Krem marchewkowy z nerkowcami

jemsession, marchewka, krem, zupa, nerkowce, latwy przepis, szybka zupa, prosty, co na obiad

Ostatnio wszystkie przepisy dotyczyły słodkości. Dzisiaj dla odmiany, żebyście nie myśleli że jestem takim łasuchem, przepis na zupę krem z marchewki. Nerkowce i kolendra super podkręcają smak zupy, która jest lekka ale pożywna.

 

Krem marchewkowy z nerkowcami
Wydruk przepisu
Krem marchewkowy z nerkowcami
Wydruk przepisu
Sposób przygotowania
  1. Marchewki obieram i kroje na plasterki. Do garnka wlewam oliwę i podsmażam drobno posiekaną cebulę, dodaję papryczkę chilli i przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sok wyciśnięty z cytryn.
  2. Dodaję bulion i gotuję aż warzywa będą miękkie. Pod koniec gotowania dodaję nerkowce uprażone wcześniej na suchej patelni oraz 3/4 pęczka kolendry drobno posiekanej.
  3. Odstawiam do wystygnięcia i blenduję na krem. Gotuję jeszcze przez kilka minut, dodaję soli i pieprzu do smaku.
  4. Dekoruję kolendrą i nerkowcami.
  5. Smacznego!

Harira – marokańska zupa z ciecierzycy

harira, zupa, prosta,soczewica, ciecierzyca, chilli, kolendra, szafran, jemsession

Na jutro zapowiadają pogorszenie pogody warto więc pomyśleć o rozgrzewającej zupie. Taką zupą jest harira – cudownie rozgrzewająca, aromatyczna i lekko pikantna. Robiłam już zupy z ciecierzycy i soczewicy ale ta wersja jest  wyjątkowo intensywny smak dzięki sporej ilości kuminu, cynamonu i szafranu.

Harira - marokańska zupa z ciecierzycy
Wydruk przepisu
Harira - marokańska zupa z ciecierzycy
Wydruk przepisu
Sposób przygotowania
  1. Dzień wcześniej namaczam ciecierzycę.
  2. Ciecierzycę gotuję razem z 1 ząbkiem czosnku i 1 łyżeczką soli. Kroję mięso na małe kawałki i podsmażam na rozgrzanej oliwie.
  3. Do mięsa dodaję drobno pokrojoną cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę. W moździerzu ucieram imbir, kumin, kurkumę, chilli i szafran i dodaję do mięsa. Dokładam również laskę cynamonu. Smażę kilka minut.
  4. Wlewam bulion i 1 litr wody, dodaję pomidory w puszce, soczewicę i prokrojone w plasterki marchewki i gotuję około 15 minut. Następnie dodaje ugotowaną ciecierzycę, wlewam sok z cytryny i gotuję kolejne 10 minut. Wyjmuję laskę cynamonu.
  5. Doprawiam solą i pieprzem, przed podaniem dekoruję posiekaną kolendrą,
  6. Smacznego!

Kaszotto z mięsem mielonym i szpinakiem

jemsession, kaszotto, kasza gryczana, wolowina, mielone, szpinak

Ostatnio staram się jeść mniej makaronów chociaż uwielbiam je za smak, szybkość i prostotę w przygotowaniu, a także to że są idealną bazą do wielu potraw. Okazuje się, że kasze z dużym powodzeniem zastępują makaron, też nie zajmują wiele czasu, a do tego są zdrowsze.. Nic tylko dopisać kaszę do listy zakupów

Kaszotto z mięsem mielonym i szpinakiem
Wydruk przepisu
Kaszotto z mięsem mielonym i szpinakiem
Wydruk przepisu
Składniki
Sposób przygotowania
  1. U mnie ta ilość składników starczyła na 4 porcje.
  2. Cebulę i czosnek drobno siekam i podsmażam na 2 łyżkach rozgrzanej oliwy na dużej patelni.
  3. Marchewkę ścieram na tarce o grubych oczkach i smażę razem z cebulą i czosnkiem. Warzywa przesuwam na patelni i dodaję mięso. Dodaję resztę oliwy, sól i paprykę ostrą i przesmażam mięso przez około 2-3 minuty.
  4. Mieszam mięso z warzywami, dodaję kaszę (wysypuję ją z torebek). Zalewam wszystko bulionem, dodaję sos sojowy, kurkumę i kolendrę i gotuję przez około 15 minut, od czasu do czasu mieszając.
  5. Po tym czasie dodaję posiekany szpinak i gotuję jeszcze około 2-3 minuty.
  6. Smacznego!

