Pikantna zupa z soczewicy

soczewica,papryczka,zupa,czosnek

Rośliny strączkowe często witają na moim stole. Latem zajadam się bobem, w międzyczasie robię hummus z ciecierzycy, a z soczewicy pastę do smarowania chleba. Niedawno odkryłam, że soczewica świetnie sprawdza się w zupie, zwłaszcza jeśli lubicie kremowe, gęste zupy.

Pikantna zupa z soczewicy
Wydruk przepisu
Czas przygotowania
40 minut
Czas przygotowania
40 minut
Pikantna zupa z soczewicy
Wydruk przepisu
Czas przygotowania
40 minut
Czas przygotowania
40 minut
Składniki
Sposób przygotowania
  1. W garnku na oliwie podsmażam drobno posiekaną cebulę i czosnek i papryczkę. W moździerzu ucieram kumin i kolendrę i dodaję do cebuli.
  2. Opłukuję soczewicę i dodaję razem z pomidorami, marchewką pokrojoną w talarki i ziemniakami do cebuli. Następnie dolewam bulion i gotuję aż warzywa będą miękkie (około 30-40 minut)
  3. Doprawiam solą i pieprzem. Czekam aż zupa ostygnie i blenduje ją na gładką masę.
  4. Smacznego!