Pasta z suszonych pomidorów ze słonecznikiem

IMG_20171231_144239_005

Idealna pasta gdy nie macie pomysłu z czym by zjeść kanapkę, ale także gdy wpadają do Was goście i nie macie czasu na spędzenie całego dnia w kuchni.

Pasta z suszonych pomidorów ze słonecznikiem
Wydruk przepisu
Pasta z suszonych pomidorów ze słonecznikiem
Wydruk przepisu
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Pestki słonecznika, oliwki, kapary, pomidory i czosnek miksuję na jednolitą masę.
  2. Dodaję wody i oliwy by pasta była bardziej kremowa i lepiej zblendowana.
  3. Wkładam do lodówki i gotowe.
  4. Smacznego!

Krem marchewkowy z nerkowcami

jemsession, marchewka, krem, zupa, nerkowce, latwy przepis, szybka zupa, prosty, co na obiad

Ostatnio wszystkie przepisy dotyczyły słodkości. Dzisiaj dla odmiany, żebyście nie myśleli że jestem takim łasuchem, przepis na zupę krem z marchewki. Nerkowce i kolendra super podkręcają smak zupy, która jest lekka ale pożywna.

 

Krem marchewkowy z nerkowcami
Wydruk przepisu
Krem marchewkowy z nerkowcami
Wydruk przepisu
Sposób przygotowania
  1. Marchewki obieram i kroje na plasterki. Do garnka wlewam oliwę i podsmażam drobno posiekaną cebulę, dodaję papryczkę chilli i przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sok wyciśnięty z cytryn.
  2. Dodaję bulion i gotuję aż warzywa będą miękkie. Pod koniec gotowania dodaję nerkowce uprażone wcześniej na suchej patelni oraz 3/4 pęczka kolendry drobno posiekanej.
  3. Odstawiam do wystygnięcia i blenduję na krem. Gotuję jeszcze przez kilka minut, dodaję soli i pieprzu do smaku.
  4. Dekoruję kolendrą i nerkowcami.
  5. Smacznego!

Pesto z liści rzodkiewki

jemsession, pesto, rzodkiewka,liście,czosnek, proste, latwe, szybkie danie,kasza,komosa,makaron

Do tej pory liście od rzodkiewki zawsze odkrajałam i wyrzucałam. Gdy wpierw przeczytałam artykuł o częściach warzyw i owoców, które można jeść a do tej pory lądowały w śmietniku początkowo z niedowierzaniem kręciłam głową. Ale czemu by nie wypróbować tego przepisu i tak powstało pesto z liści rzodkiewki, które jest tak pyszne, że na dobre zagości w moim menu,

Pesto z liści rzodkiewki
Wydruk przepisu
Pesto z liści rzodkiewki
Wydruk przepisu
Sposób przygotowania
  1. Liście rzodkiewki myję i odrywam od łodyg. Wycieram i wrzucam do blendera, dodaję 2 łyżki oliwy, wyciśnięty przez praskę czosnek i pokruszoną papryczkę.
  2. Blenduję na gładką masę i dodaję uprażone na suchej patelni ziarna słonecznika. Dalej blenduję i dodaję resztę oliwy, doprawiam do smaku.
  3. Podaję z kaszą pęczak lub z komosą ryżową, ale będzie też dobrze smakować standardowo z makaronem penne. Posypuję startym parmezanem.
  4. Smacznego!

Boliwijskie pierogi

saltinas,pierogi,pyszne,latwe,

Od czasu do czasu spotykamy się z naszymi przyjaciółmi i razem gotujemy. Tym razem na tapecie znalazł się przepis na boliwijskie pierogi – saltenas. Przepis pochodzi z przepięknie wydanej książki – Lubię. Atlas z przepisami – warto do niej zajrzeć bo kryje jeszcze wiele innych świetnych pomysłów na dania.

Od kiedy wypróbowaliśmy saltenas gościły u nas już trzykrotnie i zawsze pojawiały się ochy i achy, a pierogi znikały z prędkością światła z talerzy.

