Zdarza się czasem tak, że zapomnę, że ktoś znajomy miał do nas wpaść. Albo nagle ni z tego ni z owego dzwonek do drzwi i sąsiadka z góry przychodzi poplotkować i omówić remont klatki schodowej. Głupio tak siedzieć przy pustym stole, a w naszym domu wszelkie słodycze znikają w tempie niemal natychmiastowym. W takich chwilach przydają się przepisy na dania awaryjne – szybie, łatwe i nie mające prawa się nie udać
Składniki
- 1 opakowanie ciasta franuskiego
- 1 puszka tuńczyka
- 200 gr oliwek zielonych bez pestek
- szczypta oregano
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania
- Oliwki mieszam z tuńczykiem. Dodaję oregano, sól i pieprz i blenduję na dość jednolitą masę.
- Ciasto francuskie wyjmuję z lodówki i kroję na dość spore kwadraty - z jednej paczki wychodzi mi 6 kwadratów.
- Kwadraty napełniam masą i zamykam tak by formą przypominały trójkąty.
- Wkładam na 20 minut do piekarnika nagrzanego na 180 stopni.
- Smacznego!