Pascha nie tylko na Wielkanoc

jemsession,pascha,rodzynki,ser,migdały,orzechy,maslo

Pomysł by zrobić paschę pojawił się już dobre kilka lat temu podczas wycieczki do Kazimierza, gdzie jadłam najlepszą w życiu paschę w restauracji „U fryzjera”. Czas mijał, ale dla mnie wciąż pascha stanowiła swoisty Everest możliwości kulinarny, aż do czasu gdy trafiłam na ten przepis. Nie tylko jest dość prosty, ale także nie zabiera tyle czasu.

Pascha nie tylko na Wielkanoc
Wydruk przepisu
Pascha nie tylko na Wielkanoc
Wydruk przepisu
Sposób przygotowania
  1. Rodzynki zalewam wrzątkiem i odcedzam po około 5 minutach.
  2. Ser mielę trzykrotnie - naprawdę warto, bo masa ma później zupełnie inna, gładszą konsystencję.
  3. W mikserze ucieram miękkie masło z cukrem i powoli dodaję po kolejno żółtka i ser. Następnie dodaję zmielone migdały, orzechy, skórkę pomarańczową i rodzynki.
  4. Na garnku kładę sitko, które wyścielam wilgotną gazą(tak by końce gazy były poza sitem) i na nią nakładam przygotowaną masę. Brzegi gazy zawijam i przykrywam masę serową. Sito dociskam talerzykiem odpowiedniej wielkości.
  5. Wkładam na całą noc do lodówki.Rozwijam gazę i przekładam paschę na półmisek. Dekoruję orzechami i skórką pomarańczową.
  6. Smacznego!

Zimowe ciasto z pomarańczami i migdałami

Ciasto bez mąki czy to możliwe? Czy można bez mąki zrobić dobre, smaczne ciasto czy tylko wyrób ciastopodobny? Okazuje się, że mąka nie do wszystkich wypieków jest potrzebna. A ponieważ w zimie na straganach owocowych łatwiej o pomarańczę niż o inne owoce dzisiaj przepis na ciasto bez mąki, za to pełne pomarańczowego i migdałowego aromatu

Zimowe ciasto z pomarańczami i migdałami
Wydruk przepisu
Czas gotowania
4 godziny
Czas gotowania
4 godziny
Zimowe ciasto z pomarańczami i migdałami
Wydruk przepisu
Czas gotowania
4 godziny
Czas gotowania
4 godziny
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Pomarańcze szoruję i następnie wkładam do garnka z zimną wodą i gotuję przez około 20 minut. Po tym czasie wodę odlewam, nalewam zimnej wody i powtarzam proces. Dzięki temu skórka pomarańczowa straci swój gorzki smak.
  2. Po 20 minutach gotowania odlewam wodę, nalewam świeżej, zimnej wody i gotuję tym razem 70 minut aż pomarańcze zmiękną. Pomarańcze studzę i kroję na ćwiartki.
  3. Cukier dzielę na dwie części. Jedną cześć mieszam z białkami jajek i ubijam pianę. Drugą część mieszam z żółtkami aż do momentu uzyskania kremu, następnie dodaję proszek do pieczenia, migdały, pomarańcze. Do miski dodaję pianę i delikatnie mieszam całość.
  4. Dno tortownicy wykładam papierem do pieczenia, boki smaruje masłem i obsypuję zmielonymi migdałami. Wlewam masę do tortownicy i wkładam do piekarnika na najniższą półkę. Piekę w temperaturze 180 stopni przez około 70 minut. Sprawdzam czy ciasto jest gotowe jeśli patyczek wbity w środek ciasta jest suchy.
  5. Smacznego!

Tarta rabarbarowo migdałowa

jemsession rabarbar ciasto migdaly orzechy

 

Gdy tylko na ryneczku koło nas pojawia się rabarbar od razu piekę tą tartę – jest bardzo prosta w przygotowaniu i cudownie słodko-kwaśna w smaku.

Tarta rabarbarowo migdałowa
Wydruk przepisu
Czas przygotowania
60 minut
Czas przygotowania
60 minut
Tarta rabarbarowo migdałowa
Wydruk przepisu
Czas przygotowania
60 minut
Czas przygotowania
60 minut
Składniki
Składniki na ciasto
Składniki na masę
Składniki na masę rabarbarową
Sposób przygotowania
  1. Z podanych składników zagniatam ciasto. Dużo łatwiej jest mi je zagnieść kiedy zimne masło zetrę na tarce o dużych oczkach.
  2. Następnie rozwałkowuję ciasto i wylepiam nim tortownicę i wstawiam na 10 minut do nagrzanego do temperatury 180 stopni piekarnika
  3. Rabarbar myję, obieram ze skórki i kroję na około 1 cm kawałki. Mieszam z cukrem i gotuję z niewielką ilością wody aż rabarbar puści sok.
  4. Masło ucieram z cukrem, jajkiem, migdałami i orzechami - jeśli macie tylko migdały lub tylko orzechy tarta też wyjdzie obłędna.
  5. Odcedzam rabarbar i wykładam go na podpieczony spód. Następnie wylewam masę maślano-migdałową i piekę przez pół godziny w temperaturze 180 stopni
  6. Smacznego!