Boliwijskie pierogi
Wydruk przepisu
Boliwijskie pierogi
Wydruk przepisu
Składniki
Ciasto
Farsz
Salsa pomidorowa
Sposób przygotowania
Farsz
  1. Na patelni rozgrzewam olej, rozkruszam papryczkę chilli i dodaję posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę podsmażam aż się zarumienią i dodaję przyprawy - kumin i oregano, a następnie mięso.
  2. Smażę mięso do chwili gdy zmieni kolor, dodaję rodzynki i groszek, a następnie pokrojone w kostkę ziemniaki i jajka, oliwki pokrojone w plasterki oraz drobno posiekaną natkę pietruszki. Dodaję ocet balsamiczny, sól i pieprz do smaku i odstawiam do ostygnięcia
Ciasto
  1. W garnku rozgrzewam olej. Do miski przesiewam mąkę i mieszam z gorącym olejem. Po chwili dodaję gorącą wodę, cukier i sól i mieszam składniki.
  2. Następnie dodaje jajka i zagniatam ciasto żeby było gładkie i jednolite. Odstawiam ciasto na 15-20 minut, żeby odpoczęło.
  3. Dzielę ciasto na 20 części i każdą rozwałkowuję na dość spory placek, na który nakładam łyżkę farszu. Zawijam na kształt pieroga i dociskam krawędzie. Układam na blaszce wyłożonej papierem, każdego pieroga maluję jajkiem rozbełtanym z odrobiną mleka i piekę 15 minut w temperaturze 240 stopni.
Salsa
  1. Pomidory i cebulę kroję w kostkę, czosnek przeciskam przez praskę. Dodaję oliwę, sól i pieprz do smaku.
  2. Smacznego!

Harira – marokańska zupa z ciecierzycy

harira, zupa, prosta,soczewica, ciecierzyca, chilli, kolendra, szafran, jemsession

Na jutro zapowiadają pogorszenie pogody warto więc pomyśleć o rozgrzewającej zupie. Taką zupą jest harira – cudownie rozgrzewająca, aromatyczna i lekko pikantna. Robiłam już zupy z ciecierzycy i soczewicy ale ta wersja jest  wyjątkowo intensywny smak dzięki sporej ilości kuminu, cynamonu i szafranu.

Harira - marokańska zupa z ciecierzycy
Wydruk przepisu
Harira - marokańska zupa z ciecierzycy
Wydruk przepisu
Sposób przygotowania
  1. Dzień wcześniej namaczam ciecierzycę.
  2. Ciecierzycę gotuję razem z 1 ząbkiem czosnku i 1 łyżeczką soli. Kroję mięso na małe kawałki i podsmażam na rozgrzanej oliwie.
  3. Do mięsa dodaję drobno pokrojoną cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę. W moździerzu ucieram imbir, kumin, kurkumę, chilli i szafran i dodaję do mięsa. Dokładam również laskę cynamonu. Smażę kilka minut.
  4. Wlewam bulion i 1 litr wody, dodaję pomidory w puszce, soczewicę i prokrojone w plasterki marchewki i gotuję około 15 minut. Następnie dodaje ugotowaną ciecierzycę, wlewam sok z cytryny i gotuję kolejne 10 minut. Wyjmuję laskę cynamonu.
  5. Doprawiam solą i pieprzem, przed podaniem dekoruję posiekaną kolendrą,
  6. Smacznego!

Tarta z chorizo i pomidorami

tarta z chorizo,jemsession, rukola, pomidory

Macie ochotę na małą przekąskę – taką, żeby była pyszna ale i szybko się ją robiło i nie trzeba przy okazji ograbić pół supermarketu? Połączenie ciasta francuskiego +chorizo +pomidorów sprawdza się zawsze i jako danie obiadowe i jako o dodatek do spotkania ze znajomymi.

