Pierogi z kapustą i grzybami

jemsession,pierogi, kapusta,grzyby

Święta coraz bliżej, czas zastanowić się jakie potrawy zawitają na naszym stole wigilijnym. Na naszym nie może zabraknąć pierogów. Lepienie pierogów to u nas w domu już mała tradycja – w zeszłym roku lepienie pierogów zakończyliśmy rezultatem: 4 osoby, 2 butelki wina i 300 pierogów 🙂 Jeśli już zmobilizujecie rodzinę i znajomych do wspólnego lepienia pierogów to warto zawczasu przygotować sobie kilka różnych farszy – chyba, że tak jak mój mąż najbardziej lubicie pierogi z mięsem 🙂

 

Pierogi z kapustą i grzybami
Wydruk przepisu
Pierogi z kapustą i grzybami
Wydruk przepisu
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Zacznijmy od farszu - grzyby zalewam zimną wodą i odstawiam na całą noc. Następnego dnia gotuję je aż będą miękkie, na koniec gotowania doprawiam solą i pieprzem. Odcedzam grzyby.
  2. Kapustę gotuję w osolonej wodzie aż będzie miękka. Potem odciskam ją z wody i mielę razem z grzybami w maszynce do mięsa o dużych oczkach.
  3. Na oliwie podsmażam cebulę i dodaję do farszu. Mieszam wszystkie składniki, dodaję soli i pieprzu do smaku.
  4. Czas na ciasto... Mąkę przesiewam do miski, dodaję jajko, masło, sól. Wlewam porcjami gorącą wodę i wyrabiam ciasto drewnianą kopystką. Wody dolewam tyle, żeby ciasto było zwarte ale i miękkie - ma lepić się do rąk.
  5. Zostawiam na 5 minut, żeby ciasto lekko przestygło i przekładam na stolnicę. Podsypuję mąką i wyrabiam aż ciasto przestanie przywierać do rąk. Formuję z ciasta kulę, przykrywam ciasto ściereczkę i zostawiam na około 30 minut.
  6. Ciasto wałkuję i wykrawam szklanką małe kółka, nakładam farsz łyżeczką, zlepiam i układam na ściereczce.
  7. Ulepione pierogi przykrywam drugą ściereczką, żeby nie wysychały.
  8. W dużym garnku gotuję wodę, dodaję sól i wrzucam partiami pierogi. Gotuję na małym ogniu, aż pierogi zaczną wypływać i po wypłynięciu czekam jeszcze z 2-3 minuty.
  9. Wyciągam łyżką cedzakową i gotowe. Podaję albo tylko ugotowane albo jeszcze podsmażam je na maśle. Smacznego!

Hermelin – czeska przekąska do piwa

camembert,jemsession,hermelin,papryka,cebula,piwo

Na weekend do piwa i fajnego filmu przydałoby się chrupnąć coś smacznego.
W jednym z naszych ulubionych pubów odkryliśmy hermeliny, czeski sposób na camemberta i postanowiliśmy spróbować zrobić tą przekąskę w domu. Mniam! 🙂

 

Hermelin - czeska przekąska do piwa
Wydruk przepisu
Hermelin - czeska przekąska do piwa
Wydruk przepisu
Sposób przygotowania
  1. Każdy camembert przekrajam na pół. Każdą połówkę posypuję słodką papryka i dodaję pokrojoną w dość grube plastry cebulę. Następnie sklejam obie połówki sera.
  2. Grubo pokrojone plastry cebuli, czosnku i papryczki chilli wrzucam na dno słoika, następnie wkładam ser i robię kolejną warstwę cebulowo-czosnkową i nakładam kolejny ser.
  3. Wrzucam 3 liście laurowe oraz ziarnka pieprzu i całość zalewam oliwą, tak aby przykryła wszystkie składniki.
  4. Odstawiam na 3-5 dni do lodówki.
  5. Smacznego!

