Pomarańczowo-cytrynowy kurczak

 

kurczak, chrupiacy, panierka,nuggetsy,szczypiorek, latwe,proste,sos sojowy, azja w kuchni, jemsessionDzisiaj trochę kuchni azjatyckiej. Prosty przepis na kurczaka gdy macie ochotę na coś szybkiego do schrupania.

 

Pomarańczowo-cytrynowy kurczak
Wydruk przepisu
Pomarańczowo-cytrynowy kurczak
Wydruk przepisu
Sposób przygotowania
  1. Podudzia myję, wyciągam kości i kroję na mniejsze kawałki - takie żeby były idealne na haps.
  2. Mięso mieszam w misce z mąką kukurydzianą i ziemniaczaną, dodaję sól. Smażę w dużej ilości oleju aż panierka ładnie się zarumieni.
  3. Na patelni rozgrzewam oliwę i smażę posiekany czosnek. Dodaję sok z cytryny i pomarańczy, sos sojowy i cukier i gotuję około 5 minut dopóki cukier całkowicie się nie rozpuści i sos nie zrobi się bardziej gęsty. Jeśli zamiast zwykłego sosu sojowego dodacie bezglutenowego, danie to będzie również idealne dla osób stosujących dietę bezglutenową.
  4. Mieszam kąski z sosem, posypuję płatkami chilli i posiekanym szczypiorkiem.
  5. Smacznego!

Wariacja turecko-hiszpańska – Bulgur z chorizo

jemsession, bulgur, chorizo,cebula, proste, szybkie

Listopad to nie jest moja ulubiona pora roku – szybko robi się ciemno, za oknem zazwyczaj plucha i zimno, że najchętniej spędziłabym cały dzień owinięta kocem.. Na gotowanie też wtedy czasem średnio mam ochotę, ale coś jeść trzeba dlatego szukam wtedy potraw szybkich, prostych i dodających trochę pieprzu tym szarym dniom. Takie właśnie jest dzisiejsze danie – jego przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę, jest przyjemnie ostre w smaku, delikatnie rozgrzewa, a składniki przypominają błogie wakacyjne wyprawy.

 

Wariacja turecko-hiszpańska - Bulgur z chorizo
Wydruk przepisu
Wariacja turecko-hiszpańska - Bulgur z chorizo
Wydruk przepisu
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Bulgur gotuje zgodnie z instrukcją z opakowania.
  2. W osobnym garnku/patelni czosnek i cebulę kroję w piórka i podsmażam na rozgrzanej oliwie. Sparzam pomidory i kroję je w kostkę i dodaję do cebuli i czosnku.
  3. Chorizo kroję na plasterki i też podsmażam. Dodaję chilli, sól i pieprz. Na sam koniec dorzucam pokrojoną w kostkę paprykę.
  4. Mieszam składniki z bulgurem i chwilę razem smażę.
  5. Smacznego!

Pasta z fasoli i suszonych pomidorów

jemsession,fasola,suszone pomidory,czosnek,pasta

Kolejna grecka inspiracja.. Fasola nigdy nie była na mojej liście ulubionych składników dań i raczej utożsamiałam ją z niezbyt lubianą przeze mnie fasolką po bretońsku, a tymczasem po spróbowaniu pasty z fasoli w roli przystawki okazało się, że właściwie to fasola może być całkiem smaczna i można z niej wyczarować ciekawe jedzenie.

Pasta z fasoli i suszonych pomidorów
Wydruk przepisu
Czas przygotowania
20 minut
Czas przygotowania
20 minut
Pasta z fasoli i suszonych pomidorów
Wydruk przepisu
Czas przygotowania
20 minut
Czas przygotowania
20 minut
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Odlewam wodę z fasoli, czosnek wyciskam przez praskę.
  2. Wszystkie składniki wrzucam do miksera, papryczkę jalapeno rozkruszam w dłoni (pamiętajcie by potem umyć ręce) i miksuję na gładką masę.
  3. Do dekoracji można dodać odrobinę natki kolendry
  4. Smacznego!