Tarta z chorizo i pomidorami
Wydruk przepisu
Tarta z chorizo i pomidorami
Wydruk przepisu
Sposób przygotowania
  1. Wykładam blachę papierem do pieczenia i rozkładam na nim ciasto francuskie. Małym nożem nacinam wokół krawędzi pasek o szerokości 1,5 cm ale tak by nie przeciąć ciasta całkowicie. Ciasto nakłuwam widelcem.
  2. Wkładem do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piekę przez 15 minut. Po tym czasie rozkładam na cieście plasterki chorizo, pomidorów oraz czosnku. Doprawiam solą, papryką i skrapiam oliwą.
  3. Wkładam do piekarnika na kolejne 15 minut. Wyciągam gdy ciasto jest wyrośnięte na brzegach i ma złocisty kolor.
  4. Rukolę mieszam z resztą oliwy i układam na tarcie.
  5. Smacznego!

Zupa dyniowa z suszoną papryczką chili

jemsession.pl, zupa,dynia, chili, szybko, mleko kokosowe

Dostałam wielką dynię, która każdego dnia miałam wrażenie, że patrzy na mnie z wyrzutem i pyta – dziewczyno, zrób w końcu coś ze mnie. Dawno nie robiłam żadnej zupy więc przy okazji robienia musu dyniowego (przepis tu: http://jemsession.pl/recipe/dyniowe-ciasto-nie-tylko-na-halloween/) stwierdziłam, że zrobię też zupę dyniową ale taką wyrazistą, rozgrzewającą, idealną na jesienną pluchę.

Zupa dyniowa z suszoną papryczką chili
Wydruk przepisu
Zupa dyniowa z suszoną papryczką chili
Wydruk przepisu
Sposób przygotowania
  1. Rozkrawam dynię, wyciągam łyżką pestki, obieram ze skóry i kroję na mniejsze kawałki. Cebulę i czosnek obieram i siekam i podsmażam na rozgrzanej oliwie. Po 3-5 minutach dodaję do nich dynię i smażę jeszcze około 5 minut.
  2. W osobnym garnku gotuję bulion i dodaję do niego dynię, z cebulą i czosnkiem. Dodaję obrane i pokrojone ziemniaki, rozkruszam papryczkę i dodaję obrany i starty na tarce imbir oraz zmielone ziarna kolendry i gałkę muszkatołową.
  3. Pod koniec gotowania (kiedy dynia i ziemniaki są miękkie) dodaję mleko kokosowe (pamiętajcie, żeby przed otwarciem dobrze wstrząsnąć puszkę) i solę i pieprzę do smaku.
  4. Ugotowaną zupę miksuję i przyozdabiam świeżą kolendrą.
  5. Smacznego!

Pierogi z kapustą i grzybami

jemsession,pierogi, kapusta,grzyby

Święta coraz bliżej, czas zastanowić się jakie potrawy zawitają na naszym stole wigilijnym. Na naszym nie może zabraknąć pierogów. Lepienie pierogów to u nas w domu już mała tradycja – w zeszłym roku lepienie pierogów zakończyliśmy rezultatem: 4 osoby, 2 butelki wina i 300 pierogów 🙂 Jeśli już zmobilizujecie rodzinę i znajomych do wspólnego lepienia pierogów to warto zawczasu przygotować sobie kilka różnych farszy – chyba, że tak jak mój mąż najbardziej lubicie pierogi z mięsem 🙂

 

