Ciasto bananowe

Dawno mnie tu nie było .. Przepisów co prawda się trochę uzbierało ale przez ostatnie 2 tygodnie byłam na diecie warzywno-owocowej i generalnie każde wspomnienie innego jedzenia dosłownie ciekła mi ślinka.

IMG_20180128_202601_330

Dzisiaj przepis zaczerpnięty z książki Lubię to.. polecam każdemu kto kocha podróże i dobre jedzenie. Książka jest pięknie wydana, zdjęcia jedzenia zaś wyglądają niesamowicie kusząco. Bananowiec to drugi przepis z tej książki ale myślę, że będzie ich jeszcze sporo. Bananowiec w smaku przypomina pudding to dość ciężkie i mokre ciasto, najlepsze gdy macie gości,  u nas w dwie osoby mieliśmy problem by je całe spałaszować

 

Ciasto bananowe
Wydruk przepisu
Ciasto bananowe
Wydruk przepisu
Sposób przygotowania
  1. Ciasto robiłam w tortownicy o średnicy 20 cm. Tortownicę smaruję tłuszczem i oprószam mąką.
  2. Pokrojone w plasterki banany (6 sztuk) wkładam do miski, dodaję cukier puder i rum, mieszam i odstawiam na 15 minut.
  3. Roztrzepuję jajka, dodaję mleko kokosowe i zagęszczone, roztopione i przestudzone masło i mieszam razem. Dodaję mąkę i mieszam do uzyskania jednolitej masy.
  4. Następnie dodaję banany i posiekaną czekoladę i delikatnie mieszam.
  5. Wylewam do formy i na górę ciasta kładę pokrojonego wzdłuż w plastry banana. Piekę w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 60 minut. Po upieczeniu zostawiam do ostygnięcia w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.

Tarta a la mango lassi

IMG_20171230_202723_286

Jeśli lubicie mango lassi, ta tarta na pewno przypadnie Wam do gustu.

Tarta a la mango lassi
Wydruk przepisu
Tarta a la mango lassi
Wydruk przepisu
Składniki
Ciasto
Sposób przygotowania
  1. Składniki na ciasto zagniatam i zawijam w folię, wkładam do lodówki na minimum 30 minut.
  2. Po wyjęciu ciasta z lodówki rozwałkowuje je i wkładam do formy wysmarowanej masłem i oproszonej maka. Nakłuwam widelcem i wykładam papierem do pieczenia, a na papier sypie ryż lub groch.
  3. Wkładam do piekarnika nagrzanego na 200 stopni na 15 minut.
  4. Wszystkie składniki na masę wkładam do miksera i miksuje aż powstanie jednolita dość rzadka masa.
  5. Wylewam masę na podpieczony spod i wkładam do piekarnika na 30 minut. Piekę tartę w temperaturze 180 stopni. Gdy wierzch się zetnie nakładam na niego kawałek folii aluminiowej żeby zbyt bardzo się nie przyrumienił.
  6. Gdy tarta ostygnie wkładam ją do lodówki na całą noc - wtedy jest najlepsza.
  7. Smacznego!

Ciasto morelowe z rodzynkami

jemsession,ciasto,morele,rodzynki,deser,prosty,szybki,co na deser

Jak mówiłam morele są ostatnio u mnie na liście top produktów więc dzisiaj kolejny przepis zawierający te owoce. I kolejne łatwe do przyrządzenia ciasto, które znika w zatrważającym tempie 🙂

Ciasto morelowe z rodzynkami
Wydruk przepisu
Ciasto morelowe z rodzynkami
Wydruk przepisu
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Masło i jajka powinny być w temperaturze pokojowej więc wyjmuję je z lodówki na kilka godzin przed rozpoczęciem pieczenia. Masło ucieram z cukrem (około 100 gr) na jednolitą masę i dodaję jajka, sól, mąkę i proszek do pieczenia.
  2. Ciasto przekładam do formy wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch układam morele pokrojone na ćwiartki i posypuję rodzynkami oraz pozostałym cukrem.
  3. Wkładam do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piekę przez około 60 minut.
  4. Smacznego!

Ciastka karmelowo-migdałowe

jemsession, migdaly, karmel, ciastka, proste, latwe, cos slodkiego

Takie pyszne ciastka zobaczyłam ostatnio u koleżanki. Wyglądały tak niebiańsko, jakby wołały – hej, sięgnij po nas, czekamy na ciebie 🙂 Przepis na ciasta jest inspirowany przepisem ze strony Whiteplate u mnie z drobnymi zmianami.

