Kaszotto z mięsem mielonym i szpinakiem

jemsession, kaszotto, kasza gryczana, wolowina, mielone, szpinak

Ostatnio staram się jeść mniej makaronów chociaż uwielbiam je za smak, szybkość i prostotę w przygotowaniu, a także to że są idealną bazą do wielu potraw. Okazuje się, że kasze z dużym powodzeniem zastępują makaron, też nie zajmują wiele czasu, a do tego są zdrowsze.. Nic tylko dopisać kaszę do listy zakupów

Kaszotto z mięsem mielonym i szpinakiem
Wydruk przepisu
Kaszotto z mięsem mielonym i szpinakiem
Wydruk przepisu
Składniki
Sposób przygotowania
  1. U mnie ta ilość składników starczyła na 4 porcje.
  2. Cebulę i czosnek drobno siekam i podsmażam na 2 łyżkach rozgrzanej oliwy na dużej patelni.
  3. Marchewkę ścieram na tarce o grubych oczkach i smażę razem z cebulą i czosnkiem. Warzywa przesuwam na patelni i dodaję mięso. Dodaję resztę oliwy, sól i paprykę ostrą i przesmażam mięso przez około 2-3 minuty.
  4. Mieszam mięso z warzywami, dodaję kaszę (wysypuję ją z torebek). Zalewam wszystko bulionem, dodaję sos sojowy, kurkumę i kolendrę i gotuję przez około 15 minut, od czasu do czasu mieszając.
  5. Po tym czasie dodaję posiekany szpinak i gotuję jeszcze około 2-3 minuty.
  6. Smacznego!

Suszona wołowina czyli beef jerky po polsku..

 

beef jerky suszona wolowina

Beef jerky towarzyszło nam podczas podróży przez Stany Zjednoczone. Mała przekąska dawała energii i na dość długi czas pozwalała zapomnieć o głodzie.. Po powrocie do Polski beef jerky poszło w zapomnienie – dla mnie był to typowy przysmak amerykański, nie myślałam, że można go równie dobrze przygotować w Polsce, w zaciszu własnego domu.

Kilka tygodni temu moja koleżanka z pracy podczas lunchu powiedziała, że ma taką zagwostkę bo chciałaby zrobić beef jerky w domu ale zastanawia się nad tym czy przygotować je z pół kilograma czy może z dwóch. Jak jeden mąż całą lunchową ekipą odpowiedzieliśmy, że z dwóch, na co Ania zapytała nas – A co jak wyjdzie niedobre? I znów jednogłośna odpowiedź – Wtedy przyniesiesz do pracy 🙂

I tak narodził się pomysł by spróbować przyrządzić beef jerky w domu.. Wyszło dobre ..tak dobre, że nie było co zabierać do pracy 🙂

Suszona wołowina czyli beef jerky po polsku..
Wydruk przepisu
Czas przygotowania
1,5 dnia
Czas przygotowania
1,5 dnia
Suszona wołowina czyli beef jerky po polsku..
Wydruk przepisu
Czas przygotowania
1,5 dnia
Czas przygotowania
1,5 dnia
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Mięso myje, osuszam i wkładam na około 2 godziny do zamrażalnika. Dzięki lekkiemu zmrożeniu mięso będzie dużo łatwiej się kroiło.
  2. Po wyjęciu z zamrażalnika kroję mięso wzdłuż włókien na kawałki o grubości około 1 cm, a następnie na paseczki
  3. W misce przygotowuję marynatę - mieszam sos sojowy, sos Worcestershire, rozgniecione ząbki czosnku, paprykę i tymianek. Dodaję oliwę i następnie mieszam w marynacie mięso i odkładam do lodówki na 24 godziny.
  4. Po tym czasie mięso osuszam i nabijam na patyczki do szaszłyków, a następnie suszę w piekarniku w temperaturze 50 stopni przez około 5 godzin. Beef jerky są gotowe gdy mięso jest suche, ale łatwo ręką można rozerwać je na mniejsze kawałki .
  5. Smacznego!