Ciasto śliwkowo – orzechowe

sliwki orzechy laskowe ciasto I przyszła jesień… a z nią oprócz chłodu i szarugi, jesienne pyszności – śliwki, dynie, orzechy.. Gdy ostatnio odwiedziłam moich teściów i zobaczyłam podłogę w ich piwnicy wysypaną zebranymi orzechami laskowymi pomyślałam, że byłby to istny raj dla każdej wiewiórki, która szuka schronienia na zimę.. Sama także zakosiłam niemałą porcję tych smakołyków i dlatego dzisiaj przyszedł czas na ciasto orzechowo- śliwkowe.

Ciasto śliwkowo - orzechowe
Wydruk przepisu
Ciasto śliwkowo - orzechowe
Wydruk przepisu
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Mąkę przesiewam i dodaję proszęk do pieczenia. Masło ścieram na tarce i dodaję do mąki. Następnie dodaję jajko i pół szklanki zmielonych orzechów.
  2. Zagniatam ciasto i wstawiam do zamrażalnika na 30 minut.
  3. Tortownicę smaruję masłem i wysypuję mąką. Rozwałkowuję ciasto i układam na nim ciasno śliwki (wcześniej je myję, kroję i usuwam pestki).
  4. Śmietankę miksuję z cukrem trzcinowym i resztą zmielonych orzechów i wylewam masę na śliwki.
  5. Piekę 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
  6. Smacznego!

Domowe jagodzianki

jagodzianki jagody deser

Lato prawie już na finiszu, można odliczać ostatnie ciepłe wieczory i słoneczne, gorące dni. W taki czas nie może zabraknąć domowych drożdżówek z jagodami.. Trochę zajmuje ich przygotowanie, do wyrabiania ciasta radzę zatrudnić męża/partnera/brata bo łapki potem trochę mogą boleć, ale końcowy efekt powala wszystkich.. Jagodzianki może i nie zawsze wychodzą zgrabne, ale w smaku niezmiennie są oszałamiające

Domowe jagodzianki
Wydruk przepisu
Czas przygotowania
3 godziny
Czas przygotowania
3 godziny
Domowe jagodzianki
Wydruk przepisu
Czas przygotowania
3 godziny
Czas przygotowania
3 godziny
Składniki
Składniki na ciasto
Masa
Sposób przygotowania
  1. Drożdże wyjmuję wcześniej z lodówki i kruszę do wysokiego pojemnika. Dodaję połowę ciepłego mleka , 1 łyżeczkę cukru i 1 łyżkę mąki. Mieszam, przykrywam ściereczką, odstawiam w ciepłe miejsce i czekam około 15 minut aż drożdże zaczną robić czary.
  2. Żółtka ubijam z cukrem na kogel mogel, a mąkę przesiewam do dużej miski.
  3. Na patelni rozpuszczam masło i czekam aż ostygnie.
  4. Do miski z mąką dodaję masło, masę z żóltkami oraz drożdze i zaczynam zarabiać ciasto.
  5. Trwa to około 10 minut - ciasto musi łatwo odchodzić od ręki. Przykrywam miskę ściereczką, odkładam w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny by ciasto wyrosło.
  6. Jak ciasto już wyrośnie to chwilę je wyrabiam i ugniatam z niego kulę, a nastepnie dzielę na około 18 części.
  7. W dłoniach rozpłaszczam oderwany kawałek ciasta na placek i nakładam jagody i sklejam tak by w miejsce łączenia nie dostała się mąka.Formuję w dłoniach wałeczek. To samo robię z resztą ciasta.
  8. Układam jagodzianki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą jagodziankę smaruję żółtkiem wymieszanym z mlekiem by uzyskały ładny kolor.
  9. Piekę przez około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
  10. Smacznego!

Śliwkowe ciasto z bezą

ciasto śliwki beza

Kolejne popisy weekendowe ..tym razem proste i szybkie ciasto ze śliwkami i bezą, którą uwielbiam.