 

Ciastka karmelowo-migdałowe
Wydruk przepisu
Ciastka karmelowo-migdałowe
Wydruk przepisu
Składniki
Spód
Masa
Sposób przygotowania
  1. Miękkie masło mieszam z cukrem, jajkami i mąką i zagniatam ciasto. Ciasto rozwałkowuję na prostokąt i wykładam nim formę wysmarowaną wcześniej masłem i wyłożoną papierem.
  2. W garnku rozpuszczam masło, dodaję cukier i miód. Kiedy masa się zredukuje i zacznie karmelizować wrzucam około 50 gr migdałów i mieszam wszystko.
  3. Masę wylewam na ciasto i dekoruję pozostałymi migdałami. Piekę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 10 minut - jeśli chcecie by migdały były bardziej przypieczone zostawcie na około 15 minut.
  4. Wyciągam z piekarnika i kroję na mniejsze kawałki.
  5. Smacznego!

Drożdżowe rogaliki z orzechami

rogaliki,orzechy, marcinskie,proste,drozdze,smietana,jemsession

Uwielbiam rogaliki na dzień świętego Marcina – w ten dzień nie obowiązują żadne diety czy ograniczenia kaloryczne. Ale w ostatni weekend naszła mnie ochota na coś słodkiego – w lodówce grzecznie czekają wszystkie składniki na ciasto drożdżowe, tylko pomysłu brak czym by je przełożyć. Na drożdżówki z dżemem nie miałam ochoty, ale okazało się, że zachował się jeszcze pełen słoik orzechów włoskich.

Orzechowe rogaliki
Wydruk przepisu
Orzechowe rogaliki
Wydruk przepisu
Sposób przygotowania
  1. Składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. W misce drożdże rozcieram z 2 łyżkami cukru i dodaję śmietanę - mieszam aż do połączenia się składników i odkładam na 10 minut.
  2. Przesiewam mąkę i dodaję pokrojone na mniejsze kawałki masło. Dodaję żółtka utarte z masłem i drożdże ze śmietaną i zagniatam ciasto.
  3. Posiekane orzechy mieszam z cukrem, miodem, bułką tartą, skórką z cytryny i rumem, następnie dodaję około pół szklanki wody - masa ma być gęsta i zwarta by łatwo można ją było nakładać.
  4. Odkładam ciasto na około 20 minut. Następnie dzielę na 4 równe części, każdą rozwałkowuję na dość cienkie ciasto i wykrawam trójkąty (z każdego kawałka wychodzi około 8 trójkątów). U podstawy trójkąta nakładam masę i zawijam. Odkładam na 15 minut by rogaliki trochę wyrosły i przed włożeniem do piekarnika smaruję żółtkiem zmieszanym z odrobiną mleka.
  5. Piekę około 15 minut w temperaturze 180 stopni.
  6. Smacznego!

Małpi chlebek – rwaniec cynamonowy

jemsession,rwaniec,ciasto na sobotę, homemade,łatwe,proste,cukier,masło

Małpi chlebek znalazłam przeglądając amerykańskie blogi o pieczeniu, gdzie prezentowany był jako doskonały dodatek do śniadania. Jak dla mnie na śniadanie jest trochę zbyt słodki, ale na deser czy podwieczorek jak najbardziej się nadaje. Atutem małpiego chlebka jest to, że długo pozostaje miękki co często bywa problemem przy ciastach drożdżowych, do tego pięknie pachnie cynamonem i jest zdecydowanie prosty w przygotowaniu.