Lahmacun – Turecka pizza

LAHMACUN, PIZZA, MIĘSO MIELONE, JEMSESSION

Turcja to dla mnie kraina obfitości jeśli chodzi o inspiracje i doznania kulinarne. Nic dziwnego więc, że roczny pobyt tam kosztował mnie dodatkowe 10 kg 🙂 ale ile pysznych rzeczy przy okazji zasmakowałam to moje. Dzisiaj przepis na lahmacun, to taki trochę podpłomyk, trochę pizza. Idealna na śniadanie, na szybką przekąskę czy właśnie gdy macie już dość pizzy i chcecie spróbować czegoś nowego

Afiyet olsun! (Smacznego!)

Lahmacun - Turecka pizza
Wydruk przepisu
Czas przygotowania
60 minut
Czas przygotowania
60 minut
Lahmacun - Turecka pizza
Wydruk przepisu
Czas przygotowania
60 minut
Czas przygotowania
60 minut
Składniki
Składniki na ciasto
Składniki na farsz
Sposób przygotowania
Ciasto
  1. Mąkę przesiewam i mieszam z solą. Drożdże mieszam z ciepłą wodą i cukrem i zostawiam na chwilę by drożdże zaczęły działać.
  2. Zaczyn przelewam do miski z mąką i mieszam składniki ze sobą. Na koniec dodaję oliwę i zaczynam wyrabiać ciasto ręka, aż będzie gładkie i elastyczne. Ciasto odkładam w ciepłe miejsce, przykrywam ściereczką i zostawiam na około 30 minut aż ciasto podwoi swoją objętość.
Farsz
  1. Zgniatam w prasce czosnek i mieszam z mięsem. Doprawiam solą i drobno rozgniecioną papryczką.
  2. Cebule i paprykę siekam i łączę z mięsem. Dodaję pomidory z puszki. Wszystko mieszam w mikserze.
  3. Wyrośnięte ciasto kładę na stolnicy i dzielę na około 8 części (z tej ilości powinno wyjść około 8 lahmacunów - zwłaszcza, że ciasto powinno być bardzo cienko rozwałkowane) z których formuję kule.
  4. Każdą z kul rozwałkowuję na stolnicy i wykładam ciastem oprószoną mąką blaszkę (może być taka do tarty bo pomaga zachować owalny kształt). Na ciasto kładę nadzienie i wkładam na około 10-12 minut do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni.
  5. Placuszki powinny być  cienkie i chrupkie po upieczeniu. Po upieczeniu posypuję pietruszką, kolendrą i skrapiam sokiem z cytryny .
  6. Smacznego!

Boczek z serem kozim

boczek,ser kozi,rozmaryn, JEMSESSION

Wizyty w knajpach to dla mnie nie tylko okazja do tego by zjeść coś dobrego, ale także morze inspiracji na kolejne potrawy, które można przyrządzić w domowym zaciszu. Tak jest z dzisiejszym daniem, które po raz pierwszy jadłam w bułgarskiej restauracji w wersji ze śliwką. U mnie trochę bardziej słono-ostra wersja, która sprawdza się jako przekąska na na wszelkiego rodzaju imprezach, domówkach, grillach.

Boczek z serem kozim
Wydruk przepisu
Czas przygotowania
30 minut
Czas przygotowania
30 minut
Boczek z serem kozim
Wydruk przepisu
Czas przygotowania
30 minut
Czas przygotowania
30 minut
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Na dużym talerzu rozkładam plaster boczku. Nakładam około pół łyżeczki serka koziego na plaster boczku. Posypuję solą, pieprzem i papryką.
  2. Zawijam plaster w rulonik i przekłuwam wykałaczką. To samo robię z kolejnymi plastrami boczku.
  3. Naczynie żaroodporne natłuszczam oliwą i układam jeden obok drugiego ruloniki, na których kładę gałązki rozmarynu.
  4. Wkładam do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 15-20 minut.
  5. Smacznego!

