Ciasto bananowe

Dawno mnie tu nie było .. Przepisów co prawda się trochę uzbierało ale przez ostatnie 2 tygodnie byłam na diecie warzywno-owocowej i generalnie każde wspomnienie innego jedzenia dosłownie ciekła mi ślinka.

IMG_20180128_202601_330

Dzisiaj przepis zaczerpnięty z książki Lubię to.. polecam każdemu kto kocha podróże i dobre jedzenie. Książka jest pięknie wydana, zdjęcia jedzenia zaś wyglądają niesamowicie kusząco. Bananowiec to drugi przepis z tej książki ale myślę, że będzie ich jeszcze sporo. Bananowiec w smaku przypomina pudding to dość ciężkie i mokre ciasto, najlepsze gdy macie gości,  u nas w dwie osoby mieliśmy problem by je całe spałaszować

 

Ciasto bananowe
Wydruk przepisu
Ciasto bananowe
Wydruk przepisu
Sposób przygotowania
  1. Ciasto robiłam w tortownicy o średnicy 20 cm. Tortownicę smaruję tłuszczem i oprószam mąką.
  2. Pokrojone w plasterki banany (6 sztuk) wkładam do miski, dodaję cukier puder i rum, mieszam i odstawiam na 15 minut.
  3. Roztrzepuję jajka, dodaję mleko kokosowe i zagęszczone, roztopione i przestudzone masło i mieszam razem. Dodaję mąkę i mieszam do uzyskania jednolitej masy.
  4. Następnie dodaję banany i posiekaną czekoladę i delikatnie mieszam.
  5. Wylewam do formy i na górę ciasta kładę pokrojonego wzdłuż w plastry banana. Piekę w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 60 minut. Po upieczeniu zostawiam do ostygnięcia w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.

Tarta a la mango lassi

IMG_20171230_202723_286

Jeśli lubicie mango lassi, ta tarta na pewno przypadnie Wam do gustu.

Tarta a la mango lassi
Wydruk przepisu
Tarta a la mango lassi
Wydruk przepisu
Składniki
Ciasto
Sposób przygotowania
  1. Składniki na ciasto zagniatam i zawijam w folię, wkładam do lodówki na minimum 30 minut.
  2. Po wyjęciu ciasta z lodówki rozwałkowuje je i wkładam do formy wysmarowanej masłem i oproszonej maka. Nakłuwam widelcem i wykładam papierem do pieczenia, a na papier sypie ryż lub groch.
  3. Wkładam do piekarnika nagrzanego na 200 stopni na 15 minut.
  4. Wszystkie składniki na masę wkładam do miksera i miksuje aż powstanie jednolita dość rzadka masa.
  5. Wylewam masę na podpieczony spod i wkładam do piekarnika na 30 minut. Piekę tartę w temperaturze 180 stopni. Gdy wierzch się zetnie nakładam na niego kawałek folii aluminiowej żeby zbyt bardzo się nie przyrumienił.
  6. Gdy tarta ostygnie wkładam ją do lodówki na całą noc - wtedy jest najlepsza.
  7. Smacznego!

Ciasteczkowe słoniowe uszy

jemsession, palmeras, ciastka, ciasteczka, deser, cynamon, prosty,latwy, przepis

Jeden z moich ulubionych hiszpańskich ciastek – palmeras, zwane też słoniowymi uszami 🙂 Za każdym razem będąc w Hiszpanii kupowałam pudełko tych ciastek, które znikały w mgnieniu oka. Nigdy nie myślałam, że ich wykonanie jest aż tak proste i tak mało składników potrzeba by móc się tymi ciachami delektować w domu. Polecam!

