Bób z jajkiem sadzonym

bob,jajko sadzone,prosty obiad, jemsession, przepis

Zaczął się sezon na bób więc jeśli lubicie to warzywo, macie ochotę na prosty i szybki obiad z jego udziałem to to danie spełnia wszystkie te kryteria. Latem nie chce mi się spędzać tyle czasu w kuchni, lubię gdy mogę przyrządzić smaczny posiłek w krótkim czasie i iść cieszyć się słonecznym dniem. Zazwyczaj moim remedium było jajko sadzone z ziemniakami, ale gdy pod ręką był bób stwierdziłam, że ziemniaki mogą poczekać aż sezon bobowy się zakończy 🙂

Bób z sadzonym jajkiem
Wydruk przepisu
Bób z sadzonym jajkiem
Wydruk przepisu
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Bób myję, a potem wrzucam do osolonego wrzątku i gotuję około 5 minut. Po ugotowaniu odcedzam, przelewam chłodną wodą i obieram ze skórek i mieszam z sokiem z cytryny
  2. Na patelni rozpuszczam masło i wylewam jajka. Staram się by się nie połączyły. Ja lubię gdy żółtko jest ścięte więc trzymam jajka dłużej na patelni.
  3. Na talerz wykładam bób i na nim kładę jajka. Dodaję sól, pieprz i przyprawy.
  4. Smacznego!

Boliwijskie pierogi

saltinas,pierogi,pyszne,latwe,

Od czasu do czasu spotykamy się z naszymi przyjaciółmi i razem gotujemy. Tym razem na tapecie znalazł się przepis na boliwijskie pierogi – saltenas. Przepis pochodzi z przepięknie wydanej książki – Lubię. Atlas z przepisami – warto do niej zajrzeć bo kryje jeszcze wiele innych świetnych pomysłów na dania.

Od kiedy wypróbowaliśmy saltenas gościły u nas już trzykrotnie i zawsze pojawiały się ochy i achy, a pierogi znikały z prędkością światła z talerzy.

Boliwijskie pierogi
Wydruk przepisu
Boliwijskie pierogi
Wydruk przepisu
Składniki
Ciasto
Farsz
Salsa pomidorowa
Sposób przygotowania
Farsz
  1. Na patelni rozgrzewam olej, rozkruszam papryczkę chilli i dodaję posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę podsmażam aż się zarumienią i dodaję przyprawy - kumin i oregano, a następnie mięso.
  2. Smażę mięso do chwili gdy zmieni kolor, dodaję rodzynki i groszek, a następnie pokrojone w kostkę ziemniaki i jajka, oliwki pokrojone w plasterki oraz drobno posiekaną natkę pietruszki. Dodaję ocet balsamiczny, sól i pieprz do smaku i odstawiam do ostygnięcia
Ciasto
  1. W garnku rozgrzewam olej. Do miski przesiewam mąkę i mieszam z gorącym olejem. Po chwili dodaję gorącą wodę, cukier i sól i mieszam składniki.
  2. Następnie dodaje jajka i zagniatam ciasto żeby było gładkie i jednolite. Odstawiam ciasto na 15-20 minut, żeby odpoczęło.
  3. Dzielę ciasto na 20 części i każdą rozwałkowuję na dość spory placek, na który nakładam łyżkę farszu. Zawijam na kształt pieroga i dociskam krawędzie. Układam na blaszce wyłożonej papierem, każdego pieroga maluję jajkiem rozbełtanym z odrobiną mleka i piekę 15 minut w temperaturze 240 stopni.
Salsa
  1. Pomidory i cebulę kroję w kostkę, czosnek przeciskam przez praskę. Dodaję oliwę, sól i pieprz do smaku.
  2. Smacznego!

Zupa z limonką i kurczakiem

zupa,kurczak,limonka,meksyk,jemsession.pl

Dzisiaj pogoda co prawda nie była zbyt sprzyjająca i raczej bliżej jej do do jesiennej pluchy niż gorącego lata, ale na przekór u mnie meksykański skwar i pyszna wersja rosołu z limonką.