Pierogi z kapustą i grzybami
Wydruk przepisu
Pierogi z kapustą i grzybami
Wydruk przepisu
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Zacznijmy od farszu - grzyby zalewam zimną wodą i odstawiam na całą noc. Następnego dnia gotuję je aż będą miękkie, na koniec gotowania doprawiam solą i pieprzem. Odcedzam grzyby.
  2. Kapustę gotuję w osolonej wodzie aż będzie miękka. Potem odciskam ją z wody i mielę razem z grzybami w maszynce do mięsa o dużych oczkach.
  3. Na oliwie podsmażam cebulę i dodaję do farszu. Mieszam wszystkie składniki, dodaję soli i pieprzu do smaku.
  4. Czas na ciasto... Mąkę przesiewam do miski, dodaję jajko, masło, sól. Wlewam porcjami gorącą wodę i wyrabiam ciasto drewnianą kopystką. Wody dolewam tyle, żeby ciasto było zwarte ale i miękkie - ma lepić się do rąk.
  5. Zostawiam na 5 minut, żeby ciasto lekko przestygło i przekładam na stolnicę. Podsypuję mąką i wyrabiam aż ciasto przestanie przywierać do rąk. Formuję z ciasta kulę, przykrywam ciasto ściereczkę i zostawiam na około 30 minut.
  6. Ciasto wałkuję i wykrawam szklanką małe kółka, nakładam farsz łyżeczką, zlepiam i układam na ściereczce.
  7. Ulepione pierogi przykrywam drugą ściereczką, żeby nie wysychały.
  8. W dużym garnku gotuję wodę, dodaję sól i wrzucam partiami pierogi. Gotuję na małym ogniu, aż pierogi zaczną wypływać i po wypłynięciu czekam jeszcze z 2-3 minuty.
  9. Wyciągam łyżką cedzakową i gotowe. Podaję albo tylko ugotowane albo jeszcze podsmażam je na maśle. Smacznego!

Kaszotto z mięsem mielonym i szpinakiem

jemsession, kaszotto, kasza gryczana, wolowina, mielone, szpinak

Ostatnio staram się jeść mniej makaronów chociaż uwielbiam je za smak, szybkość i prostotę w przygotowaniu, a także to że są idealną bazą do wielu potraw. Okazuje się, że kasze z dużym powodzeniem zastępują makaron, też nie zajmują wiele czasu, a do tego są zdrowsze.. Nic tylko dopisać kaszę do listy zakupów

Kaszotto z mięsem mielonym i szpinakiem
Wydruk przepisu
Kaszotto z mięsem mielonym i szpinakiem
Wydruk przepisu
Składniki
Sposób przygotowania
  1. U mnie ta ilość składników starczyła na 4 porcje.
  2. Cebulę i czosnek drobno siekam i podsmażam na 2 łyżkach rozgrzanej oliwy na dużej patelni.
  3. Marchewkę ścieram na tarce o grubych oczkach i smażę razem z cebulą i czosnkiem. Warzywa przesuwam na patelni i dodaję mięso. Dodaję resztę oliwy, sól i paprykę ostrą i przesmażam mięso przez około 2-3 minuty.
  4. Mieszam mięso z warzywami, dodaję kaszę (wysypuję ją z torebek). Zalewam wszystko bulionem, dodaję sos sojowy, kurkumę i kolendrę i gotuję przez około 15 minut, od czasu do czasu mieszając.
  5. Po tym czasie dodaję posiekany szpinak i gotuję jeszcze około 2-3 minuty.
  6. Smacznego!

Wątróbka w winie i miodzie

jemsession, watrobka, cebula, wino, miod

Kolejna odsłona kulinarna z wątróbką w roli głównej. Inspirację znalazłam w recenzji jednej z restauracji z kuchnią żydowską i pomyślałam, że w sumie wino i miód to  fajne dodatki do wątróbki i czemu by nie spróbować zrobić tego w domu.

Wątróbka w winie i miodzie
Wydruk przepisu
Wątróbka w winie i miodzie
Wydruk przepisu
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Wątróbkę myję i osuszam, następnie solę i pieprzę i obtaczam w mące.
  2. Drobno siekam cebulę i czosnek i smażę je na rozgrzanej oliwie. Dodaję wątróbkę i smażę około 4-5 minut, następnie dodaję miód i chwilę podsmażam.
  3. Zalewam całość winem, dodaję octu balsamicznego i gotuję do momentu zredukowania się sosu.
  4. Ja podawałam z kuskusem, ale mogą też być ziemniaki, bulgur lub inna kasza.
  5. Smacznego!