Ciasteczkowe słoniowe uszy
Wydruk przepisu
Ciasteczkowe słoniowe uszy
Wydruk przepisu
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Ciasto francuskie rozwałkowuję, posypuję grubo cukrem, następnie cynamonem. Odwracam na drugą stronę smaruję masłem i również posypuję grubo cukrem i cynamonem.
  2. Z obu stron zakładam ciasto na pół, następnie znowu na pół i jeszcze raz na pół aż powstanie taki wałek. Wałek kroję na około 1 cm kawałki, które układam na blaszce wyłożone papierem i dodatkowo rozpłaszczam za pomocą łyżki.
  3. Wkładam na 20 minut do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Z jednego opakowania ciasta francuskiego wychodzi około 18 ciasteczek.
  4. Smacznego!

Tarta cytrynowa

IMG_9935

Znalazłam nowy przepis na tartę cytrynową, którym muszę się z Wami podzielić. Przepis jest prosty i szybki do wykonania, a jednym z głównym składników jest mleko zagęszczone.. Heh gdy tylko to zobaczyłam stwierdziłam, że warto przetestować to ciasto i nie myliłam się – smakuje przepysznie 🙂

Tarta cytrynowa
Wydruk przepisu
Tarta cytrynowa
Wydruk przepisu
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Ciastka mielę w blenderze i mieszam z rozpuszczonym masłem. Wykładam nimi formę do tarty ( średnica około 20 cm.
  2. Mleko mieszam z żółtkami i sokiem z cytryny. Masę wylewam na ciasteczkowy spód i wkładam na 20 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.
  3. Po ostudzeniu, wkładam jeszcze na kilka godzin do lodówki. Moje ciasto trochę się za mocno przypiekło dlatego posypałam je jeszcze cynamonem i zmielonymi migdałami 🙂
  4. Smacznego!

Bób z jajkiem sadzonym

bob,jajko sadzone,prosty obiad, jemsession, przepis

Zaczął się sezon na bób więc jeśli lubicie to warzywo, macie ochotę na prosty i szybki obiad z jego udziałem to to danie spełnia wszystkie te kryteria. Latem nie chce mi się spędzać tyle czasu w kuchni, lubię gdy mogę przyrządzić smaczny posiłek w krótkim czasie i iść cieszyć się słonecznym dniem. Zazwyczaj moim remedium było jajko sadzone z ziemniakami, ale gdy pod ręką był bób stwierdziłam, że ziemniaki mogą poczekać aż sezon bobowy się zakończy 🙂

Bób z sadzonym jajkiem
Wydruk przepisu
Bób z sadzonym jajkiem
Wydruk przepisu
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Bób myję, a potem wrzucam do osolonego wrzątku i gotuję około 5 minut. Po ugotowaniu odcedzam, przelewam chłodną wodą i obieram ze skórek i mieszam z sokiem z cytryny
  2. Na patelni rozpuszczam masło i wylewam jajka. Staram się by się nie połączyły. Ja lubię gdy żółtko jest ścięte więc trzymam jajka dłużej na patelni.
  3. Na talerz wykładam bób i na nim kładę jajka. Dodaję sól, pieprz i przyprawy.
  4. Smacznego!

Drożdżówki z dżemem żurawinowym

jemsession, zurawina, drozdzowki, proste, szybkie, deser, cos slodkiego

Zawijańce robiłam już prawie ze wszystkim. Czekając na świeże owoce i jak zwykle mając ochotę na coś słodkiego, wpadłam na pomysł, żeby tym razem zrobić drożdżówki z suszoną żurawiną. Sami spróbujcie, rozpływają się w ustach, a żurawina równoważy słodycz ciasta.