Śliwkowe ciasto z bezą
Wydruk przepisu
Czas przygotowania
30 minut
Czas gotowania
60 minut
Czas przygotowania
30 minut
Czas gotowania
60 minut
Śliwkowe ciasto z bezą
Wydruk przepisu
Czas przygotowania
30 minut
Czas gotowania
60 minut
Czas przygotowania
30 minut
Czas gotowania
60 minut
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Masło ucieram z cukrem trzcinowym. Pod koniec ucierania dodaję żółtka.
  2. Przesiewam mąkę i proszek do pieczenia i dodaję do masy.
  3. Mieszam wszystko aż uzyskam konsystencję kruszonki. Część ciasta zostawiam do dekoracji wierzchu, a resztę wykładam na wysmarowaną masłem blaszkę.
  4. Ciasto dociskam do blaszki i nakładam śliwki skórką do ciasta (bez pestek, pokrojone na połówki).
  5. Śliwki posypuję cukrem waniliowym wymieszanym z cynamonem.
  6. Białka ubijam na sztywną masę, stopniowo dodając do nich cukier. Gdy piana jest dostatecznie ubita układam ją równomiernie na śliwkach a nastepnie rozkładam resztę pozostałej kruszonki w tych miejscach gdzie nie ma bezy.
  7. Ciasto wstawiam do nagrzanego piekarnika na 180 stopni na około 20 minut. Po upływie tego czasu zmniejszam temperaturę do 160 stopni i piekę jeszcze przez kolejne 40 minut.
  8. Smacznego!

Jagodowe bułeczki

FOT1925

Weekend w domu to czas na wypróbowanie nowego przepisu na ciasto 🙂 zwłaszcza gdy na rynku tak kuszą jagody i maliny

Jagodowe bułeczki
Wydruk przepisu
Czas przygotowania
2 godziny
Czas przygotowania
2 godziny
Jagodowe bułeczki
Wydruk przepisu
Czas przygotowania
2 godziny
Czas przygotowania
2 godziny
Składniki
Ciasto
Jagodowa masa
Sposób przygotowania
  1. Drożdże ucieram razem z cukrem
  2. Mleko podgrzewam aż będzie ciepłe i następnie mieszam z drożdżami. Taki rozczyn pozostawiam na 10-15 minut w ciepłym miejscu
  3. Do miski przesiewam mąkę i robię w niej zagłębienie, w które wlewam mieszaninę z mleka i drożdży. Dodaję cukier waniliowy i szczyptę soli.
  4. Roztapiam na patelni masło i razem z dwoma żółtkami dodaję je do miski. Następnie wyrabiam ciasto aż będzie się odklejać od rąk.
  5. Odstawiam ciasto przykryte ściereczką do wyrośnięcia na około 45 minut.
  6. Jak już ciasto wyrośnie ponownie je zagniatam i rozwałkowuję na stolnicy.
  7. Ciasto tnę na kwadraty o boku około 7-8cm.
  8. Jagody mieszam z cukrem i delikatnie przesmażam na patelni. Gotową masę nakładam na środek ciasta i rogi ciasta zawijam po przekątnej tak by utworzyły kopertę.
  9. Jak już pozamykam wszystkie kopertki to smaruję je białkiem
  10. Jagodzianki układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piekę przez 25 minut (aż bułeczki się zarumienią) w temperaturze 180 stopni
  11. Smacznego!

Truskawkowo -śmietankowe ptysie

 

ptysie śmietankowe z truskawkami

Ptysie i eklery to słodycze mojego dzieciństwa. Postanowiłam spróbować zrobić je w domu i okazało się to całkiem proste i szybkie.

Truskawkowo -śmietankowe ptysie
Wydruk przepisu
Czas przygotowania
60 minut
Czas przygotowania
60 minut
Truskawkowo -śmietankowe ptysie
Wydruk przepisu
Czas przygotowania
60 minut
Czas przygotowania
60 minut
Składniki
Składniki na ciasto
Składniki na masę śmietankową
Sposób przygotowania
  1. Gotuję razem masło, mleko i wodę. Dodaję do wody mąkę pszenną i ziemniaczaną. Cały czas trzymam garnek na ogniu i intensywnie mieszkam powstałą masę. Następnie odstawiam by ciasto trochę przestygło.
  2. W mikserze ucieram ciasto, do którego dodaję po jednym jajku.
  3. Na wysmarowanej masłem i oprószonej mąką blaszce za pomocą szprycy z ciasta robię rozetki o średnicy około 5 cm ( nie martwicie się jeśli wyjdą nieforemne, po upieczeniu staną się kształtne).
  4. Wkładam blaszkę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piekę przez 30 minut.
  5. W międzyczasie ubijam śmietankę i dodaję do niej serek homogenizowany i cukier puder. Na upieczone ptysie nakładam krem i truskawki pokrojone na połówki.
  6. Smacznego!

