Zupa z limonką i kurczakiem

zupa,kurczak,limonka,meksyk,jemsession.pl

Dzisiaj pogoda co prawda nie była zbyt sprzyjająca i raczej bliżej jej do do jesiennej pluchy niż gorącego lata, ale na przekór u mnie meksykański skwar i pyszna wersja rosołu z limonką.

Zupa z limonką i kurczakiem
Wydruk przepisu
Zupa z limonką i kurczakiem
Wydruk przepisu
Sposób przygotowania
  1. Kurczaka myję i gotuję w około 2 litrach wody. Usuwam burzyny i dodaję cebulę pokrojoną na ćwiartki, czosnek przeciśnięty przez praskę, liść laurowy oraz sól i pieprz.
  2. Gotuję wywar około 40 minut na małym ogniu, tak by nie doprowadzić do wrzenia.
  3. Wyjmuję kurczaka, studzę go i kroję na mniejsze kawałki. Pamiętajcie także żeby wyjąć liść laurowy.
  4. Cebulę siekam drobno i podsmażam na patelni. Pomidory sparzam i obieram ze skórki, następnie kroję w drobną kostkę i dodaję do cebuli. Dodaję oregano oraz drobno posiekaną papryczkę jalapeno i podsmażam jeszcze około 5 minut.
  5. Cebulę i pomidory dodaję do zupy. Wyciskam sok z dwóch limonek i dodaję go do zupy, pozostałe limonki kroję na cząstki, które wykorzystam do dekoracji przy podawaniu potrawy.
  6. Pokrojonego kurczaka dodaję do garnka z zupą i wszystko podgrzewam.
  7. Smacznego!

Grillowana ośmiornica

grillowana ośmiornica

Zawsze gdy jestem w nadmorskim kraju staram się jeść jak najwięcej ryb i owoców morza. Wszelkie morskie stwory mogą się skrywać na wieść o moim przybyciu gdyż jestem ich wielkim amatorem. Jeszcze kilka lat temu w Polsce niemal niemożliwe było dostać nawet mrożone krewetki, dzisiaj praktycznie w każdej większej sieci znajdziemy i krewetki i inne morskie przysmaki.

 

Grillowana ośmiornica
Wydruk przepisu
Najlepsza byłaby świeża, ale może być też mrożona. Zamrożoną ośmiornicę 12 godzin przed przygotowaniem wkładamy do lodówki.
Grillowana ośmiornica
Wydruk przepisu
Najlepsza byłaby świeża, ale może być też mrożona. Zamrożoną ośmiornicę 12 godzin przed przygotowaniem wkładamy do lodówki.
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Ośmiornicę wkładamy do garnka, zalewamy winem i dolewamy tyle wody by przykryła ją w całości. Wodę solimy Ośmiornicę gotujemy około 1 godzin - do uzyskania miękkości. Ośmiornicę obracamy do jakiś czas.
  2. Kroimy drobno cebulę, czosnek i papryczkę chilli. Rozgrzewamy oliwę na patelni i podsmażamy warzywa przez około 3 minuty. Następnie dodajemy sok z limonki
  3. Po ugotowaniu ośmiornicę kroimy na dość duże kawałki i mieszamy z cebulą, czosnkiem i chilli.
  4. Na patelni grillowej ośmiornicę grillujemy około 5 minut. Trzeba pamiętać by co jakiś czas obracać kawałki ośmiornicy by nie przypaliły się
  5. Bagietkę kroimy i grillujemy