Pikantna zupa z soczewicy

soczewica,papryczka,zupa,czosnek

Rośliny strączkowe często witają na moim stole. Latem zajadam się bobem, w międzyczasie robię hummus z ciecierzycy, a z soczewicy pastę do smarowania chleba. Niedawno odkryłam, że soczewica świetnie sprawdza się w zupie, zwłaszcza jeśli lubicie kremowe, gęste zupy.

Pikantna zupa z soczewicy
Wydruk przepisu
Czas przygotowania
40 minut
Czas przygotowania
40 minut
Pikantna zupa z soczewicy
Wydruk przepisu
Czas przygotowania
40 minut
Czas przygotowania
40 minut
Składniki
Sposób przygotowania
  1. W garnku na oliwie podsmażam drobno posiekaną cebulę i czosnek i papryczkę. W moździerzu ucieram kumin i kolendrę i dodaję do cebuli.
  2. Opłukuję soczewicę i dodaję razem z pomidorami, marchewką pokrojoną w talarki i ziemniakami do cebuli. Następnie dolewam bulion i gotuję aż warzywa będą miękkie (około 30-40 minut)
  3. Doprawiam solą i pieprzem. Czekam aż zupa ostygnie i blenduje ją na gładką masę.
  4. Smacznego!

Śledzie w oliwie

sledzie w oliwie, jemsession

Święta coraz bliżej czas zacząć powoli kuchenne przygotowania i przejrzeć co dobrego można by zjeść. W mojej rodzinie jest kilka potraw, które obowiązkowo muszą znaleźć się w menu. Jedną z nich są właśnie śledzie. Nie wiem na czym polega ich magia ale zawsze znajdzie się miejsce na jeszcze jeden kawałaczek nawet gdy mówisz sobie, że nie ma mowy nic już więcej nie jesz 🙂

Śledzie w oliwie
Wydruk przepisu
Śledzie w oliwie
Wydruk przepisu
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Śledzie opłukuję i kroję na mniejsze kawałki. Kroję w drobną kostkę cebulę, ogórki i w trochę większe kawałki paprykę.
  2. Mieszam cebulę, ogórki i paprykę ze śledziami. Dodaję czosnek wyciśnięty przez praskę, ziele angielskie, liść laurowy oraz sól i pieprz. Odstawiam na około godzinę by śledzie się przegryzły.
  3. Przekładam do słoika i zalewam oliwą - około 4 łyżek na słoik.
  4. Smacznego!

Zupa cebulowa zapieczona ciastem francuskim

francuska zupa cebulowa, jemsession, cebula,czosnek,wino

Francuska zupa cebulowa to jedna z moich ulubionych zup. Prosta w przygotowaniu, sycąca i do tego ładnie się prezentuje gdy zapieczemy ją w kokilkach przykrytych ciastem francuskim.. Nic tylko otworzyć białe wino i zabrać się za obieranie cebuli 🙂

Zupa cebulowa zapieczona ciastem francuskim
Wydruk przepisu
Czas przygotowania
60 minut
Czas przygotowania
60 minut
Zupa cebulowa zapieczona ciastem francuskim
Wydruk przepisu
Czas przygotowania
60 minut
Czas przygotowania
60 minut
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Cebulę obieram, przekrajam na pół i wrzucam do poszatowania w maszynie na plasterki około 2 mm. Kiedyś chciałam być dzielna i pokroić całą cebulę sama ale przy tej ilości morze łez murowane.
  2. Masło roztapiam z oliwą w garnku i dodaję cebulę oraz czosnek. Smażę około 15 minut na małym ogniu aż cebula się zezłoci. Dodaję wino i gotuję przez kolejne 5 minut. Następnie dodaję gorący bulion, sól i pieprz i gotuję jeszcze około 20 minut pod przykryciem.
  3. Zupę przelewam do kokilek/miseczek żaroodpornych, posypuję startym żółtym serem i przykrywam plastrem ciasta francuskiego (obklejem po bokach miseczki). Wkładam do piekarnika na około 15-20 minut i zapiekam w temperaturze 160 stopni.
  4. Smacznego!