Drożdżówki z dżemem żurawinowym
Wydruk przepisu
Drożdżówki z dżemem żurawinowym
Wydruk przepisu
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Zaczynam od przygotowania dżemu żurawinowego. Żurawinę zalewam wodą tak by przykryła owoce. Gotuję około 20 minut na małym ogniu (lub do czas gdy żurawina napęcznieje). Miksuję na gładką masę i dodaję sok wyciśnięty z cytryny.
  2. Wpierw przygotowuję zaczyn. Podgrzewam mleko, do mleka dodaję łyżkę cukru, 2 łyżki mąki i drożdże. Mieszam wszystkie składniki i zostawiam w ciepłym miejscu by drożdże zaczęły działać.
  3. Na patelni rozpuszczam masło i czekam aż wystygnie. Do miski przesiewam mąkę, dodaję cukier, jajka, zaczyn drożdżowy i rozpuszczone masło. Wszystko mieszam razem i wyrabiam ciasto. Ciasto odkładam do miski i zostawiam w ciepłym miejscu na 1,5 godziny żeby wyrosło.
  4. Gdy ciasto wyrośnie jeszcze chwilę je wyrabiam i rozwałkowuję je na cienki placek na oprószonej mąką stolnicy. Placek smaruję dżemem żurawinowym i zawijam w roladę. Kroję na około 2 cm kawałki (bez obaw jeszcze urosną) i układam w tortownicy wyłożonej papierem z zachowaniem dość sporych odstępów miedzy jedną a drugą drożdżówką.
  5. Odstawiam jeszcze na około 10 minut, a potem wierzch każdej drożdżówki smaruję żółtkiem zmieszanym z mlekiem. Wstawiam na około 15 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni.
  6. Smacznego!

Ciastka karmelowo-migdałowe

jemsession, migdaly, karmel, ciastka, proste, latwe, cos slodkiego

Takie pyszne ciastka zobaczyłam ostatnio u koleżanki. Wyglądały tak niebiańsko, jakby wołały – hej, sięgnij po nas, czekamy na ciebie 🙂 Przepis na ciasta jest inspirowany przepisem ze strony Whiteplate u mnie z drobnymi zmianami.

 

Ciastka karmelowo-migdałowe
Wydruk przepisu
Ciastka karmelowo-migdałowe
Wydruk przepisu
Składniki
Spód
Masa
Sposób przygotowania
  1. Miękkie masło mieszam z cukrem, jajkami i mąką i zagniatam ciasto. Ciasto rozwałkowuję na prostokąt i wykładam nim formę wysmarowaną wcześniej masłem i wyłożoną papierem.
  2. W garnku rozpuszczam masło, dodaję cukier i miód. Kiedy masa się zredukuje i zacznie karmelizować wrzucam około 50 gr migdałów i mieszam wszystko.
  3. Masę wylewam na ciasto i dekoruję pozostałymi migdałami. Piekę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 10 minut - jeśli chcecie by migdały były bardziej przypieczone zostawcie na około 15 minut.
  4. Wyciągam z piekarnika i kroję na mniejsze kawałki.
  5. Smacznego!

Zawijaniec z mascarpone i rodzynkami

 

rodzynki, mascarpone,przepis, ciasto, łatwe, jemsession

Ten przepis wypróbowałam już w wersji dżemowej i makowej, teraz przyszedł czas na mascarpone. W domowej spiżarce kończą się zapasy dżemów, a potrzeba schrupania czegoś słodkiego motywuje do eksperymentowania, na szczęście zakończonego sukcesem 🙂

 

Zawijaniec z mascarpone i rodzynkami
Wydruk przepisu
Porcje Czas przygotowania
15 2,5 godziny
Porcje Czas przygotowania
15 2,5 godziny
Zawijaniec z mascarpone i rodzynkami
Wydruk przepisu
Porcje Czas przygotowania
15 2,5 godziny
Porcje Czas przygotowania
15 2,5 godziny
Składniki
Ciasto
Sposób przygotowania
  1. Wpierw przygotowuję zaczyn. Podgrzewam mleko, do mleka dodaję łyżkę cukru, 2 łyżki mąki i drożdże. Mieszam wszystkie składniki i zostawiam w ciepłym miejscu by drożdże zaczęły działać.
  2. Na patelni rozpuszczam masło i czekam aż wystygnie. Do miski przesiewam mąkę, dodaję cukier, 2 żółtka (białka wykorzystam później), zaczyn drożdżowy i rozpuszczone masło. Wszystko mieszam razem i wyrabiam ciasto.
  3. Ciasto odkładam do miski i zostawiam w ciepłym miejscu na 1,5 godziny żeby wyrosło.
  4. Gdy ciasto wyrośnie jeszcze chwilę je wyrabiam i rozwałkowuję je na cienki placek na oprószonej mąką stolnicy. Placek smaruję mascarpone wymieszanym z masłem, cukrem, cynamonem i rodzynkami i zawijam w roladę. Kroję na około 2 cm kawałki (bez obaw jeszcze urosną) i układam w tortownicy wyłożonej papierem z zachowaniem dość sporych odstępów miedzy jedną a drugą drożdżówką.
  5. Odstawiam jeszcze na około 10 minut, a potem wierzch każdej drożdżówki smaruję żółtkiem zmieszanym z mlekiem. Wstawiam na około 15 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Smacznego!

