Quiche z fetą i oliwkami

quiche tarta feta oliwki

 

Tarty to mój pierwszy wybór gdy nie mam czasu na długie gotowanie i gdy zapasy w lodówce są już na wyczerpaniu. Przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę, a smak jest naprawdę obłędny.

Quiche z fetą i oliwkami
Wydruk przepisu
Czas przygotowania
80 minut
Czas przygotowania
80 minut
Quiche z fetą i oliwkami
Wydruk przepisu
Czas przygotowania
80 minut
Czas przygotowania
80 minut
Składniki
Składniki na ciasto
Składniki na masę
Sposób przygotowania
  1. Masło ścieram na tarce i łączę z pozostałymi składnikami na ciasto. Szybko zagniatam, owijam w folię aluminiową i wkładam na 30 minut do lodówki.
  2. Ciasto wykładam na tartownicę i piekę przez 10-15 minut w temperaturze 180 stopni.
  3. Połowę fety kroję na mniejsze kawałki. Oliwki także kroję na mniejsze części i układam na cieście.
  4. Mieszam śmietanę z jajkiem i resztą fety tak by powstała jednolita masa. Dodaję soli, pieprzu, oregano i papryki.
  5. Wylewam masę na ciasto i wkładam do piekarnika na kolejne 40 minut na 180 stopni.

Kieszonki z tapenadą z anchois i oliwek

 

 

ciasto francuskie oliwki anchoisDzisiaj przepis na niezwykle szybkie i pyszne danie z ciasta francuskiego, oliwek i anchois. Idealnie sprawdza się na wszelkiego rodzaju parapetówki, posiadówki i nagłe naloty znajomych 🙂

Kieszonki z tapenadą
Wydruk przepisu
Czas przygotowania
30 minut
Czas przygotowania
30 minut
Kieszonki z tapenadą
Wydruk przepisu
Czas przygotowania
30 minut
Czas przygotowania
30 minut
Składniki
Sposób przygotowania
  1. W mikserze mielę oliwki, anchois, czosnek i przyprawy. Dodaję oliwę z oliwek.
  2. Rozkładam na stolnicy ciasto francuskie i kroję je na kwadraty.
  3. Na każdy kwadra nakładam porcję masy anchois-oliwkowej i zawijam na kształt kieszonki.
  4. Wkładam do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i piekę aż kieszonki się zarumienią.
  5. Smacznego!