Placki dyniowo-ziemniaczane

placki dyniowe,jemssesion, dynia, przepis

Znów w domu mamy wielką dynię. Po obdzieleniu rodziny i znajomych i tak pozostało całkiem sporo więc stwierdziliśmy, że na obiad dziś będą placki dyniowo-ziemniaczane – proste, szybkie i niewymagające wielu składników.

Placki dyniowo-ziemniaczane
Wydruk przepisu
Czas przygotowania
40 minut
Czas przygotowania
40 minut
Placki dyniowo-ziemniaczane
Wydruk przepisu
Czas przygotowania
40 minut
Czas przygotowania
40 minut
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Dynię ścieram na tarce, dodaję sól i czekam aż puści sok. Sok odsączam.
  2. Obieram ziemniaki i czosnek i też ścieram je na tarce.
  3. Drobno kroję cebulkę i mieszam z dynią i ziemniakami. Dodaję jajka, przyprawy, sól i pieprz oraz mąki i mieszam wszystko do uzyskania w miarę zwartej konsystencji. Jeśli masa jest zbyt rzadka dodaję jeszcze trochę mąki
  4. Smażę na oleju aż placki uzyskają złoty kolor. Idealnie do placków pasuje sos czosnkowy, który przygotowuję mieszając śmietanę 18% z 2 ząbkami czosnku przeciśniętymi przez praskę, dodaję jeszcze szczyptę zmielonej kolendry, pieprzu i soli.
  5. Smacznego!

Suszona wołowina czyli beef jerky po polsku..

 

beef jerky suszona wolowina

Beef jerky towarzyszło nam podczas podróży przez Stany Zjednoczone. Mała przekąska dawała energii i na dość długi czas pozwalała zapomnieć o głodzie.. Po powrocie do Polski beef jerky poszło w zapomnienie – dla mnie był to typowy przysmak amerykański, nie myślałam, że można go równie dobrze przygotować w Polsce, w zaciszu własnego domu.

Kilka tygodni temu moja koleżanka z pracy podczas lunchu powiedziała, że ma taką zagwostkę bo chciałaby zrobić beef jerky w domu ale zastanawia się nad tym czy przygotować je z pół kilograma czy może z dwóch. Jak jeden mąż całą lunchową ekipą odpowiedzieliśmy, że z dwóch, na co Ania zapytała nas – A co jak wyjdzie niedobre? I znów jednogłośna odpowiedź – Wtedy przyniesiesz do pracy 🙂

I tak narodził się pomysł by spróbować przyrządzić beef jerky w domu.. Wyszło dobre ..tak dobre, że nie było co zabierać do pracy 🙂

Suszona wołowina czyli beef jerky po polsku..
Wydruk przepisu
Czas przygotowania
1,5 dnia
Czas przygotowania
1,5 dnia
Suszona wołowina czyli beef jerky po polsku..
Wydruk przepisu
Czas przygotowania
1,5 dnia
Czas przygotowania
1,5 dnia
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Mięso myje, osuszam i wkładam na około 2 godziny do zamrażalnika. Dzięki lekkiemu zmrożeniu mięso będzie dużo łatwiej się kroiło.
  2. Po wyjęciu z zamrażalnika kroję mięso wzdłuż włókien na kawałki o grubości około 1 cm, a następnie na paseczki
  3. W misce przygotowuję marynatę - mieszam sos sojowy, sos Worcestershire, rozgniecione ząbki czosnku, paprykę i tymianek. Dodaję oliwę i następnie mieszam w marynacie mięso i odkładam do lodówki na 24 godziny.
  4. Po tym czasie mięso osuszam i nabijam na patyczki do szaszłyków, a następnie suszę w piekarniku w temperaturze 50 stopni przez około 5 godzin. Beef jerky są gotowe gdy mięso jest suche, ale łatwo ręką można rozerwać je na mniejsze kawałki .
  5. Smacznego!