Dyniowe ciasto nie tylko na Halloween

dynia ciasto dyniowe proste szybkie przepis

Dzisiaj szybki przepis na ciasto dyniowe. W końcu zbliża się Halloween i gdyby nie udało wam się przygotować dyniowego maszkarona, zawsze warto w zanadrzu mieć dyniowe ciasto gdy przyjdą dzieciaki po „cukierek albo psikus”.

 

Dyniowe ciasto nie tylko na Halloween
Wydruk przepisu
Czas przygotowania
2 godziny
Czas przygotowania
2 godziny
Dyniowe ciasto nie tylko na Halloween
Wydruk przepisu
Czas przygotowania
2 godziny
Czas przygotowania
2 godziny
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Wpierw przygotowuję mus z dynii. Piekarnik nagrzewam do 200 stopni. W tym czasie kroję dynię na mniejsze kawałki i usuwam pestki. Kładę na blaszce skórką do dołu i piekę około godziny. Gdy dynia ostygnie łyżką wygarniam miąższ i miksuję na mus.
  2. Tortownicę smaruje masłem i wykładam papierem do pieczenia. W garnku rozpuszczam masło z cukrem trzcinowym i waniliowym.
  3. Dodaję masę maślano-cukrową do musu dyniowego i wbijam do środka jeszcze żółtka.
  4. Mąkę przesiewam razem z proszkiem do pieczenia i powoli partiami dodaję do musu dyniowego cały czas delikatnie mieszając.
  5. Białka ubijam na sztywną pianę i mieszam razem z musem dyniowym. Wylewam do tortownicy i wstawiam na 40 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
  6. Smacznego!