Tarta rabarbarowo migdałowa

jemsession rabarbar ciasto migdaly orzechy

 

Gdy tylko na ryneczku koło nas pojawia się rabarbar od razu piekę tą tartę – jest bardzo prosta w przygotowaniu i cudownie słodko-kwaśna w smaku.

Tarta rabarbarowo migdałowa
Wydruk przepisu
Czas przygotowania
60 minut
Czas przygotowania
60 minut
Tarta rabarbarowo migdałowa
Wydruk przepisu
Czas przygotowania
60 minut
Czas przygotowania
60 minut
Składniki
Składniki na ciasto
Składniki na masę
Składniki na masę rabarbarową
Sposób przygotowania
  1. Z podanych składników zagniatam ciasto. Dużo łatwiej jest mi je zagnieść kiedy zimne masło zetrę na tarce o dużych oczkach.
  2. Następnie rozwałkowuję ciasto i wylepiam nim tortownicę i wstawiam na 10 minut do nagrzanego do temperatury 180 stopni piekarnika
  3. Rabarbar myję, obieram ze skórki i kroję na około 1 cm kawałki. Mieszam z cukrem i gotuję z niewielką ilością wody aż rabarbar puści sok.
  4. Masło ucieram z cukrem, jajkiem, migdałami i orzechami - jeśli macie tylko migdały lub tylko orzechy tarta też wyjdzie obłędna.
  5. Odcedzam rabarbar i wykładam go na podpieczony spód. Następnie wylewam masę maślano-migdałową i piekę przez pół godziny w temperaturze 180 stopni
  6. Smacznego!

Dorsz zapiekany z młodymi ziemniakami

Dorsz zapiekany z ziemniakamiUwielbiam ryby, ale dorsz zawsze był dla mnie trudną rybą do przygotowania – zawsze był albo za suchy, albo za twardy. Podczas wakacji w Portugalii w małej restauracji w Porto jadłam jednego z najpyszniejszych dorszy na świecie. Przemiła właścicielka knajpki słuchając moich och-ów i ach-ów zdradziła mi sekret jak przygotować dorsza idealnego.

Dorsz zapiekany z młodymi ziemniakami
Wydruk przepisu
Porcje Czas przygotowania
4 osoby 50 minut
Porcje Czas przygotowania
4 osoby 50 minut
Dorsz zapiekany z młodymi ziemniakami
Wydruk przepisu
Porcje Czas przygotowania
4 osoby 50 minut
Porcje Czas przygotowania
4 osoby 50 minut
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Myję ziemniaki ale ich nie obieram. Następnie podgotowuję je na pół miękko. Odkładam ziemniaki żeby ostygły.
  2. Naczynie żaroodporne smaruję masłem. Na dno naczynia wysypuję cebulkę pokrojoną w piórka.
  3. Ziemniaki kroję na mniejsze kawałki i wykładam nimi naczynie żaroodporne.
  4. Dorsza kroję na kawałki około 6 cm. Solę je i pieprzę, a potem układam w naczyniu.
  5. Posypuję wszystko wiórkami ze startego masła i zapiekam w piekarniku 30 minut w temperaturze 180 stopni.
  6. Przed podaniem posypuje natką pietruszki i dodaję boczek pokrojony w paseczki i podsmażony na patelni
  7. Smacznego!

Bułeczki cynamonowe z karmelem

Pierwszy raz takie bułeczki jadłam w USA w małej kawiarni w Południowej Dakocie. Oszałamiający zapach cynamonu rozchodził się po całym pomieszczeniu, docierając aż na zewnątrz i zapraszając dużych i małych łakomczuchów do wizyty i skosztowania choć jednej z tych cudowności. Pierwszy kęs i istna smakowa euforia – pyszne maślano cynamonowe ciasto oblane karmelem i do tego przyjemnie chrupiące orzechy – mniam..

Na samo wspomnienie robię się głodna dlatego postanowiłam przygotować takie bułeczki w domu i przypomnieć sobie ich niebiański smak.