Małpi chlebek - rwaniec cynamonowy
Wydruk przepisu
Małpi chlebek - rwaniec cynamonowy
Wydruk przepisu
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Wpierw robię rozczyn z drożdży - w misce rozkruszam drożdże, dodaję łyżkę cukru, 2 łyżki mąki i ciepłe mleko i mieszam wszystkie składniki. Odkładam na 10 minut, żeby drożdże zaczęły działać.
  2. Do misy od miksera wrzucam mąkę, 50 gr cukru, sól, 2 jajka i następnie dodaję rozczyn. Mieszam wszystkie składniki i wyrabiam ciasto tak żeby było jednolite i odchodziło od ręki. Pod koniec wyrabiania dodaję 100 gr roztopionego na patelni masła i dalej wyrabiam dalej ciasto. Ciasto lekko podsypuję mąką, przykrywam ściereczką i zostawiam na około 1 godzinę, aby wyrosło.
  3. Tortownicę z kominkiem smaruję masłem. Wyrośnięte ciasto rozwałkowuję na formę kwadratu i odrywam kawałki ciasta, z którego formuję kulki wielkości piłeczek pingpongowych.
  4. Resztę cukru mieszam z cynamonem. Roztapiam resztę masła i gdy trochę ostygnie maczam w nim kulki i następnie wkładam do miski z cukrem i cynamonem. Układam na tortownicy jedną kulkę na drugiej.
  5. Odkładam na pół godziny aby ciasto jeszcze wyrosło i wkładam do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 20-25 minut. Po upieczeniu wyjmuję od razu z formy.
  6. Smacznego!

Pierogi z kapustą i grzybami

jemsession,pierogi, kapusta,grzyby

Święta coraz bliżej, czas zastanowić się jakie potrawy zawitają na naszym stole wigilijnym. Na naszym nie może zabraknąć pierogów. Lepienie pierogów to u nas w domu już mała tradycja – w zeszłym roku lepienie pierogów zakończyliśmy rezultatem: 4 osoby, 2 butelki wina i 300 pierogów 🙂 Jeśli już zmobilizujecie rodzinę i znajomych do wspólnego lepienia pierogów to warto zawczasu przygotować sobie kilka różnych farszy – chyba, że tak jak mój mąż najbardziej lubicie pierogi z mięsem 🙂

 

Pierogi z kapustą i grzybami
Wydruk przepisu
Pierogi z kapustą i grzybami
Wydruk przepisu
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Zacznijmy od farszu - grzyby zalewam zimną wodą i odstawiam na całą noc. Następnego dnia gotuję je aż będą miękkie, na koniec gotowania doprawiam solą i pieprzem. Odcedzam grzyby.
  2. Kapustę gotuję w osolonej wodzie aż będzie miękka. Potem odciskam ją z wody i mielę razem z grzybami w maszynce do mięsa o dużych oczkach.
  3. Na oliwie podsmażam cebulę i dodaję do farszu. Mieszam wszystkie składniki, dodaję soli i pieprzu do smaku.
  4. Czas na ciasto... Mąkę przesiewam do miski, dodaję jajko, masło, sól. Wlewam porcjami gorącą wodę i wyrabiam ciasto drewnianą kopystką. Wody dolewam tyle, żeby ciasto było zwarte ale i miękkie - ma lepić się do rąk.
  5. Zostawiam na 5 minut, żeby ciasto lekko przestygło i przekładam na stolnicę. Podsypuję mąką i wyrabiam aż ciasto przestanie przywierać do rąk. Formuję z ciasta kulę, przykrywam ciasto ściereczkę i zostawiam na około 30 minut.
  6. Ciasto wałkuję i wykrawam szklanką małe kółka, nakładam farsz łyżeczką, zlepiam i układam na ściereczce.
  7. Ulepione pierogi przykrywam drugą ściereczką, żeby nie wysychały.
  8. W dużym garnku gotuję wodę, dodaję sól i wrzucam partiami pierogi. Gotuję na małym ogniu, aż pierogi zaczną wypływać i po wypłynięciu czekam jeszcze z 2-3 minuty.
  9. Wyciągam łyżką cedzakową i gotowe. Podaję albo tylko ugotowane albo jeszcze podsmażam je na maśle. Smacznego!

Rogaliki drożdżowe z dżemem

jemsession,rogaliki,dżem,rogale,pyszne

Weekend czas zacząć, a co to za weekend bez słodkiego dodatku. Dzisiaj na tapecie rogaliki – od dawna chciałam je zrobić, ale wydawało mi się, że to całe zawijanie to nie będzie bułka z masłem. Tymczasem okazało się, że zupełnie się myliłam, a przepis na rogaliki dołącza do listy moich ulubionych i jednych z prostszych ciast.