Zupa z limonką i kurczakiem

zupa,kurczak,limonka,meksyk,jemsession.pl

Dzisiaj pogoda co prawda nie była zbyt sprzyjająca i raczej bliżej jej do do jesiennej pluchy niż gorącego lata, ale na przekór u mnie meksykański skwar i pyszna wersja rosołu z limonką.

Zupa z limonką i kurczakiem
Wydruk przepisu
Zupa z limonką i kurczakiem
Wydruk przepisu
Sposób przygotowania
  1. Kurczaka myję i gotuję w około 2 litrach wody. Usuwam burzyny i dodaję cebulę pokrojoną na ćwiartki, czosnek przeciśnięty przez praskę, liść laurowy oraz sól i pieprz.
  2. Gotuję wywar około 40 minut na małym ogniu, tak by nie doprowadzić do wrzenia.
  3. Wyjmuję kurczaka, studzę go i kroję na mniejsze kawałki. Pamiętajcie także żeby wyjąć liść laurowy.
  4. Cebulę siekam drobno i podsmażam na patelni. Pomidory sparzam i obieram ze skórki, następnie kroję w drobną kostkę i dodaję do cebuli. Dodaję oregano oraz drobno posiekaną papryczkę jalapeno i podsmażam jeszcze około 5 minut.
  5. Cebulę i pomidory dodaję do zupy. Wyciskam sok z dwóch limonek i dodaję go do zupy, pozostałe limonki kroję na cząstki, które wykorzystam do dekoracji przy podawaniu potrawy.
  6. Pokrojonego kurczaka dodaję do garnka z zupą i wszystko podgrzewam.
  7. Smacznego!

Kapuśniak z prażuchami

kapusniak,jemsession,cebula,boczek,prazuchy

Ostatnie dni spędziłam w łóżku pokonana przez wredne przeziębienie, kichając i marząc o gorącej zupce. Na takie sytuacje najlepsze są rosołki lub właśnie kapuśniaki – talerz takiej zupy i przeziębieniu mówimy do widzenia

Kapuśniak z prażuchami
Wydruk przepisu
Czas przygotowania
90 minut
Czas przygotowania
90 minut
Kapuśniak z prażuchami
Wydruk przepisu
Czas przygotowania
90 minut
Czas przygotowania
90 minut
Składniki
Kapuśniak
Prażuchy
Sposób przygotowania
Kapuśniak
  1. Jeśli kapusta jest zbyt kwaśna wpierw ją myję, a następnie kroję. Wszystkie składniki (poza majerankiem) wkładam do garnka i zalewam wodą tak by wszystkie składniki zostały przykryte.
  2. Gotuję około godziny na małym ogniu. Następnie dodaję na ostatnie 5-10 minut majeranek (jeśli dodamy go wcześniej zupa będzie miała gorzkawy smak).
Prażuchy
  1. Kartofle obieram i wkładam do garnka z wodą, dodaję sól i gotuję.
  2. Pod koniec gotowania, odlewam połowę wody i kartofle zasypuję mąką i przykrywam pokrywką aby mąka się zaparzyła.
  3. Odlewam resztę wody, a kartofle ubijam aż do uzyskania jednolitej masy.
  4. Cebulę i kiełbasę kroję na małe kawałki i smażę na patelni. Następnie wykładam je na ciepłe prażuchy.
  5. Smacznego!

Śledzie w oliwie

sledzie w oliwie, jemsession

Święta coraz bliżej czas zacząć powoli kuchenne przygotowania i przejrzeć co dobrego można by zjeść. W mojej rodzinie jest kilka potraw, które obowiązkowo muszą znaleźć się w menu. Jedną z nich są właśnie śledzie. Nie wiem na czym polega ich magia ale zawsze znajdzie się miejsce na jeszcze jeden kawałaczek nawet gdy mówisz sobie, że nie ma mowy nic już więcej nie jesz 🙂

Śledzie w oliwie
Wydruk przepisu
Śledzie w oliwie
Wydruk przepisu
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Śledzie opłukuję i kroję na mniejsze kawałki. Kroję w drobną kostkę cebulę, ogórki i w trochę większe kawałki paprykę.
  2. Mieszam cebulę, ogórki i paprykę ze śledziami. Dodaję czosnek wyciśnięty przez praskę, ziele angielskie, liść laurowy oraz sól i pieprz. Odstawiam na około godzinę by śledzie się przegryzły.
  3. Przekładam do słoika i zalewam oliwą - około 4 łyżek na słoik.
  4. Smacznego!