Drożdżowe rogaliki z orzechami

rogaliki,orzechy, marcinskie,proste,drozdze,smietana,jemsession

Uwielbiam rogaliki na dzień świętego Marcina – w ten dzień nie obowiązują żadne diety czy ograniczenia kaloryczne. Ale w ostatni weekend naszła mnie ochota na coś słodkiego – w lodówce grzecznie czekają wszystkie składniki na ciasto drożdżowe, tylko pomysłu brak czym by je przełożyć. Na drożdżówki z dżemem nie miałam ochoty, ale okazało się, że zachował się jeszcze pełen słoik orzechów włoskich.

Orzechowe rogaliki
Wydruk przepisu
Orzechowe rogaliki
Wydruk przepisu
Sposób przygotowania
  1. Składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. W misce drożdże rozcieram z 2 łyżkami cukru i dodaję śmietanę - mieszam aż do połączenia się składników i odkładam na 10 minut.
  2. Przesiewam mąkę i dodaję pokrojone na mniejsze kawałki masło. Dodaję żółtka utarte z masłem i drożdże ze śmietaną i zagniatam ciasto.
  3. Posiekane orzechy mieszam z cukrem, miodem, bułką tartą, skórką z cytryny i rumem, następnie dodaję około pół szklanki wody - masa ma być gęsta i zwarta by łatwo można ją było nakładać.
  4. Odkładam ciasto na około 20 minut. Następnie dzielę na 4 równe części, każdą rozwałkowuję na dość cienkie ciasto i wykrawam trójkąty (z każdego kawałka wychodzi około 8 trójkątów). U podstawy trójkąta nakładam masę i zawijam. Odkładam na 15 minut by rogaliki trochę wyrosły i przed włożeniem do piekarnika smaruję żółtkiem zmieszanym z odrobiną mleka.
  5. Piekę około 15 minut w temperaturze 180 stopni.
  6. Smacznego!

Batoniki owsiane z żurawiną

zurawina, jemsession, proste, ciastka, owsiane, platki, zdrowo, slodko

Dzisiaj kolejny przepis z cyklu – wow, to można zrobić samemu w domu. Wystarczą płatki owsiane, ulubione orzechy lub suszone owoce i praktycznie w mgnieniu oka macie domowe batoniki zbożowe – proste, szybkie i zdrowe

Batoniki owsiane z żurawiną
Wydruk przepisu
Batoniki owsiane z żurawiną
Wydruk przepisu
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Masło kroję na mniejsze kawałki i rozpuszczam w garnku. Dodaję cukier i miód i mieszam aż do połączenia składników.
  2. Dodaję płatki, żurawinę i słonecznik i mieszam wszystkie składniki razem.
  3. Formę o wymiarach 25x25 wykładam papierem i równomiernie nakładam masę. Piekę 25-30 minut w temperaturze 180 stopni.
  4. Po upieczeniu kroję ostrym nożem jeszcze ciepłe ciasto na mniejsze części (trzeba uważać, żeby batoniki się nie rozpadły przy krojeniu bo ciasto jest jeszcze dość miękkie). Po ostygnięciu batoniki będę znacznie twardsze i chrupiące
  5. Smacznego!