Zupa z limonką i kurczakiem
Wydruk przepisu
Zupa z limonką i kurczakiem
Wydruk przepisu
Sposób przygotowania
  1. Kurczaka myję i gotuję w około 2 litrach wody. Usuwam burzyny i dodaję cebulę pokrojoną na ćwiartki, czosnek przeciśnięty przez praskę, liść laurowy oraz sól i pieprz.
  2. Gotuję wywar około 40 minut na małym ogniu, tak by nie doprowadzić do wrzenia.
  3. Wyjmuję kurczaka, studzę go i kroję na mniejsze kawałki. Pamiętajcie także żeby wyjąć liść laurowy.
  4. Cebulę siekam drobno i podsmażam na patelni. Pomidory sparzam i obieram ze skórki, następnie kroję w drobną kostkę i dodaję do cebuli. Dodaję oregano oraz drobno posiekaną papryczkę jalapeno i podsmażam jeszcze około 5 minut.
  5. Cebulę i pomidory dodaję do zupy. Wyciskam sok z dwóch limonek i dodaję go do zupy, pozostałe limonki kroję na cząstki, które wykorzystam do dekoracji przy podawaniu potrawy.
  6. Pokrojonego kurczaka dodaję do garnka z zupą i wszystko podgrzewam.
  7. Smacznego!

Pasta z fasoli i suszonych pomidorów

jemsession,fasola,suszone pomidory,czosnek,pasta

Kolejna grecka inspiracja.. Fasola nigdy nie była na mojej liście ulubionych składników dań i raczej utożsamiałam ją z niezbyt lubianą przeze mnie fasolką po bretońsku, a tymczasem po spróbowaniu pasty z fasoli w roli przystawki okazało się, że właściwie to fasola może być całkiem smaczna i można z niej wyczarować ciekawe jedzenie.

Pasta z fasoli i suszonych pomidorów
Wydruk przepisu
Czas przygotowania
20 minut
Czas przygotowania
20 minut
Pasta z fasoli i suszonych pomidorów
Wydruk przepisu
Czas przygotowania
20 minut
Czas przygotowania
20 minut
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Odlewam wodę z fasoli, czosnek wyciskam przez praskę.
  2. Wszystkie składniki wrzucam do miksera, papryczkę jalapeno rozkruszam w dłoni (pamiętajcie by potem umyć ręce) i miksuję na gładką masę.
  3. Do dekoracji można dodać odrobinę natki kolendry
  4. Smacznego!

Awaryjne trójkąciki z tuńczykiem i oliwkami

ciastofrancuskie,tuńczyk,oregano,oliwki

 

Zdarza się czasem tak, że zapomnę, że ktoś znajomy miał do nas wpaść. Albo nagle ni z tego ni z owego dzwonek do drzwi i sąsiadka z góry przychodzi poplotkować i omówić remont klatki schodowej. Głupio tak siedzieć przy pustym stole, a w naszym domu wszelkie słodycze znikają w tempie niemal natychmiastowym. W takich chwilach przydają się przepisy na dania awaryjne – szybie, łatwe i nie mające prawa się nie udać

Awaryjne trójkąciki z tuńczykiem i oliwkami
Wydruk przepisu
Czas gotowania
30 minut
Czas gotowania
30 minut
Awaryjne trójkąciki z tuńczykiem i oliwkami
Wydruk przepisu
Czas gotowania
30 minut
Czas gotowania
30 minut
Sposób przygotowania
  1. Oliwki mieszam z tuńczykiem. Dodaję oregano, sól i pieprz i blenduję na dość jednolitą masę.
  2. Ciasto francuskie wyjmuję z lodówki i kroję na dość spore kwadraty - z jednej paczki wychodzi mi 6 kwadratów.
  3. Kwadraty napełniam masą i zamykam tak by formą przypominały trójkąty.
  4. Wkładam na 20 minut do piekarnika nagrzanego na 180 stopni.
  5. Smacznego!