Ciasto daktylowe z polewą toffi

jemsession,daktylowa,daktyle, ciasto proste, toffi,

Jedno z moich ulubionych ciast – pięknie pachnie daktylami, do tego rozpływająca się polewa -czy może być coś lepszego? Niestety ostatnim razem jak robiłam to ciasto chciałam blenderem rozdrobnić daktyle co zakończyło się tym, że blender odmówił posłuszeństwa. Ciasto daktylowe znalazło się na zakazanej liście, ale na szczęście znalazłam sposób by je przyrządzić bez uszczerbku na stanie blendera 🙂

Ciasto daktylowe z polewą toffi
Wydruk przepisu
Ciasto daktylowe z polewą toffi
Wydruk przepisu
Składniki
Polewa
Sposób przygotowania
  1. Daktyle zalewam gorącą wodą i zostawiam na około 15 minut. Po tym czasie wyciągam je z wody (wodę zostawiam, wykorzystamy ją później) i kroje na mniejsze kawałki.
  2. Miękkie masło ucieram w mikserze razem z cukrem, i dodaję po jednym jajku i ucieram dalej aż składniki się połączą.
  3. Następnie dodaję mąkę, proszek do pieczenia, szczyptę soli, cynamon, daktyle i wodę po daktylach i mieszam do połączenia składników.
  4. Masę przelewam do wysmarowanej masłem i oprószonej mąką tortownicy i wkładam do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 60 minut.
  5. W rondelku rozpuszczam masło, dodaję cukier i śmietankę i mieszam aż składniki się połączą i zagotują - około 3-5 minut. Ciasto nakłuwam patyczkiem i wylewam polewę na ciepłe ciasto i zostawiam do ostygnięcia.
  6. Smacznego!

Rwaniec z dżemem

jemsession,rwaniec,brioszka,drożdżowe

Po wizycie w lokalnej piekarni i napatrzeniu się na tamtejsze słodkości mąż wrócił z pytaniem o ciasto na sobotę. I sam podrzucił pomysł by zrobić drożdżowego rwańca. Rwaniec maślany fajna sprawa jedyny minus to, że następnego dnia ( o ile dotrwa) jest już dość suchy, ale i na to znaleźliśmy rozwiązanie w postaci dżemu gruszkowego.

Rwaniec z dżemem
Wydruk przepisu
Rwaniec z dżemem
Wydruk przepisu
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Wpierw robię rozczyn z drożdzy - w misce rozkruszam drożdze, dodaję łyżkę cukru, 2 łyżki mąki i ciepłe mleko i mieszam wszystkie składniki. Odkładam na 10 minut, żeby drożdże zaczęły działać
  2. Do misy od miksera wrzucam mąkę, cukier, sól, 3 jajka i następnie dodaję rozczyn. Mieszam wszystkie składniki i wyrabiam ciasto tak żeby było jednolite i odchodziło od ręki. Pod koniec wyrabiania dodaję masło i dalej wyrabiam Ciasto lekko podsypuję mąką, przykrywam ściereczką i zostawiam na około 1 godzinę, aby wyrosło.
  3. Tortownicę smaruję masłem i następnie wykładam papierem do pieczenia.
  4. Wyrośnięte ciasto dzielę na 15 równych części, z których formuję placki. Na środek każdego placka nakładam łyżeczkę dżemu (ja użyłam dżemu gruszkowego, ale z każdym innym dżemem rwaniec będzie równie pyszny). Następnie zlepiam brzegi i formuję kulę.
  5. Układam kulki jedna obok drugiej. Każdą kulkę smaruję po wierzchu roztrzepanym jajkiem.
  6. Wstawiam do piekarnia na 15 minut i piekę w temperaturze 180 stopni. Po tym czasie jeśli ciasto jest mocno zrumienione przykrywam folią aluminiową i piekę kolejne 10 minut.
  7. Smacznego!

Śliwkowe ciasto z bezą

ciasto śliwki beza

Kolejne popisy weekendowe ..tym razem proste i szybkie ciasto ze śliwkami i bezą, którą uwielbiam.

Śliwkowe ciasto z bezą
Wydruk przepisu
Czas przygotowania
30 minut
Czas gotowania
60 minut
Czas przygotowania
30 minut
Czas gotowania
60 minut
Śliwkowe ciasto z bezą
Wydruk przepisu
Czas przygotowania
30 minut
Czas gotowania
60 minut
Czas przygotowania
30 minut
Czas gotowania
60 minut
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Masło ucieram z cukrem trzcinowym. Pod koniec ucierania dodaję żółtka.
  2. Przesiewam mąkę i proszek do pieczenia i dodaję do masy.
  3. Mieszam wszystko aż uzyskam konsystencję kruszonki. Część ciasta zostawiam do dekoracji wierzchu, a resztę wykładam na wysmarowaną masłem blaszkę.
  4. Ciasto dociskam do blaszki i nakładam śliwki skórką do ciasta (bez pestek, pokrojone na połówki).
  5. Śliwki posypuję cukrem waniliowym wymieszanym z cynamonem.
  6. Białka ubijam na sztywną masę, stopniowo dodając do nich cukier. Gdy piana jest dostatecznie ubita układam ją równomiernie na śliwkach a nastepnie rozkładam resztę pozostałej kruszonki w tych miejscach gdzie nie ma bezy.
  7. Ciasto wstawiam do nagrzanego piekarnika na 180 stopni na około 20 minut. Po upływie tego czasu zmniejszam temperaturę do 160 stopni i piekę jeszcze przez kolejne 40 minut.
  8. Smacznego!