Zupa ogórkowa

zupa ogorkowa przepis jemsession bulion

Właśnie zdałam sobie sprawę, że nie zamieściłam jeszcze ani jednego przepisu na zupę. A zupy to w mojej rodzinie nasza mała specjalność. Gdy byłam mała moja babcia mówiła, że obiad bez zupy to nie obiad. Mój tata jest mistrzem rosołu, a grzybowa mojej mamy zdobywa wszędzie „ochy” i „achy” więc niejako zamiłowanie do zup mam w genach.

Dzisiaj więc jedna z moich ulubionych zup idealna na jesienną pluchę i kaca po piątkowej imprezie, zwłaszcza gdy użyjecie do jej przygotowania dobrze ukiszonych ogórków 

Zupa ogórkowa
Wydruk przepisu
Czas przygotowania
1 godzina
Czas przygotowania
1 godzina
Zupa ogórkowa
Wydruk przepisu
Czas przygotowania
1 godzina
Czas przygotowania
1 godzina
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Obieram cebulę i czosnek i kroję w drobną kostkę, a następnie podsmażam. Marchewkę obieram i kroję w plasterki
  2. Wlewam do garnka bulion, dokładam cebulę z czosnkiem i marchewkę. Dodaję sól, pieprz i papryczkę. Wszystko gotuję na małym ogniu.
  3. Obieram ziemniaki i kroję je w kostkę i dokładam do zupy.
  4. Ogórki ścieram na tarce i przesmażam na roztopionym maśle przez około 5 minut. Dodaję do zupy i gotuję jeszcze około 10 minut aż ziemniaki będą miękkie.
  5. Pod koniec gotowania dodaję śmietanę.
  6. Smacznego!

Nie ma jak domowy pasztet

pasztet watrobka wolowina

Ostatnio soboty spędzamy głównie w kuchni. Po wakacyjnych weekendach poza domem przyszedł czas by trochę więcej pogotować i poeksperymentować kulinarnie. Tym razem padło na pasztet.

Nie ma jak domowy pasztet
Wydruk przepisu
Czas przygotowania
2,5 godziny
Czas przygotowania
2,5 godziny
Nie ma jak domowy pasztet
Wydruk przepisu
Czas przygotowania
2,5 godziny
Czas przygotowania
2,5 godziny
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Kroję drobno cebulę i czosnek i następnie podsmażam na oliwie. Potem dodaję pokrojoną wołowinę i dalej podsmażam.
  2. Dodaję pozostałe warzywa i przyprawy i dodaję tyle wody by zakryła wszystkie składniki. Gotuję wywar tak długo (około godziny) aż woda praktycznie odparuje. Czekam aż mięso i warzywa ostygną i następnie mielię wszystko w maszynce.
  3. Wątróbkę myję, kroję, zalewam wrzącą wodą i zostawiam tak na kilka minut żeby wątróbka się zaparzyła. Odcedzam i mielę wątróbkę, a następnie dodaję resztę już zmielonego mięsa i mielę wszystko jeszcze dwa razy.
  4. Dodaję jajka, oliwę i miksuję wszystko razem.
  5. Formę grubo smaruję masłem i równie szczodrze obsypuję bułką tartą. Przekładam masę do formy i piekę w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 1 godzinę.
  6. Smacznego!

Aromatyczne curry z kurczakiem

Kuchnia indyjska zachwyca kolorami, rozmaitością przypraw i aromatów. Oglądaliście film „Smak curry”? Jeśli nie to musicie koniecznie go obejrzeć. Zawsze byłam fanką kuchni indyjskiej, ale po obejrzeniu tego filmu jedyne o czym człowiek marzy to aromatyczne curry.
armoatyczne curry z kurczakiem proste szybkie imbir

Aromatyczne curry z kurczakiem
Wydruk przepisu
Aromatyczne curry z kurczakiem
Wydruk przepisu
Składniki
Sposób przygotowania
  1. W moździerzu ucieram imbir, czosnek, kolendrę w ziarnach i dodaję 1 łyżkę wody.
  2. Obieram i kroję warzywa - cebulę i papryczkę chilli w piórka, marchewkę i cukinię w słupki. Kurczaka myję i kroję w kosteczkę.
  3. Rozgrzewam na patelni oliwę, dodaję paprykę, pastę curry oraz masę z moździerza i przesmażam dwie minuty.
  4. Następnie dodaję mleko kokosowe (pamiętaj by przed użyciem wstrząsnąć mleko by było odpowiednio zmieszane) i pomidory w puszcze. Gotuję wszystko 5 minut.
  5. Następnie dodaję cebulę i mięso - gotuje wszystko 10 minut.
  6. A następnie dodaję resztę warzyw i gotuję kolejne 10 minut.
  7. W międzyczasie gotuję ryż.
  8. Curry przyozdabiam świeżą kolendrą
  9. Smacznego!