Grillowane papryki z chorizo, mozzarellą i serem owczym

 

jemsession,chorizo, papryka, grill, grillowany, szybki, smaczny, latwy, przepis

Planujecie w weekend grillować? Papryki to świetny pomysł na grillowaną przekąskę. Przepis zdobyty na warsztatach z kuchni meksykańskiej, gdzie grill to tak jak i u nas prawie narodowe hobby. Meksykańskie danie znakomicie pasuje i do polskich klimatów i będzie ciekawym urozmaiceniem dla kaszanek i karkówek 🙂

Grillowane papryki z chorizo, mozzarellą i serem owczym
Wydruk przepisu
Grillowane papryki z chorizo, mozzarellą i serem owczym
Wydruk przepisu
Sposób przygotowania
  1. Chorizo kroję w kostkę i podsmażam chwilę na patelni. Odkładam żeby się ostudziło.
  2. Mozzarellę i serek kozi kroję w kostkę (około 1 cm) i mieszam z chorizo. Dodaję posiekaną kolendrę, oregano, solę i pieprzę.
  3. Papryki myję , odkrawam ogonki i wyjmuję nasiona. Napycham papryki nadzieniem i smaruję je z wierzchu oliwą. Układam na tackę i grilluję około 15-20 minut.
  4. Smacznego!

Hermelin – czeska przekąska do piwa

camembert,jemsession,hermelin,papryka,cebula,piwo

Na weekend do piwa i fajnego filmu przydałoby się chrupnąć coś smacznego.
W jednym z naszych ulubionych pubów odkryliśmy hermeliny, czeski sposób na camemberta i postanowiliśmy spróbować zrobić tą przekąskę w domu. Mniam! 🙂

 

Hermelin - czeska przekąska do piwa
Wydruk przepisu
Hermelin - czeska przekąska do piwa
Wydruk przepisu
Sposób przygotowania
  1. Każdy camembert przekrajam na pół. Każdą połówkę posypuję słodką papryka i dodaję pokrojoną w dość grube plastry cebulę. Następnie sklejam obie połówki sera.
  2. Grubo pokrojone plastry cebuli, czosnku i papryczki chilli wrzucam na dno słoika, następnie wkładam ser i robię kolejną warstwę cebulowo-czosnkową i nakładam kolejny ser.
  3. Wrzucam 3 liście laurowe oraz ziarnka pieprzu i całość zalewam oliwą, tak aby przykryła wszystkie składniki.
  4. Odstawiam na 3-5 dni do lodówki.
  5. Smacznego!