Rogaliki drożdżowe z dżemem
Wydruk przepisu
Rogaliki drożdżowe z dżemem
Wydruk przepisu
Sposób przygotowania
  1. Wpierw robię rozczyn z drożdży - w misce rozkruszam drożdże, dodaję łyżkę cukru, 2 łyżki mąki i lekko podgrzane mleko i mieszam wszystkie składniki. Odkładam na 10 minut, żeby drożdże zaczęły działać
  2. Rozpuszczam na patelni masło i studzę.
  3. Do misy miksera wrzucam mąkę, jajka, cukier, sól oraz rozczyn i wyrabiam ciasto. Dodaję rozpuszczone masło i dalej wyrabiam ciasto aż będzie jednolite i łatwo będzie odchodzić od ręki.
  4. Przykrywam miskę czystą ściereczkę i zostawiam do wyrośnięcia na około godzinę.
  5. Ciasto dzielę na 4 części. Każdą rozwałkowuję cienko na kształt koła i wycinam trójkąty. Dżem nakładam u podstawy trójkąta i od tej strony zwijam go w rogalik.
  6. Układam rogaliki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, odkładam do wyrośnięcia na około 15 minut. Smaruję rogaliki żółtkiem zmieszanym z odrobiną mleka i wkładam do piekarnika rozgrzanego na 200 stopni. Piekę przez około 15-20 minut.
  7. Smacznego!

Chrupiące ciastka owsiane

jemsession,ciastka owsiane,cukier brązowy,ciastka,szybko,łatwe

Kolejny z przepisów na ciastka do słoika. Te oprócz tego, że są przepyszne, chrupiące to jeszcze szybko się robią, a większość składników na pewno macie w domu. Nie pozostaje nic innego jak zabierać się do pieczenia.

Chrupiące ciastka owsiane
Wydruk przepisu
Chrupiące ciastka owsiane
Wydruk przepisu
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Masło w temperaturze pokojowe ucieram z cukrem, aż do otrzymania gładkiej, jednolitej masy.
  2. Dodaję jajko i pozostałe składniki i mieszam dalej aż wszystkie składniki połączą się.
  3. Blachę wykładam papierem do pieczenia. Z ciasta lepię kulki wielkości włoskiego orzecha, które układam w dość dużych odstępach i spłaszczam łyżką. Ciastka można posypać słonecznikiem, dynią lub sezamem.
  4. Piekę w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 15 minut.
  5. Smacznego!

Muffiny z jabłkiem i cynamonem

jemsession,jablka,muffiny,cynamon,maka,drozdze

Nie jestem wielką fanką muffin i dzisiejszy przepis niewiele ma też do czynienia ze standardowymi muffinami oprócz wykorzystania formy właśnie do tego rodzaju ciasta. Dzięki jabłkom (u mnie szara reneta) ciasto długo pozostaje miękkie i świeże – chociaż znika tak szybko, że raczej nie ma szans się zestarzeć.

Muffiny z jabłkiem i cynamonem
Wydruk przepisu
Muffiny z jabłkiem i cynamonem
Wydruk przepisu
Składniki
Ciasto
Nadzienie
Dodatkowo
Sposób przygotowania
  1. Wpierw robię rozczyn z drożdzy - w misce rozkruszam drożdze, dodaję łyżkę cukru, 2 łyżki mąki i lekko podgrzane mleko i mieszam wszystkie składniki. Odkładam na 10 minut, żeby drożdże zaczęły działać
  2. Rozpuszczam na patelni masło i studzę.
  3. Do misy miksera wrzucam mąkę, jajko, cukier, sól oraz rozczyn i wyrabiam ciasto. Dodaję rozpuszczone masło i dalej wyrabiam ciasto aż będzie jednolite i łatwo będzie odchodzić od ręki.
  4. Przykrywam miskę czystą ściereczkę i zostawiam do wyrośnięcia na około godzinę.
  5. W międzyczasie przygotowuję nadzienie - jabłka obieram i ścieram na tarce o grubych oczkach, odciskam przez sito sok. Roztapiam masło, dodaję do niego cynamon i cukier.
  6. Wyrośnięte ciasto zagniatam jeszcze przez chwilę i rozwałkowuję na kształt prostokąta. Całą powierzchnię smaruję masłem z cukrem i cynamonem i nakładam na to cienką warstwę jabłek.
  7. Zawijam ciasto w rulon i kroję na 3 centymetrowe kawałki. Formę na muffiny smaruję masłem i oprószam mąką. Wkładam muffiny do formy i przykrywam ściereczką i zostawiam na 20 minut by jeszcze wyrosły.
  8. Jajko roztrzepuję razem z mlekiem i pędzelkiem smaruję wierzch każdej z muffinek.
  9. Wkładam do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i piekę przez 20 minut (aż muffinki się zrumienią).
  10. Smacznego!