Pikantna wątróbka w sosie pomidorowym

IMG_0715Trochę czasu zabrało mi przekonanie się do podrobów zwłaszcza, że zawsze kojarzyły mi się z przedszkolnym jedzeniem gdzie wątróbka  zwykle była gumowata  i bez smaku. Ale dziś już wiem, że odpowiednio przygotowane podroby to prawdziwy delikates.

Pikantna wątróbka w sosie pomidorowym
Wydruk przepisu
Czas przygotowania
30 minut
Czas przygotowania
30 minut
Pikantna wątróbka w sosie pomidorowym
Wydruk przepisu
Czas przygotowania
30 minut
Czas przygotowania
30 minut
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Kroję drobno cebulkę i podsmażam ją na oleju tak by się zezłociła.
  2. Wątróbkę myję i osuszam, a następnie kroje na kawałki i dodaję do cebulki.
  3. Pod koniec smażenia dodaję papryczkę jalapeno i przeciśnięty przez praskę czosnek.
  4. Pomidory z puszki mielę mikserem i dodaję do wątróbki. Dodaję sosu sojowego i mąki i czekam aż się zagotuje.
  5. Doprawiam solą i pieprzem
  6. Smacznego!

Bułeczki cynamonowe z karmelem

Pierwszy raz takie bułeczki jadłam w USA w małej kawiarni w Południowej Dakocie. Oszałamiający zapach cynamonu rozchodził się po całym pomieszczeniu, docierając aż na zewnątrz i zapraszając dużych i małych łakomczuchów do wizyty i skosztowania choć jednej z tych cudowności. Pierwszy kęs i istna smakowa euforia – pyszne maślano cynamonowe ciasto oblane karmelem i do tego przyjemnie chrupiące orzechy – mniam..

Na samo wspomnienie robię się głodna dlatego postanowiłam przygotować takie bułeczki w domu i przypomnieć sobie ich niebiański smak.

Bułeczki cynamonowe z karmelem
Wydruk przepisu
Bułeczki cynamonowe z karmelem
Wydruk przepisu
Składniki
Składniki na ciasto
Składniki na masę cynamonową
Składniki na karmel
Sposób przygotowania
  1. Podgrzewam mleko tak by było ciepłe ale nie gorące. Do mleka dodaję rozkruszone drożdże i cukier i wszystko mieszam aż składniki się ze sobą połączą. Odstawiam na 15 minut.
  2. Masło rozpuszczam na patelni. Do mąki dodaję sól, żółtko, rozpuszczone masło i wlewam zaczyn z drożdży i mleka.
  3. Wyrabiam kilka minut ciasto tak by było elastyczne i dobrze się formowało. Odstawiam ciasto w ciepłe miejsce pod przykryciem na 2 godziny
  4. W międzyczasie przygotowuję karmel. W rondelku rozpuszczam masło i dodaję do niego mleko, cukier i miód. Gotuję przez około 5-10 minut aż masa zgęstnieje. Następnie tortownicę smaruję masłem, wylewam na jej dno karmel i posypuję orzechami
  5. Czekając aż wyrośnie ciasto przygotowuję też masę, która nada cudowny maślano-cynamonowy smak bułeczkom. Ucieram cukier z masłem i cynamonem.
  6. Gdy ciasto już pięknie wyrośnie rozwałkowuję je - staram się by kształtem przypominało prostokąt. Następnie smaruję masą maślano-cynamonową i zwijam. Tak powstałą roladę kroję na około 20 kawałków. Układam kawałki na karmelu - ważne by nacięcie było na górze. Owijam tortownicę folią plastikową i zostawiam do wyrośnięcia na około 30 minut.
  7. Rozgrzewam piekarnik do 180 stopni i piekę bułeczki pod przykryciem z folii aluminiowej przez około 20 minut. Po tym czasie zdejmuję folię i piekę kolejne 20 minut aż bułeczki będą rumiane.
  8. Po upieczeniu wyciągam formę z piekarnika i obracam ją do góry dnem.
  9. Bułeczki są pyszne na ciepło ale są równie dobre następnego i kolejnego dnia na śniadanie maczane w mleku.
  10. Smacznego!