Gulasz z żołądków drobiowych

zoladki, gulasz, jemsession, pomidoryWiem, że nie wszyscy są fanami podrobów ja natomiast nie mogę się im oprzeć. Od jakiegoś czasu polowałam na żołądki, ale niestety zazwyczaj kończyło się to fiaskiem. W pracujące dni tygodnia rzeźnik był albo jeszcze zamknięty, albo gdy wracałam po pracy już zamknięty. A niestety do rannych ptaszków nie należę więc zazwyczaj w sobotę też nie wstawałam skoro świt by stanąć w kolejce do rzeźnika i zakupić żołądki. Z tego powodu zazwyczaj gdy w godzinach około południowych pojawiałam się w sklepie i pytałam o żołądki, pani patrzyła na mnie z politowaniem i mówiła: o tej porze to już dawno nie ma. Ale tym razem się udało! Żołądki są, czas więc na gulasz!

Gulasz z żołądków drobiowych
Wydruk przepisu
Czas przygotowania
2 godziny
Czas przygotowania
2 godziny
Gulasz z żołądków drobiowych
Wydruk przepisu
Czas przygotowania
2 godziny
Czas przygotowania
2 godziny
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Żołądki myję, kroję i gotuję około godziny w wodzie z zielem angielskim, liściem laurowym, solą i pieprzem. Wody dodaję tyle by przykryła w całości żołądki. Gotuję żołądki aż zmiękną.
  2. Cebulę i czosnek drobno siekam i podsmażam na patelni na maśle. Dodaję również drobno posiekaną papryczkę oraz świeże pomidory drobno pokrojone.
  3. Do żołądków dodaję podsmażone warzywa oraz pomidory z puszki, majeranek i duszę około 30 minut na małym ogniu.
  4. Smacznego!

Nie ma jak domowy pasztet

pasztet watrobka wolowina

Ostatnio soboty spędzamy głównie w kuchni. Po wakacyjnych weekendach poza domem przyszedł czas by trochę więcej pogotować i poeksperymentować kulinarnie. Tym razem padło na pasztet.

Nie ma jak domowy pasztet
Wydruk przepisu
Czas przygotowania
2,5 godziny
Czas przygotowania
2,5 godziny
Nie ma jak domowy pasztet
Wydruk przepisu
Czas przygotowania
2,5 godziny
Czas przygotowania
2,5 godziny
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Kroję drobno cebulę i czosnek i następnie podsmażam na oliwie. Potem dodaję pokrojoną wołowinę i dalej podsmażam.
  2. Dodaję pozostałe warzywa i przyprawy i dodaję tyle wody by zakryła wszystkie składniki. Gotuję wywar tak długo (około godziny) aż woda praktycznie odparuje. Czekam aż mięso i warzywa ostygną i następnie mielię wszystko w maszynce.
  3. Wątróbkę myję, kroję, zalewam wrzącą wodą i zostawiam tak na kilka minut żeby wątróbka się zaparzyła. Odcedzam i mielę wątróbkę, a następnie dodaję resztę już zmielonego mięsa i mielę wszystko jeszcze dwa razy.
  4. Dodaję jajka, oliwę i miksuję wszystko razem.
  5. Formę grubo smaruję masłem i równie szczodrze obsypuję bułką tartą. Przekładam masę do formy i piekę w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 1 godzinę.
  6. Smacznego!