Izraelskie obwarzanki

IMG_0943

Kuchnia Izraela ostatnio często gości na naszym stole. Każdemu łakomczuchowi polecam wizytę w Izraelu – tak oczywiście jest tam dużo zabytków i historii, które zapierają dech, ale jak dla mnie na pierwszym miejscu była kuchnia. Niezwykła mieszanka smaków, które w pierwszej sekundzie zadziwiają po to by w następnej w głowie smakującego pojawiła się myśl – tak to danie wejdzie do mojego menu. Dzisiaj na moim stole izraelskie obwarzanki – inspiracja z przepisu Yotama Ottolenghiego (polecam każdemu jego książki kucharskie, zwłaszcza fanom kuchni wegetariańskiej).

Izraelskie obwarzanki
Wydruk przepisu
Izraelskie obwarzanki
Wydruk przepisu
Sposób przygotowania
  1. Mąkę wsypuję do miski i robię w niej zagłębienie, w które wlewam olej, dodaję drożdże, masło, proszek do pieczenia, cukier, sól i przyprawy. Mieszam aż uformuje się ciasto, następnie dodaję powoli wodę cały czas mieszając tak żeby otrzymać gładkie ciasto, które ugniatam jeszcze przez kilka minut.
  2. Blachę wykładam papierem. Ciasto dzielę na mniejsze kawałki (około 25 gr, z przygotowanej porcji powinno wyjść koło 30-40 obwarzanków) i formuję z nich paluchy o grubości 1 cm i długości około 12 cm. Z każdego palucha formuję obwarzanek, kładę na blasze, smaruję jajkiem i posypuję sezam. Gdy już wszystkie obwarzanki leżą na blasze przykrywam je ściereczką i zostawiam na około 30 minut.
  3. Po tym czasie wkładam do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 20 minut aż się zrumienią,. Świetnie smakują z dipem czosnkowym.
  4. Smacznego!

Sigara boregi z fetą i kolendrą

jemsession,sigara boregi,feta, ciasto filo, super sniadanie

Kolejny przepis przywieziony z Turcji. Sigara boregi to tak naprawdę mocno wysmażone ciasto wypełnione serem z ziołami. Jedno z moich ulubionych tureckich dań. Sigara robi się z ciasta zwanego yufka – w Turcji możesz kupić yufkę praktycznie w każdym sklepie spożywczym, przyrządzenie więc sigar nie stanowi problemu, natomiast w Polsce z jego dostępnością jest już gorzej, chcąc nie chcąc zrezygnowałam z robienia sigar.. Ale tylko do czasu aż znalazłam przepis gdzie zamiast yufki użyto ciasto filo – i w tym wypadku było już z górki bo takie ciasto widziałam u nas w supermarketach.

 

Sigara boregi z fetą i kolendrą
Wydruk przepisu
Sigara boregi z fetą i kolendrą
Wydruk przepisu
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Ciasto filo smaruję cienko oliwą by łatwiej się sklejało i kroję na prostokąty
  2. Fetę mieszam z posiekaną kolendrą, oregano, tymiankiem. Dodaję sól i pieprz. Tak przygotowaną masę nakładam na prostokąt i zawijam.
  3. Gdy już wszystkie ruloniki są gotowe, na patelnię wlewam olej i rozgrzewam.
  4. Wrzucam ruloniki i smażę aż uzyskają złoty kolor. Często je przewracam bo ciasto filo jest dość delikatne i łatwo może się przypalić.
  5. Do sigar przygotowuję sos czosnkowy- przeciskam czosnek przez praskę i mieszam ze śmietaną. Dodaję sól, pieprz i zmielone ziarna kolendry.
  6. Smacznego!