oraz masę z moździerza i przesmażam dwie minuty.
  4. Następnie dodaję mleko kokosowe (pamiętaj by przed użyciem wstrząsnąć mleko by było odpowiednio zmieszane) i pomidory w puszcze. Gotuję wszystko 5 minut.
  5. Następnie dodaję cebulę i mięso - gotuje wszystko 10 minut.
  6. A następnie dodaję resztę warzyw i gotuję kolejne 10 minut.
  7. W międzyczasie gotuję ryż.
  8. Curry przyozdabiam świeżą kolendrą
  9. Smacznego!