Bułeczki cynamonowe z karmelem
Wydruk przepisu
Bułeczki cynamonowe z karmelem
Wydruk przepisu
Składniki
Składniki na ciasto
Składniki na masę cynamonową
Składniki na karmel
Sposób przygotowania
  1. Podgrzewam mleko tak by było ciepłe ale nie gorące. Do mleka dodaję rozkruszone drożdże i cukier i wszystko mieszam aż składniki się ze sobą połączą. Odstawiam na 15 minut.
  2. Masło rozpuszczam na patelni. Do mąki dodaję sól, żółtko, rozpuszczone masło i wlewam zaczyn z drożdży i mleka.
  3. Wyrabiam kilka minut ciasto tak by było elastyczne i dobrze się formowało. Odstawiam ciasto w ciepłe miejsce pod przykryciem na 2 godziny
  4. W międzyczasie przygotowuję karmel. W rondelku rozpuszczam masło i dodaję do niego mleko, cukier i miód. Gotuję przez około 5-10 minut aż masa zgęstnieje. Następnie tortownicę smaruję masłem, wylewam na jej dno karmel i posypuję orzechami
  5. Czekając aż wyrośnie ciasto przygotowuję też masę, która nada cudowny maślano-cynamonowy smak bułeczkom. Ucieram cukier z masłem i cynamonem.
  6. Gdy ciasto już pięknie wyrośnie rozwałkowuję je - staram się by kształtem przypominało prostokąt. Następnie smaruję masą maślano-cynamonową i zwijam. Tak powstałą roladę kroję na około 20 kawałków. Układam kawałki na karmelu - ważne by nacięcie było na górze. Owijam tortownicę folią plastikową i zostawiam do wyrośnięcia na około 30 minut.
  7. Rozgrzewam piekarnik do 180 stopni i piekę bułeczki pod przykryciem z folii aluminiowej przez około 20 minut. Po tym czasie zdejmuję folię i piekę kolejne 20 minut aż bułeczki będą rumiane.
  8. Po upieczeniu wyciągam formę z piekarnika i obracam ją do góry dnem.
  9. Bułeczki są pyszne na ciepło ale są równie dobre następnego i kolejnego dnia na śniadanie maczane w mleku.
  10. Smacznego!

Grillowana ośmiornica

grillowana ośmiornica

Zawsze gdy jestem w nadmorskim kraju staram się jeść jak najwięcej ryb i owoców morza. Wszelkie morskie stwory mogą się skrywać na wieść o moim przybyciu gdyż jestem ich wielkim amatorem. Jeszcze kilka lat temu w Polsce niemal niemożliwe było dostać nawet mrożone krewetki, dzisiaj praktycznie w każdej większej sieci znajdziemy i krewetki i inne morskie przysmaki.

 

Grillowana ośmiornica
Wydruk przepisu
Najlepsza byłaby świeża, ale może być też mrożona. Zamrożoną ośmiornicę 12 godzin przed przygotowaniem wkładamy do lodówki.
Grillowana ośmiornica
Wydruk przepisu
Najlepsza byłaby świeża, ale może być też mrożona. Zamrożoną ośmiornicę 12 godzin przed przygotowaniem wkładamy do lodówki.
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Ośmiornicę wkładamy do garnka, zalewamy winem i dolewamy tyle wody by przykryła ją w całości. Wodę solimy Ośmiornicę gotujemy około 1 godzin - do uzyskania miękkości. Ośmiornicę obracamy do jakiś czas.
  2. Kroimy drobno cebulę, czosnek i papryczkę chilli. Rozgrzewamy oliwę na patelni i podsmażamy warzywa przez około 3 minuty. Następnie dodajemy sok z limonki
  3. Po ugotowaniu ośmiornicę kroimy na dość duże kawałki i mieszamy z cebulą, czosnkiem i chilli.
  4. Na patelni grillowej ośmiornicę grillujemy około 5 minut. Trzeba pamiętać by co jakiś czas obracać kawałki ośmiornicy by nie przypaliły się
  5. Bagietkę kroimy i grillujemy