Dorsz pod śmietanową pierzynką

dorsz zapiekanka ziemniaki Skoro już jesteśmy w morskich tematach to zdradzę Wam dzisiaj jeszcze przepis na pyszną zapiekankę ziemniaczaną z dorszem. Jest tam element, który wzbudził troche mój niepokój – kto to słyszał o tym by rybę gotować w mleku – ale jak się okazuje to świetny sposób na to by dorsz był delikatny i niewysuszony.

Dorsz pod śmietanową pierzynką
Wydruk przepisu
Czas przygotowania
60 minut
Czas przygotowania
60 minut
Dorsz pod śmietanową pierzynką
Wydruk przepisu
Czas przygotowania
60 minut
Czas przygotowania
60 minut
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Dorsza kroję na kawałki i wkładam do wrzącego mleka i gotuję około 3 minut.
  2. Gotuję ziemniaki, z których następnie robię puree i dodaję czosnek wyciśnięty na prasce, oliwę, sól i pieprz.
  3. Dokładam dorsza i dodaję połowę śmietanki oraz doprawiam gałką muszkatałową.
  4. Przekładam wszystko do naczynia żaroodpornego ( pamiętajcie by je wcześniej nasmarować oliwą lub masłem), dodaję resztę śmietanki i wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
  5. Po około 15 minutach posypuję zapiekankę startym serem i zapiekam kolejne 15 minut aż ser się pięknie zrumieni.

Pikantne krewetki w brandy

 

IMG_0562Dzisiaj w menu krewetki. Przepis prosty i szybki a pochodzi prosto z Puzol – urokliwego miasteczka położonego 30 km od Walencji.

 

Pikantne krewetki w brandy
Wydruk przepisu
Czas przygotowania
20 minut
Czas przygotowania
20 minut
Pikantne krewetki w brandy
Wydruk przepisu
Czas przygotowania
20 minut
Czas przygotowania
20 minut
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Krewetki najlepiej gdyby były świeże, niestety w naszej szerokości geograficznej to dość trudne zadanie. Mrożone krewetki też będą ok, ale starajmy się wybierać te szare - to krewetki, które zostały zamrożone na surowo - są bardziej świeże. Krewetki różowe/czerwone to takie które wpierw ugotowano, a potem zamrożono.
  2. Krewetki myję i odsączam z wody.
  3. Na patelni rozgrzewam oliwę i wrzucam czosnek wyciśnięty przez praskę oraz papryczki jalapeno.
  4. Potem dodaję krewetki, trochę soli i pieprzu i zostawiam na około 5-6 minut.
  5. Po tym czasie wlewam kieliszek brandy i podpalam powstały z oliwy i brandy sos. Na chwilę pojawi się ogień ale bez obaw wzmocni on tylko smak brandy w krewetkach.
  6. Smacznego!

Zapiekany ser halloumi z pomidorami

SER HALLOUMISer halloumi odkryłam całkiem niedawno ale odrazu zakochałam się w jego smaku. Szkoda, że nie można go jeszcze dostać w każdym sklepie dlatego gdy tylko w jakimś supermarkecie mają tydzień śródziemnomorski zawsze kupuję co najmniej kilka sztuk.

Dzisiaj podzielę się z Wami przepisem na ser halloumi z pomidorami – to pyszna przekąska, którą pierwszy raz próbowałam w Salonikach i od tego czasu jestem największą fanką serka halloumi 🙂

Zapiekany ser halloumi z pomidorami
Wydruk przepisu
Czas przygotowania
30 minut
Czas przygotowania
30 minut
Zapiekany ser halloumi z pomidorami
Wydruk przepisu
Czas przygotowania
30 minut
Czas przygotowania
30 minut
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Pomidora sparzam i kroję na plasterki. Ser halloumi oraz czosnek także kroję w plastry.
  2. Do naczynia żaroodpornego wlewam oliwę. Układam pomidory i ser naprzemiennie. Całość pieprzę i solę.
  3. Naczynie wkładam do rozgrzanego do temperatury 180 stopni piekarnika i zapiekam około 15 minut.
  4. Smacznego!

Pasta z bobu z miętą i papryczką jalapeno

IMG_1101Bób przypomina mi moje dzieciństwo kiedy razem z babcią siedziałyśmy w ogrodzie i zajadałyśmy się świeżo ugotowanym bobem. Lubiłam bób ale dopiero niedawno odkryłam przepisy na dania z jego wykorzystaniem. Przepis na pastę z bobu dostałam od mojej przyjaciółki Oli. Lubię gdy potrawy są lekko pikantne do przepisu Oli dodałam jeszcze papryczkę jalapeno.

Pasta z bobu z miętą i papryczką jalapeno
Wydruk przepisu
Czas przygotowania
40 minut
Czas przygotowania
40 minut
Pasta z bobu z miętą i papryczką jalapeno
Wydruk przepisu
Czas przygotowania
40 minut
Czas przygotowania
40 minut
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Gotuję bób aż będzie miękki.
  2. Następnie miksuję bób z czosnkiem i pozostałymi składnikami na gładką masę. Dodaję sól i pieprz do smaku.
  3. Pasta idealnie pasuje do kanapek, tostów czy tortilli.
  4. Smacznego

Aromatyczne curry z kurczakiem

Kuchnia indyjska zachwyca kolorami, rozmaitością przypraw i aromatów. Oglądaliście film „Smak curry”? Jeśli nie to musicie koniecznie go obejrzeć. Zawsze byłam fanką kuchni indyjskiej, ale po obejrzeniu tego filmu jedyne o czym człowiek marzy to aromatyczne curry.
armoatyczne curry z kurczakiem proste szybkie imbir

Aromatyczne curry z kurczakiem
Wydruk przepisu
Aromatyczne curry z kurczakiem
Wydruk przepisu
Składniki
Sposób przygotowania
  1. W moździerzu ucieram imbir, czosnek, kolendrę w ziarnach i dodaję 1 łyżkę wody.
  2. Obieram i kroję warzywa - cebulę i papryczkę chilli w piórka, marchewkę i cukinię w słupki. Kurczaka myję i kroję w kosteczkę.
  3. Rozgrzewam na patelni oliwę, dodaję paprykę, pastę curry oraz masę z moździerza i przesmażam dwie minuty.
  4. Następnie dodaję mleko kokosowe (pamiętaj by przed użyciem wstrząsnąć mleko by było odpowiednio zmieszane) i pomidory w puszcze. Gotuję wszystko 5 minut.
  5. Następnie dodaję cebulę i mięso - gotuje wszystko 10 minut.
  6. A następnie dodaję resztę warzyw i gotuję kolejne 10 minut.
  7. W międzyczasie gotuję ryż.
  8. Curry przyozdabiam świeżą kolendrą
  9. Smacznego!